Mulți părinţi nu vor să-și mai lase copiii la școală, de teama noii tulpini de coronavirus

×
Codul embed a fost copiat

Apariția noii tulpini și amânarea vaccinării pentru profesori i-a speriat pe unii părinți.

Câteva sute chiar au semnat o petiție, prin care cer continuarea cursurilor în format hibrid, la alegere, din 8 februarie. Altfel spus, vor să decidă ei dacă își trimit sau nu copiii la școală.

Ministrul Educației nu este de acord cu această variantă și spune că nu există cale de negociere. Doar elevii care pot dovedi prin acte medicale că sunt bolnavi vor putea să facă școală online.

Teo a învățat să scrie de mână de pe internet, dar și cu ajutorul mamei. Nu va merge la școală pe 8 februarie.

Teo: „Îmi este frică de coronavirus, dar coronavirusul este și o parte bună de a stă părinții cu copiii.”

Citește și
colegiu, scoala
Profesorii au ratat startul vaccinării. Foarte puțini vor avea prima doză înainte de începerea școlii, pe 8 februarie

Cătălina Dumitru, părinte: „E vorba și de prezența acestei noi tulpini. Ne este teamă să ne expunem copiii și întreaga familie la riscul prezenței fizice în colectivitate odată cu deschiderea școlilor.”

Cătălina este unul dintre cei aproape 1.000 de părinți care au semnat petiția „Dreptul părinților de a opta pentru școală online pe perioada pandemiei!'' , iar numărul lor este în creștere.

Ei vor să poată alege între cursurile online sau fizice în școli, altfel spus, modelul hibrid, când unii copii stau în clase, alții acasă.

Cătălina Dumitru: „Ne vom asuma riscurile de a ține, totuși, copilul acasă, indiferent de consecințe.''

Dana Iordache, părinte: „În condițiile în care noile tulpini amenință toată Europa și peste tot se iau măsuri de restricții severe, noi suntem în contratimp. Nu înțeleg cum noi putem deschide școlile atâta vreme cât Europa le închide. Noi ne dorim ca dreptul la sănătate și învățătură să fie respectate. Ne dorim să continue sistemul hibrid, să se deschidă școlile. Cei care vor să meargă, să meargă.''

Părinții i-au trimis inclusiv o scrisoare deschisă ministrului Educației.

Zeno-Daniel Șuștac, părinte și avocat: „Autoritățile trebuie să audă și glasul nostru și în niciun caz să oblige părinții să-și expună copiii la virus. Cu siguranță, numărul părinților care au temeri majore se ridică la un proecent de cel puțin 30%.''

Iulian Cristache, Federația Națională a Părinților: „Inclusiv astăzi am avut o discuție pe tema aceasta și ministrul Educației nu dorește să dezvolte un învățământ hibrid pentru acești copii. Se vorbește de această tulpină contagioasă și toată lumea e speriată.”

Ministrul Educației susține deschiderea școlilor pe 8 febraurie , iar elevii se vor întoarce la școală în funcție de scenariul în care se vor afla localitățile atunci.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației„Nu este prevăzut nicăieri în lege, nici în Constituție dreptul de a alege cum să te prezinți la școală. Vrei normalitate? Normalitatea înseamnă prezența la școală. Gândiți-vă că dreptul la sănătate este și al elevului și părintelui și profesorului. Sunt și profesori cu certificate medicale în această situație. Neavând o rezervă de cadre medicale care să acopere nevoia, va trebui să găsim soluții pentru predarea online și în aceste cazuri.''

Trebuie să știți că în cazul în care se vor deschide școlile pe 8 februarie în format clasic, cu elevii în bănci, copiii cu diferite afecțiuni, care se încadrează în grupele de risc ori părinții lor, pot printr-un act medical doveditor să opteze pentru sistemul online, adică să aleagă varianta hibrid care va exista pentru ei.

În acest moment, din datele oficiale, la nivel național 70 de copii infectați cu coronavirus sunt internați în spital, iar patru copii sunt în stare gravă la Terapie Intensivă. Cât despre vaccinare, știm că până acum, 80.000 de angajați din sistemul de învățământ s-au programat pentru vaccin, aproape 8.000 au făcut-o deja.

Citește și...
ILikeIT. Inovația adusă de Kinderpedia în procesul de învățământ online. Ce oferă platforma gratuită
ILikeIT. Inovația adusă de Kinderpedia în procesul de învățământ online. Ce oferă platforma gratuită

Platforma Kinderpedia oferă o interfață necesară școlii online, care poate fi utilizată de profesori, elevi și părinți, pentru cursuri, note și administrarea procesului de învățământ. Principalele funcții au fost explicate în emisiunea ILikeIT.

Profesorii au ratat startul vaccinării. Foarte puțini vor avea prima doză înainte de începerea școlii, pe 8 februarie
Profesorii au ratat startul vaccinării. Foarte puțini vor avea prima doză înainte de începerea școlii, pe 8 februarie

Peste trei săptămâni ar trebui să înceapă școlile, însă profesorii au ratat startul vaccinării. Abia acum și-au desemnat reprezentanții care îi vor înscrie pe platforma pentru imunizare, iar locuri nu prea mai sunt.

Doi profesori din Galați, în topul celor mai importanţi oameni de ştiinţă din lume
Doi profesori din Galați, în topul celor mai importanţi oameni de ştiinţă din lume

Doi profesori de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi se găsesc în Top World Ranking 2%, al celor mai importanţi oameni de ştiinţă din lume, realizat de Universitatea Stanford, împreună cu Editura Elsevier and SciTech Strategies.

Este condiționată deschiderea școlilor de dorința profesorilor de a se vaccina? Interviu cu ministrul Educației
Este condiționată deschiderea școlilor de dorința profesorilor de a se vaccina? Interviu cu ministrul Educației

Elevii se întorc luni, 11 ianuarie, la ore, din vacanța de iarnă, însă nu și în școli. Autoritățile au decis că primul semestrul să se încheie în format online.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.