Toți elevii care merg luni la cursuri vor trece prin triaj. Apelul medicilor pentru părinți

Ultimul update: Duminica 27 Ianuarie 2019 20:15
Data publicarii: Duminica 27 Ianuarie 2019 18:44
Categorie: Sanatate

Luni, directorii de şcoli şi grădiniţe, dar şi părinţii, dau împreună un test simplu de responsabilitate.

Ministerul Educaţiei a transmis în teren un ordin care impune ca obligatoriu triajul copiilor înainte de a intra la cursuri. Toţi cei care prezintă semne de boală trebuie trimişi acasă, pentru a preveni contaminarea colegilor.

Medicii cer insistent părinţilor să îi ţină acasă pe toţi cei care au răcit în cele patru zile libere sau nu sunt complet refăcuţi.

În cele patru zile libere, toate infecţiile respiratorii, aflate în incubaţie până la suspendarea cursurilor, au avut timp să se manifeste. Din păcate, în acest interval, mulţi au mers, cu tot cu copii, la malluri şi în locuri de joacă sau au stat cu orele la urgenţe, aşa că simptomele pot apărea de acum încolo.

Medic: ”Dacă copilul este bolnav sau noi ca adulţi prezentăm o viroză respiratorie, e bine să limităm deplasările la strictul necesar, iar această izolare voluntară la domiciliu este esenţială.

Asistenţii medicali din creşe şi grădiniţe au fost instruiţi să verifice dacă cei mici tuşesc sau au febră, înainte de a-i lăsa în săli. Părinţii sunt rugaţi să nu forţeze primirea unui copil răcit. E un gest de respect faţă de colegii sensibili, cu imunitate scăzută, astm, boli cardiace sau neurologice, pentru care o viroză înseamnă un dezastru. Acesta e cazul lui Davis.

Adele Chirica, mama lui Davis: ”Majoritatea părinţilor sunt pe principiul "şi dacă are muci ce, îl duc la şcoală că n-am cu cine să îl las". Din cauza unei viroze luate de la un alt copil care evident nu a stat acasă, a intrat în comă. A făcut febră, a făcut cinci convulsii şi după a cincea convulsie nu s-a mai trezit.

A intrat în comă 45 de minute, până a venit salvarea şi ne-a dus la spitalul de urgenţă. Adică ceea ce pentru o mamă înseamnă nişte muci, pentru mine e diferenţa dintre viaţă şi moarte. Şi, din păcate, nu sunt singura.

Ministerul Sănătăţii nu a cerut dezinfectarea şcolilor, dar sunt directori care au adus de acasă personalul de curăţenie.

Cu mopuri, lavete şi detergenţi au fost chemaţi şi părinţii să ajute.

Pe lângă vaccinare, care vizează îmbolnăvirile cu gripă, profilaxia infecţiilor respiratorii tine de o igienă corectă. Copilul care merge la şcoală trebuie să aibă un pachet cu batiste de hârtie. Dacă strănută sau tuşeşte, nu e suficient să pună mâna la gură. Trebuie să acopere nasul şi gura cu batista, apoi să o arunce la gunoi.

Învăţaţi copiii să nu îşi atingă cu mâinile ochii, nasul şi gura. Să se spele temeinic cu apă şi săpun, apoi să le usuce cu un prosop de hârtie. O rolă trebuie să stea permanent în toaleta elevilor.

Semnele de alarmă pentru un copil anterior sănătos care răceşte sunt respiraţia grea, somnolenţa, lipsa totală a apetitului, deshidratarea şi febra.

Anunțul Ministrului Educației despre situația elevilor în următoarea săptămână
Anunțul Ministrului Educației despre situația elevilor în următoarea săptămână
VIDEO PROTVPLUS.RO
medicamente
9 medicamente împotriva tusei, interzise. Efectele pe care le-ar avea asupra pacienților
Donație fără precedent: OMV dă 10 milioane € pentru spitalul de oncologie pediatrică
Alte două paciente infectate cu o bacterie periculoasă la Institutul ”Marius Nasta”
Fals stomatolog în Prahova. A scos dinți, a făcut implanturi, dar oamenii sunt mulțumiți
127 de persoane au murit de gripă. Încă trei victime, vineri
Falsul medic Raluca Bârsan ar fi asistat la nașteri în clinici private
studiu, spitalul judetean ilfov, lapte matern, celule stem
Anchetă la Spitalul Ilfov: 26 de gravide, implicate într-un experiment medical misterios
Medicii ginecologi avertizează: Factorul care împiedică cuplurile să aibă copii
Mai mult de jumătate dintre tineri sunt în pericol să surzească. Cât de periculoase sunt căştile
O asociație susține că sunt mai mulți fizicieni fără studii necesare în spitalele din țară
Nou bilanț al deceselor cauzate de virusul gripal. Cine sunt ultimele 5 victime
Avertismentul OMS pentru utilizatorii de smartphone şi MP3 playere