Președintele Klaus Iohannis: Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală

×
Codul embed a fost copiat

Părinții și copiii din România au aflat că școlile se deschid începând cu 8 februarie. Anunțul oficial a fost făcut chiar de către președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

"În unanimitate am decis următoarele lucruri: începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală", a spus şeful statului.

Anterior, surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că șeful statului va anunța redeschiderea școlilor. 

Klaus Iohannis a precizat că vor fi scenarii diferenţiate, în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID-19 din fiecare localitate.

În București, de exemplu, care este în scenariul galben, vor merge la școală doar doar copiii de grădiniță și elevii din clasele P-IV, a VIII-a și a XII-a.

Citește și
Sorin Cimpeanu
Ministerul Educației anunță că nu poate asigura testarea Covid-19 a elevilor în școli
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

”Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line. Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.” - a anunțat Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat faptul că România nu a scăpat încă de pandemie şi că este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm măști de protecție.

Declarațiile de presă au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis:

”Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat Prim-ministrul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți, și consilieri de la Administrația Prezidențială. Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi.

Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic - avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent.

Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile.

În consecință, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.

Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.

Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII-XII; iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat - cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală!

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”

 

Șeful statului a avut, marți, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru la care au participat prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol. 

Până acum, Ministerul Educației a pregătit mai multe scenarii.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Datele analizate n-ar pune o piedică deciziei de deschidere a școlilor în format fizic

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți la Știrile Pro TV, chiar în ziua în care autoritățile decideau deschiderea școlilor, că, în Uniunea Europeană, doar 3 state au decis să nu deschidă fizic, încă, unitățile de învățământ. Este vorba despre Germania, Danemarca și Portugalia.

El spune că, din datele furnizate de Ministerul Sănătății, nu există ”piedici” identificate pentru deschiderea școlilor în România din 8 februarie.

”În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Sănătății, aceste date analizate de către cei din Sănătate n-ar pune o piedică deciziei de deschidere a școlilor în format fizic pe 8 februarie, cu maximum de prudență necesară.” - a spus ministrul.

Cîmpeanu a subliniat faptul că va exista o procedură specială care va trebui respectată în fiecare școală - procedură care va fi reglementată printr-un ordin comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății.

 

Cele 5 situații în care un elev va face școală de acasă

 

Ministrul Educației a dat detalii și despre situațiile în care un elev va fi nevoit să stea acasă, să învețe online.

Aș vrea să vă spun că scenariul hibrid a fost eliminat dintre alternativele sistemice, însă să luăm în considerare următoarele 5 situații: dacă elevul are vulnerabilități medicale, certificate ca atare, nu va veni la școală și clasa nu va fi cu efectiv întreg. Dacă elevul are aparținători, bunici, părinți, cu care locuiește, cu vulnerabilități certificate medical, iarăși nu va veni cu prezență fizică. Cel de-al 3-lea caz, elevul are simptome. Evident că și Ministerul Educației și Ministerul Sănătății recomandă să nu intre în colectivitate. Cea de a 4-a situație, profesorul are vulnerabilități medicale, certificate de medic de medicina de familie. Iarăși nu va putea veni cu prezență fizică. Al 5-lea caz, profesorul, ca și elevul, are simptome și iarăși nu va .. Asta este situația cea mai delicată.” -  a mai declarat Sorin Cîmpeanu la Știrile Pro TV.

Pe de altă parte, el a subliniat faptul că portul măștii va fi o condiție esențială. De asemenea, copiii care nu vor avea măști de protecție sanitară, le vor primi gratuit la intrarea în școală.

Care va fi semnalul de alarmă care va trimite elevii înapoi în online?

 

Întrebat care va fi semnalul de alarmă care va trimite elevii din România înapoi în online, ministrul Educației a afirmat că se vor face evaluări cu o cadență săptămânală, de încadrare într-un anumit scenariu.

”Evaluările vor fi făcute cu o cadență săptămânală, de încadrare într-un anumit scenariu: verde, galben sau roșu. Înțeleg de la colegii din sănătate că pentru a certifica acest trend în creștere sau în scădere e nevoie de o perioadă tampon de 72 de ore, pentru ca eventuale valori la limită sau peste limită, limita de 1 sau de 3 la mie, să poată fi certificate, să nu  fie simple accidente. Acest lucru va trebui să fie cât mai vizibil.” - a mai spus el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Încă două persoane au fost depistate pozitiv cu noua tulpină de Covid-19 la Școala 28
Încă două persoane au fost depistate pozitiv cu noua tulpină de Covid-19 la Școala 28

Încă două persoane de la Școala nr. 28 din București au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină de SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7, cu originea în Regatul Unit.

Ministerul Educației anunță că nu poate asigura testarea Covid-19 a elevilor în școli
Ministerul Educației anunță că nu poate asigura testarea Covid-19 a elevilor în școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că proiectul de testare Covid-19 a elevilor în școli nu poate fi derulat de instituția pe care o conduce, deoarece sunt prea puțini medici școlari pentru a putea susține această campanie.

Profesorii sunt revoltați de reprogramarea vaccinării. „Nu se respectă prioritatea”
Profesorii sunt revoltați de reprogramarea vaccinării. „Nu se respectă prioritatea”

Cu cel puţin două tulpini COVID care circulă în prezent, momentul deschiderii şcolilor în România rămâne sub semnul întrebării. Teoretic, o decizie va fi luată marţi.

Cu câteva zile de începerea școlii, autoritățile nu știu cum vor testa copiii sau cum se vor recupera orele
Cu câteva zile de începerea școlii, autoritățile nu știu cum vor testa copiii sau cum se vor recupera orele

Medicii și asistentele care lucrează în sistemul de educație detașați în ultimele luni în call-center-uri vor fi nevoiți să revină în școli, pentru a face triajul epidemiologic.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.