Data la care se vor redeschide școlile în România. Planul creat pentru reluarea cursurilor
Un plan de repornire a şcolilor a fost discutat, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis împreună cu ministrul educaţiei Monica Anisie.
Cel mai probabil cursurile se vor relua de la începutul lunii iunie, însă în condiţii speciale.
Până atunci, prezența profesorilor şi elevilor, la şcoala de pe internet, va fi monitorizată, anunţă Ministerul Educaţiei, printr-un ordin care conţine instrucţiunile pentru desfăşurarea lecţiilor online.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
1 iunie, data la care s-ar putea redeschide școlile
Întâlnirea de la Cotroceni a durat aproximativ două ore. S-a discutat un plan de revenire treptată a elevilor la şcoală.
Cel mai probabil, cursurile în unităţile de învăţământ vor începe la 1 iunie, aşa cum a anunţat şi ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Urmează ca, în zilele viitoare, conducerea ministerul Educaţiei să aibă o întâlnire şi cu ministrul Sănătăţii pentru finalizarea planului.
Care sunt variantele luate în calcul privind redeschidere școlilor
Întoarcerea se va face treptat și în condiții speciale, vor fi restricții. În primul rând, autorităţile vor trebui să asigure măşti pentru toţi elevii, vorbim despre 3 milioane de elevi.
Apoi, este probabil ca, la începutul școlii, de la 1 iunie, să se întoarcă la cursuri doar elevii claselor care susţin examenele naţionale în această vară. Respectiv, elevii de clasa a 8 a şi respectiv clasa a 12-a.
O altă variantă include limitarea numărului de elevi în clase. Concret, în şcolile cu un singur schimb elevii dintr o clasă vor fi separaţi, astfel încât să fie mai puţini. O tură va veni dimineața, o tură după-amiază. Se cauta soluţii şi pentru şcolile cu mai multe schimburi.
Urmează ca până la finalul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare acest plan să fie anunţat cu toate detaliile.
Monica Anisie, despre prelungirea anului școlar
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri seară, că există două scenarii privind reluarea cursurilor: unul conform căruia anul şcolar ar urma să se termine aşa cum a fost programat iniţial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o săptămână a anului şcolar 2019-2020.
"Toate acestea sunt numai scenarii, vorbim ipotetic. Alegem varianta cea mai potrivită numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri. Ar trebui părinţii să înţeleagă că pe primul plan trebuie să punem sănătatea copiilor noştri. (...) Toate aceste scenarii sunt în funcţie de ceea ce transmit specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru că noi, ca profesori, nu putem lua decizii fără a ţine cont de ceea ce spun specialiştii”, a afirmat ministrul, potrivit News.ro.
Aceasta a precizat că Cehia, spre exemplu, a anunţat reluarea cursurilor pentru elevii şi studenţii din anii terminali. Întrebată dacă se ia în calcul această variantă, Monica Anisie a spus că a fost luată în calcul, alături de altele, de către autorităţile din România.
Profesorii pot da note până la redeschiderea școlilor
Până atunci însă, profesorii şi elevii vor continuă cursurile pe internet. Iar dacă până acum această activitate de învăţare online nu avea un cadru legislativ, astăzi printr-un ordin de ministru există instrucţiuni clare.
Mai exact, profesorii sunt obligaţi să raporteze cum se face predarea pe internet. Mai mult, atât cadrelele didactice cât şi elevii sunt monitorizaţi de şcoli, adică prezența la orele online este obligatorie. În cazul elevilor, vorbim evident doar de cei care au acces la internet şi tehnologie.
Tot ghidul de miercuri dă libertatea profesorilor de a da note când se vor deschide şcolile pentru activitatea elevilor pe internet în această perioadă, însă notele vor fi trecute în catalog doar cu aprobarea elevilor şi părinţilor.
Acum, aproximativ peste 240.000 de copii nu au nici internet, nici calculatoare, în privinţa lor ministrul educaţiei spune că va exista o recuperare a materiei care se va desfăşura în clase, la revenirea cursurilor.