Zeci de copii se chinuie să învețe online, la un centru de zi. Au nevoie de laptopuri pentru a desluși materia
Închiderea şcolilor din Bucureşti este iminentă. Asociaţiile de părinţi, profesori şi elevi se aşteaptă că finalul acestei săptămâni să vină cu trecerea şcolilor în scenariul roşu.
Tot ei ne spun cât de nepregătite sunt unităţile de învăţământ pentru orele online. Din nou. Că doar acum a fost martie şi doar de o lună a începutul noul an. Şapte luni au avut la dispoziţie, şapte luni în care trebuia să nu există copil fără laptop, nici dascăl fără formare şi nici şcoală fără internet.
Şi atunci ne întrebăm câte şanse să le mai dăm oficialilor care din nou nu au avut timp, din nou au fost luaţi prin surprindere că se închid şcolile? Şi ne amintim, au trecut şapte luni şi asta doar de la izbucnirea pandemiei încoace.
Ca să înţelegeţi în ce moment trist suntem, urmăriţi aceste două filmări făcute într-un centru rezidenţial şi de zi din Chitila.
40 de copii şi adolescenţi, toţi elevi din clasa 1 până în clasa a 11-a participă la cursurile online din şcolile lor, unele închise, altele care funcţionează pe scenariul hibrid. 40 de elevi adunaţi într-o cameră încearcă să descifreze lecţia de istorie, alţii de matematică sau de română de pe un telefon, un laptop şi o tabletă.
17 dintre ei locuiesc acolo în centru, ceilalţi vin zi de zi să facă teme şi ore online. Totți vor să ţină pasul cu şcoala. Îşi doresc. Asta deşi acasă nu au nici internet şi nici prea multe şanse de reuşită. Unii sunt la şcoli bune din Bucureşti, alţii din Ilfov.
O femeie bolnavă şi în categoria de risc se îngrijeşte să le fie bine. Autorităţile le-au tot promis atât tablete, cât şi laptop-uri, însă până ce vor ajunge la ei dispozitivele au fost anunţaţi să se descurce cum pot. Unii vor avea Evaluarea Naţională, dar cu ajutorul oamenilor de bine pot învinge acest sistem putred.
Cei care doriți să-i ajutați cu un laptop sau o cartelă de internet puteți scrie pe adresele de email [email protected] și [email protected].