Vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca a fost aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentelor
Anunţul privind aprobarea vaccinului AstraZeneca a fost făcut vineri după-amiază.
Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat vineri vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca pentru a fi utilizat în statele membre ale Uniunii Europene pentru vaccinarea persoanelor peste 18 ani, anunţă BBC.
Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cele produse Pfizer/BioNTech și Moderna.
Uniunea Europeană a comandat până la 400 de milioane de doze din vaccinul produs de AstraZeneca.
De asemenea, Bruxelles-ul a confirmat că vor fi introduse controale asupra exporturilor de vaccinuri anti-Covid produse în țările membre ale Uniunii.
Pe de altă parte, un nou ser al companiei britanice Novavax a arătat o eficacitate mai mare de 89%. Asigură o bună protecție și împotriva noii tulpini a virusului, varianta britanică, "vinovată" de explozia cazurilor de infectare. Încă un ser, dezvoltat de compania belgiana Janssen, previne formele grave de Covid în 85% dintre cazuri, potrivit producătorului.
Dispută între AstraZeneca și Uniunea Europeană
AstraZeneca a invocat probleme de producție la două uzine, din Olanda și Belgia, când a anunțat că poate livra până la sfârșitul lui martie doar o mică parte din tranșele de doze la care se angajase. Conform unor surse, ar fi doar un sfert din cele 100 de milioane.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că AstraZeneca a semnat un contract ce conține „ordine irevocabile” și a cerut explicații pentru întârzieri.
Ursula von der Leyen: „Sunt prevăzute constrângeri, contractul este cât se poate de limpede în acest sens. AstraZeneca ne asigură în mod expres, în acest contract, că nicio altă obligație asumată de companie nu poate împiedica onorarea acestui contract.”
De asemenea, Uninea Europeană a publicat vineri contractul semnat anul trecut cu AstraZeneca privind precomandarea vaccinului său anti-COVID-19, sporind astfel presiuni asupra grupului.
Contractul a fost semnat pe 27 august, iar versiunea publicată conţine părţi întregi şterse, legate de anumite informaţii confidenţiale, precum facturile.
Germania recomandă ca vaccinul AstraZeneca să nu fie folosit pe bătrâni
Pe de altă parte, experții Serviciului de sănătate publică din Anglia, dar și premierul Boris Johnson, au sărit în apărarea vaccinului AstraZeneca după o nouă dispută apărută. Specialiștii germani din Comitetul de vaccinare au recomandat încă de joi ca acest ser să nu fie administrat celor de peste 65 de ani pentru că nu ar fi suficiente date care să demonstreze că vaccinul este sigur pentru persoanele mai în vârstă.
Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: „Sunt date insuficiente pentru vârstnici. Dar este important de subliniat, este o diferență între date insuficiente și date care să indice rezultate slabe.”
Sursa: BBC
Etichete: vaccin, coronavirus, vaccinare, astrazeneca, aprobat,
Dată publicare:
29-01-2021 19:36