Şcolile şi grădiniţele îşi pot stabili singure regulile. Obiectele interzise celor mici

Ultima actualizare: 24-06-2019 20:35

Creșele, grădinițele și școlile de stat încep să aibă reguli proprii. Directorii lucrează la noile contracte educaționale, pe care părinții trebuie să le semneze în toamnă.

Este un document cu valoare juridică ce poate include, pe lângă o formă-standard a Ministerului Educației, drepturi și obligații suplimentare. De pildă, directorul unei creșe le-a interzis părințilo, să îi aducă pe copii,cu bijuterii. La o grădiniță, adulții sunt așteptați ca voluntari, o dată pe lună. Iar la o școală, părinții sunt răspunzători dacă purtarea elevului afectează imaginea clasei.

Cum e îngrijit? Ce învaţa, cum doarme, ce şi cât mănâncă? Decât să răspundă zilnic un educator la sute de întrebări, mai bine îi chemăm pe părinţi să vadă singuri, o dată pe lună, ca voluntari. Asta şi-a spus un director de grădiniţă.

„Le înmânam contractele educaţionale. Dacă sunt de acord cu ce scrie acolo le semnează şi vin să lucreze cot la cot cu personalul din unitate. Dar din experienţa noastră puţini au stat până după amiază. E foarte obositor!”, spune directoarea grădiniţei.

Ideea din spatele contractului educaţional e de a pune pe tapet regulile înainte de începerea jocului. Iar dacă părintelui nu îi convin condiţiile, e liber ca până în toamna să găsească alte variante. Legea Educaţiei da greutate juridică noţiunii de "muncă de echipă" intre părinte şi educator, învăţător sau profesor. Din clipa în care este semnat, clauzele devin obligatorii pentru ambele părţi.

Valabil şi pentru creşe. Epidemia de gripă din primăvara, când copii bolnavi erau aduşi cu punga de medicamente, şi incidentele legate de bijuterii rupte au adus articole noi în contract.

MIHAELA UNGUREANU, director general DGASPC SECTOR 3: „Brăţări, lănţişoare sunt obiecte care pot deveni periculoase, prin urmare este interzisă purtarea bijuteriilor. Părintele ia la cunoştinţă prin acest contract ca nu este permisă venirea la creşă cu antibiotice.„

Şi în unele şcoli au apărut reguli. Părinţii se obliga, de pildă, să nu lase elevul la ore cu brichete, chibrituri sau petarde. Trebuie să informeze profesorii, dacă apar schimbări personale, cum ar fi divorţul sau separarea, care pot afecta starea copilului. Să plătească, dacă şcolarul distruge obiecte din inventarul şcolii. A

tenţie însă, la rândul lor, şi directorii ar trebui să asigure tot ce trebuie, pentru şcolarizarea în bune condiţii. Încălcarea contractului înseamnă că părţile se pot da în judecată. În cazuri grave, conducerea şcolii va sugera familiei să mute elevul în altă parte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO