Cursurile de parenting, tot mai populare în rândul românilor. Riscul pe care îl ascund


Ultimul update: Joi 07 Februarie 2019 21:13
Data publicarii: Joi 07 Februarie 2019 20:45
Categorie: Stiri Educatie

Într-o Românie care a crescut după principiul „bătaia e ruptă din rai'', noua generaţie de părinţi caută variante să îşi înţeleagă copiii şi să îi educe „ cu vorbă bună".

Din ce în ce mai mulţi sunt interesaţi de cursuri, seminarii şi de aşa numitele cărţi de „parenting". Majoritatea sunt contracost, dar există şi variante gratuite.

„Mama, la un moment dat, se simte părăsită şi lipsită de scop atunci când îi pleacă copilul din cuib, drept pentru care ea vrea să întârzie acel moment şi îl infantilizează pe copil: (face un gest ca şi cum ar mângâia un adult pe cap) Puiul mamii!"

Numai la un astfel de curs gratuit, zeci de părinţi au ascultat timp de patru ore cum să-şi educe cât mai bine copiii. Adulţii sunt îndrumaţi să aibă răbdare cu cei mici şi ca să evite conflictele să le dea alternative.

Mamă: „Mă confrunt cu anumite probleme, încăpăţânarea fetiţei mele şi agresivitatea în unele probleme. Acest program mă ajută foarte mult, pentru că învăţ felul în care se abordez copilul în anumite situaţii."

Tată: „Tăticii din ziua de astăzi caută informaţie clară, concretă, prin care să se diferenţieze de părinţii din generaţiile trecute.”
Reporter: „Aveţi un copil? Doi?”
Reporter: „Un copil de 3 ani şi jumătate. Este în formare şi cred că este momentul oportun să începem din timp, de când este cât mai mic."

Daniel Criț, trainer de parenting:Ne dorim ca într-o zi să facem educaţia pentru părinţi la fel de normală precum scoala de şoferi pentru cei care îşi doresc să înveţe să conducă. Metodologia aceasta de parenting înlocuieşte pedeapsa cu disciplina. Conectare şi apoi conectare."

Există însă şi variante contracost. Iar ofertele diferă în funcţie de vârsta copilului. Una e să te obişnuieşti cu un bebeluş şi alta e să negociezi cu adolescent.

Lidia Gheorghe, trainer de parenting, psihoterapeut: „E ca o meserie care trebuie învăţată şi începe foarte devreme, odată cu decizia de a avea un copil. Pentru că sunt multe mituri legate de unde îl ţinem, îl luăm în braţe, nu-l luăm în braţe, e bine să doarmă cu noi, nu-i bine să doarmă cu noi."

Pentru că subiectul stârneşte mult interes sunt aduşi şi traineri internaţionali în parenting, la discursurile cărora cei care asistă plătesc şi câteva sute de lei.

Dovada că piaţa este în plină dezvoltare este şi apariţia unui număr mare de blogguri de profil. Există evident şi literatura de specialitate.

Ana Niculescu, PR-ul unei librării: „Am observat o creştere a interesului cititorilor pentru domeniul parenting şi în acelaşi timp şi un interes din partea editorilor. Se publică şi se traduc din ce în ce mai multe cărţi de parenting."

Fiţi precauţi, spun specialiştii: părintele nu trebuie să aplice cuvânt cu cuvânt tot ce citeşte sau ce aude la cursuri.

Ioana Podină, psiholog: Mergem înspre cursuri de parenting în momentul în care simţim că avem o ruptură sau o problemă în relaţia părinte-copil sau în baza unei nevoi.”

Potrivit specialiştilor, persoanele interesate de fenomenul de parenting au între 30 şi 40 de ani, studii superioare şi venituri medii sau peste medie. În general, este vorba despre părinţi şi viitori părinţi, dar şi despre cadre didactice.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Psihologii le recomandă adolescenților care nu se înțeleg cu părinții să se pună în pielea lor
Prima zi de scoala: ce are nevoie un copil sa auda de la parinte si cum reuseste acesta sa nu transmita propriile probleme
De ce copii isi resping parintii si le spun ca ii urasc. Gestul simplu pe care trebuie sa il faca cei mari
VIDEO PROTVPLUS.RO