Ministerul Educației vrea ca profesorii să fie vaccinați ”prioritar” cu serul de la AstraZeneca

02-02-2021 12:21


Ministerul Educației intenționează să înceapă procedurile de vaccinare a cadrelor didactice cu AstraZeneca, adică cel mai nou vaccin anti Covid-19 care a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor.

 

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat pentru Știrile Pro TV că instituția pe care o conduce a cerut Ministerului Sănătății ca profesorii și cadrele didactice să fie incluse prioritar în campania națională de vaccinare împotriva noului coronavirus.

El spune că, până în acest moment, 27.000 de cadre didactice s-au vaccinat, iar planul Ministerului Educației este ca restul profesorilor să beneficieze de efectele recentului vaccin aprobat la nivelul UE, cel de la AstraZeneca.

”Am primit acest accept, este deja un lucru clar. Este un angajament de proritate sistemică acordată personalului din învățământ, peste cei 117.000 de angajați din sistemul de învățământ deja programați, dintre care 27.000 s-au vaccinat deja. Va veni această prioritate de sistem de îndată ce va putea fi gestionat factorul limitativ, valabil în România și în orice stat din această lume, numit numărul dozelor de vaccin. Odată cu intrarea noului vaccin Astra Zeneca, avem speranța că vom putea să organizăm o vaccinare prioritară, conform importanței pe care o acordăm școlii.” - a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

El a mai precizat că, deocamdată, nu se știe când va începe această vaccinare prioritară a profesorilor, dar că totul depinde de dr. Valeriu Gheorhiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, a mai spus, ministrul Educației, Gheorghiță  și-ar fi luat acest ”angajament de vaccinare prioritară a persoanelor din educație”, acțiune care este posibil să înceapă la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii martie.

Germania recomandă ca vaccinul AstraZeneca să nu fie folosit pe bătrâni

 

Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat recent vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca, pentru a fi utilizat în statele membre ale Uniunii Europene pentru vaccinarea persoanelor peste 18 ani.

Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cele produse Pfizer/BioNTech și Moderna.

Uniunea Europeană a comandat până la 400 de milioane de doze din vaccinul produs de AstraZeneca.

Germania recomandă ca vaccinul AstraZeneca să nu fie folosit pe bătrâni. Specialiștii germani din Comitetul de vaccinare au recomandat ca acest ser să nu fie administrat celor de peste 65 de ani, pentru că nu ar fi suficiente date care să demonstreze că vaccinul este sigur pentru persoanele mai în vârstă.

”Sunt date insuficiente pentru vârstnici. Dar este important de subliniat, este o diferență între date insuficiente și date care să indice rezultate slabe.” - a spus Jens Spahn, ministrul german al Sănătății.

 

 

 

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO