Riscurile la care sunt supuși copiii care iau parte la prea multe activităţi extrașcolare
Copilul meu face dans, înot, karate, pictură şi limba chineză. Asta auzim tot mai des de la părinţi care îşi doresc ca fetiţele şi băieţii lor să exceleze în cât mai multe domenii.
Specialiştii spun însă că o presiune prea mare, de la o vârstă fragedă, îi poate duce pe cei mici la epuizare, dar şi la tulburări de comportament. Psihologii recomandă cel mult două activităţi extrascolare dintre care una sportivă, şi una creativă.
Un părinte din Cluj-Napoca este extrem de mândru de fetiţa lui de şase ani, care are 4 activităţi extraşcolare: este majoretă, dar face şi cursuri de engleză, dans contemporan şi înot.
Reporter: Nu sunt prea multe cursuri pentru ea? Nu vă spune că e obosită?
Sebastian Crainic, părinte: Nu. Chiar deloc. Îi plac toate.
Reporter: De ce aţi ales să o daţi la atât de multe cursuri?
Sebastian Crainic: Ii ocupă timpul, lăsăm televizorul, telefonul deoparte.
Reporter: Mai are timp pentru ea?
Sebastian Crainic: Putin. Puţin.
Reporter: Nu e prea greu pentru tine, nu e prea obositor câteodată?
Alexandra Crainic, elevă: Nu. Nu!
Reporter: E în regulă?
ALexandra Crainic: Da, foarte!
Un alt părinte, care a fost plecat 8 ani în Marea Britanie, spune că a luat de acolo exemplul de a-şi da copilul la cât mai multe lucruri. Acum însă, când a văzut că fiica sa de 11 ani nu mai dă randament la şcoală, a hotărât să limiteze numărul opţionalelor la 3: volei, înot şi pian.
Camelia Rachovan, părinte: "Noi părinţii avem tendinţa şi parcă e o concurenţă acerbă între părinţi mai mult, să dăm copilul la cât mai multe activităţi, să facă cât mai multe, vrem să arătăm că e cel mai bun şi mai deştept."
Mămică: "Eu personal îl dau ca să îi mai ocup timpul, să nu petreacă atâta timp pe telefon."
Psihologii spun însă că, de multe ori, copilul este aruncat într-o competiţie care tinde să devină a adulţilor şi, în timp, dezvoltă semne ale sindromului burnout, o afecţiune rezervată până acum doar celor dependenţi de muncă.
Lenke Iuhos, psiholog: "Din păcate, de multe ori scapă acest element vital, că copilul are o vârstă. De aceea mare atenţie părinţi şi uitaţi-vă la câte activităţi alegeţi. Maximum două activităţi extra programului şcolar. Este şi o dorinţă de a ajuta copilul. Foarte bine, dar în termen lung copilul va ajunge la epuizare psihică."
Maria Câmpean învăţătoare: "Există o categorie de părinţi care pune presiune asupra copiilor, pe care le asumă, activităţi care consideră că le sporesc activitatea şcolară, ceea ce la nivel mental creează o stare de disconfort"
Delia Ciucă, medic de familie: "Sunt copii care dau semne de burn ouţ, legat de un stres şi părinţii neagă aceste semne şi spun că îi mai dăm copilului o vitamină să reziste ori nu există o vitamină care să înlocuiască relaxarea sau somnul. Unii copii devin interiorizaţi, alţii au programe serioase de sănătate. De exemplu împrumuta simptome cronice de la boli fără să fie bolnavi, tuşesc fără o cauză sau răcesc foarte des."
Mai grav este că, potrivit specialiştilor, în timp cei mici ajung să îşi piardă interesul pentru orice fel de activitate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!