Învățământul gratuit se face în continuare pe bani în România. Părinții plătesc până la câteva sute de lei anual
Învățământul gratuit se face în continuare pe bani în România. Părinții plătesc până la câteva sute de lei anual pentru un singur copil, inclusiv pentru produsele de igienă folosite în școli.
Asta deși fondul clasei este ilegal, iar unitățile de învățământ primesc bani de la stat.
O mamă al cărei copil este în clasa I povestește că a cheltuit aproape 1.400 de lei la începutul anului școlar. O parte din această sumă a fost contribuția financiară cerută la școală.
Mamă: ”Unde e gratuită? De pe o zi pe alta visează că au nevoie de nu știu ce. Se dă o sută de lei pentru fondul clasei. Ce nu plătesc copiii e numai clădirea asta. Nu cred că există școală de stat care să nu le ceară copiilor sute de lei.”
Iar mărturiile altor părinți arată că așa zis-ul fond al clasei este colectat în continuare, în unele școli, din momentul în care copiii intră în clasa 0.
Mamă: „O sută cincizeci. O sută cincizeci. Pe semestru. Depinde de ce au nevoie."
Mamă: „Atunci când e nevoie de ceva la școală, profesorii, învățătorii ne solicită și noi, ca părinți, facem tot ce se poate.”
Sumele cresc, spun părinții, pe măsură ce elevul avansează în sistemul de învățământ.
Părinte: „La băiat, undeva la 200 și fetița 100. Se cumpără tuș pentru imprimantă, markere, bureței"
Directorii neagă că le-ar cere părinților bani și spun că ei sunt cei care se oferă să contribuie.
Potrivit legii, părinții pot sponsoriza școlile dacă se constituie în asociații sau pot ceda cei doi la sută din impozitul pe venit unităților de învățământ, dar nu este o obligație.
O școală primește pe an, pentru fiecare elev, între 4.000 și 9.000 de lei, de la Ministerul Învățământului. Din acești bani se plătesc, între altele, salariile profesorilor dar și materialele necesare, inclusiv cele de igienă.
Daniel Ion, Inspector școlar general, Dolj: „Este strict interzis colectarea acestui fond al clasei. Sunt bani prevăzuți în bugetele unităților de învățământ.”
Marian Vlad, Directorul unei școli gimnaziale: „Nu percepem niciun fel de sume de la părinți. Nu există nicio asociaţie a părinților prin care să se plimbe anumite sume cum se procedează pe la alte școli.”
Totuși, unele cadre didactice recunosc că diferite produse sunt furnizate de părinți.
Reporter: „Săpun, hârtie igienică, uzuale. Nu are școala?”
Maria Dișeanu, educatoare: „De când lucrez, nu! Niciodată"
Într-un răspuns oferit Știrilor ProTV, Ministerul Educației amintește că părinții nu sunt obligați să dea bani la școală, iar cadrele didactice care strâng diverse sume intră sub incidența unei abateri disciplinare.
Contribuția părinților la fondurile unității de învățământ și al clasei nu este obligatorie. Părinții se pot constitui în asociații cu personalitate juridică, astfel încât pot hotărî și pot efectua achiziții și servicii, dar numai în condițiile expuse mai sus. De asemenea, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar interzice în mod explicit implicarea elevilor/profesorilor în strângerea de fonduri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bani, invatamant, scoli, fondul clasei,
Dată publicare:
09-11-2022 19:37