Şcolile şi grădiniţele îşi pot stabili singure regulile. Obiectele interzise celor mici


Ultimul update: Luni 24 Iunie 2019 20:35
Data publicarii: Luni 24 Iunie 2019 20:20
Categorie: Stiri actuale

Creșele, grădinițele și școlile de stat încep să aibă reguli proprii. Directorii lucrează la noile contracte educaționale, pe care părinții trebuie să le semneze în toamnă.

Este un document cu valoare juridică ce poate include, pe lângă o formă-standard a Ministerului Educației, drepturi și obligații suplimentare. De pildă, directorul unei creșe le-a interzis părințilo, să îi aducă pe copii,cu bijuterii. La o grădiniță, adulții sunt așteptați ca voluntari, o dată pe lună. Iar la o școală, părinții sunt răspunzători dacă purtarea elevului afectează imaginea clasei.

Cum e îngrijit? Ce învaţa, cum doarme, ce şi cât mănâncă? Decât să răspundă zilnic un educator la sute de întrebări, mai bine îi chemăm pe părinţi să vadă singuri, o dată pe lună, ca voluntari. Asta şi-a spus un director de grădiniţă.

„Le înmânam contractele educaţionale. Dacă sunt de acord cu ce scrie acolo le semnează şi vin să lucreze cot la cot cu personalul din unitate. Dar din experienţa noastră puţini au stat până după amiază. E foarte obositor!”, spune directoarea grădiniţei.

Ideea din spatele contractului educaţional e de a pune pe tapet regulile înainte de începerea jocului. Iar dacă părintelui nu îi convin condiţiile, e liber ca până în toamna să găsească alte variante. Legea Educaţiei da greutate juridică noţiunii de "muncă de echipă" intre părinte şi educator, învăţător sau profesor. Din clipa în care este semnat, clauzele devin obligatorii pentru ambele părţi.

Valabil şi pentru creşe. Epidemia de gripă din primăvara, când copii bolnavi erau aduşi cu punga de medicamente, şi incidentele legate de bijuterii rupte au adus articole noi în contract.

MIHAELA UNGUREANU, director general DGASPC SECTOR 3: „Brăţări, lănţişoare sunt obiecte care pot deveni periculoase, prin urmare este interzisă purtarea bijuteriilor. Părintele ia la cunoştinţă prin acest contract ca nu este permisă venirea la creşă cu antibiotice.„

Şi în unele şcoli au apărut reguli. Părinţii se obliga, de pildă, să nu lase elevul la ore cu brichete, chibrituri sau petarde. Trebuie să informeze profesorii, dacă apar schimbări personale, cum ar fi divorţul sau separarea, care pot afecta starea copilului. Să plătească, dacă şcolarul distruge obiecte din inventarul şcolii. A

tenţie însă, la rândul lor, şi directorii ar trebui să asigure tot ce trebuie, pentru şcolarizarea în bune condiţii. Încălcarea contractului înseamnă că părţile se pot da în judecată. În cazuri grave, conducerea şcolii va sugera familiei să mute elevul în altă parte.

Grădinițele care rămân deschise și vara. Preșcolarii nu vor avea deloc vacanță
Grădinițele care rămân deschise și vara. Preșcolarii nu vor avea deloc vacanță
VIDEO PROTVPLUS.RO
politia animalelor, caini
Poliția verifică dacă stăpânii și-au sterilizat și microcipat cățeii. Amenzi de mii de lei
Minore abuzate sexual într-un parc din Vaslui. Fetele locuiau cu un asistent social
Actor celebru, înjunghiat pe scenă în timpul unui eveniment. VIDEO
Filmul morții suspectului de pedofilie. Victima a mers cu tatăl ei să-l reclame jandarmilor
Mesajul lui Iohannis de Ziua Aviaţiei Române, sărbătorită de Sfântul Ilie
Bărbatul suspectat de pedofilie și imobilizat cu greu de jandarmi în Vatra Dornei a murit
ziua aviatiei romane, ziua fortelor aeriene, piata avitatorilor,
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Spectacol în Piaţa Aviatorilor din Capitală
Momentul în care un belgian e bătut cu bâtele de câțiva ciobani în Bistrița
Cântăreața Beth Hart a magnetizat publicul la festivalul de blues de la Brezoi
Două fetițe în grija statului acuză că au fost agresate sexual. Planul pus la cale de agresor
Șofer mort după ce mașina sa a intrat inexplicabil într-o camionetă, în Prahova
Un bărbat care fi încercat să atingă o fetiță, imobilizat cu spray lacrimogen de jandarmi