Țările din Europa care au relaxat restricțiile. Școlile, magazinele și frizeriile au fost redeschise

Ultima actualizare: 21-04-2020 10:02

Numărul deceselor din cauza coronavirusului înregistrate în 24 de ore începe să scadă în marile ţări din Vestul Europei, aşa că mulţi politicieni vorbesc deja despre o repornire a economiei.

În Italia au fost 454 de morţi într-o zi, iar în Spania, țara cu peste 20.000 de victime - mai puțin de patru sute decese.

Și Franţa a depășit pragul de 20.000 de persoane răpuse de noul virus, iar premierul francez avertizează că actuala criză nu s-a terminat.

În tot acest timp, Germania anunță că "pandemia este ținută sub control" și redeschide magazinele mici.

Pentru prima dată după multe săptămâni de carantină, restricţiile sunt atenuate în Germania - unde, spun autorităţile, virusul este ţinut sub control.

Magazine mici, librării, service-uri auto şi magazine de biciclete pot fi deschise, dar trebuie asigurată respectarea distanţării sociale.

În Norvegia, luni dimineaţă, copiii mici au revenit la grădiniţă ori la şcoala pregătitoare. Cu trei condiţii - trebuie să aibă pachete cu mâncare, nu au voie să aducă jucării de acasă şi trebuie să existe locuri de spălat în exterior.

În Danemarca, unde sunt peste 330 de decese şi 7.000 de bolnavi, au fost deschise unele mici afaceri - după o lună de carantină. Este vorba despre frizerii şi saloane de înfrumuseţare, cabinete de psihoterapie, cele stomatologice şi chiar unele saloane de tatuaje. Dar trebuie respectate măsurile stricte de igienă impuse de Guvern pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Frizer: "Acestea sunt mănuşi de unică folosinţă. Sunt fabricate special şi sunt cumpărate special pentru salonul de frizerie. Folosim şi măşti pentru faţă. Suntem un pic mai atenţi când dezinfectăm foarfecele şi pieptenii."

Dentist: "Acest şorţ de plastic este diferit. Nu îl foloseam înainte de coronavirus. În timpul crizei l-am folosit când am avut pacienţi bolnavi, dar altfel acţionam la fel ca înainte. Acum purtăm o vizieră, iar înainte foloseam ochelari obişnuiţi pentru a ne proteja ochii."

În portul din Barcelona a acostat un vas de croazieră, după o călătorie de 15 săptămâni pe mare. 168 de pasageri spanioli au păshit din nou pe uscat. Hotelul plutitor a evitat, astfel, cea mai neagră perioadă a pandemiei şi se îndreaptă acum spre portul italian Genova, pentru a-i lăsa acolo pe ceilalţi oameni aflaţi la bord.

În Italia, restaurantele, barurile şi alte magazine, cu excepţia celor alimentare, rămân închise până pe 18 mai. Dar se deschid libăriile.

Bărbat: "Acesta este un semn frumos al redresării, (cărţile) sunt hrană pentru suflet, aşa că aveam nevoie de redeschiderea libăriilor, fiind un loc al sufletului, mai exact un loc al culturii. Trebuie să profităm de timp şi cred că cititul este un lucru esenţial."

"Redeschiderea" Franţei se va baza pe testarea masivă a populaţiei şi pe izolarea celor depistaţi pozitiv. În mijloacele de transport în comun, purtarea măştilor va deveni cel mai probabil obligatorie. Premierul francez a prezentat un plan pentru o ieşire treptată din izolare - începând însă cu 11 mai.

Semn clar că această criză apasa mai puţin, în Franţa, armata a început dezafectarea spitalului de campanie instalat la Mulhouse.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO