Există drepturi ale copiilor în grădinițe. Părinții nu le cunosc și multe nu se respectă

Dată publicare: 14-08-2019 18:35
Dată actualizare: 14-08-2019 19:50


Părinţii copiilor au drepturi pe care nu le cunosc, ori care nu se respectă, din cauza lipsei de personal din creşe şi grădiniţe.

O lege în vigoare de 7 ani îi permite, de exemplu, unui părinte, să rămână la creşă în timpul programului, timp de 15 zile, până se adaptează cel mic. Pe de altă parte, fiecare copil ar trebui evaluat periodic de psiholog, dar şi să aibă un jurnal întocmit de educator. În caz de urgenţă, familia poate lăsa juniorul şi peste noapte într-una din creşele cu program săptămânal, sau la un asistent maternal.

Andrei şi Maria au fost acceptaţi la o creşă de stat din Apahida, judeţul Cluj. Gemenii au stat până acum doar cu familia. Dar prima şedinţă cu îngrijitorii a dat şi răspunsul la o potenţială problemă.

Lili Brândușan, mama copiilor: ,,Ni s-a spus că ar fi bine ca în primele două săptămâni să mergem şi noi, unul, mămica dacă se poate. Mulţi copii plâng şi au impresia că părinţii îi abandonează. Nu ştiam şi am rămas surprinsă."

Atenţie, nu vorbim de o obligaţie, ci de un drept al părintelui... pe care administratorii creşelor trebuie să îl respecte.

Pe 2 septembrie, 20 de soldăței se vor înrola în grupa mică. Intră prima oară în colectivitate şi vor da piept cu un întreg set de reguli. Ca să le înlesnească adaptarea, o hotărâre de guvern din 2012 le permite părinţilor sau tutorilor să îi însoţească la programul de creşă, timp de 15 zile.

E drept, grupele nu au spaţiu fizic pentru a primi zilnic membri ai familiei.

Mădălina Tăbăcaru, director: ,,Noi încercăm să ne adaptăm fiecărui tip de părinte. Le recomandăm ca timp de o săptămâna-două, acomodarea să se facă treptat. Să nu se facă despărţirea aşa brusc."

Legea organizării creşelor prevede şi evaluarea copiilor de către un psiholog. Constatările lui rămân la dosarul copilului, împreună cu jurnalul acestuia. Vorbim de alt document, întocmit de educator, care-i înregistrează progresele. Din păcate, din lipsă de personal, regula nu prea e respectată. Şi multe semnale de alarmă, care ar rezulta din jurnal, trec neobservate. În autism, de exemplu, copilul îşi pierde treptat unele abilitaţi sau îşi schimbă comportamentul şi limbajul.

Aceeaşi lege prevede că, în cazul unui deces sau al unei urgenţe medicale în familie, copiii pot fi îngrijiţi şi noaptea, în creşe cu program săptămânal. Protecţia Copilului oferă sprijin prin serviciul de asistență maternală.

Mihaela Ungureanu, Director Protecția Copilului: ,,O variantă poate fi preluarea într-un centru de plasament în regim de urgenţă pe perioada în care copilul nu poate fi îngrijit în familia sa."

Drepturile se aplică deopotrivă la stat şi în mediul privat.


VIDEO PROTVPLUS.RO