Cum pot învăța copiii să-și gestioneze economiile: „Mai mult îmi dă tati"
Cu cât învață mai repede ce înseamnă banii, cu atât le va fi mai ușor copiilor să-i gestioneze când vor deveni adulți.
95% dintre ei primesc de la părinți primele noțiuni de educație financiară, de aceea ar fi bine ca și cei mari să învețe cu adevărat ce înseamnă asta.
Cei mai experimentați le dau copiilor bani de când sunt mici, drept răsplată pentru sarcini îndeplinite ori note bune. Iar copiii decid singuri dacă și pe ce îi cheltuiesc sau încep să economisească.
Ştefănia, Ionuţ şi Crina au fost învăţaţi de mici ce sunt banii, cum se câştigă şi cum pot fi cheltuiţi înţelept. Lunar, părinţii le dau un buget simbolic.
Elev: „Eu, de obicei, îmi strâng banii ca să-mi iau unele chestii mai scumpe, în funcţie de nevoie. Îmi plătesc şi cartela."
Reporter: „Cât ai acum în puşculiţă?"
Elev: „Abia am făcut o cheltuială, mi-am luat un telefon."
Reporter: „Deci, practic e pe 0 puşculiţa acum."
Elev: „Da."
Copiii sunt răsplătiţi şi în funcţie de cât de mult îi ajută acasă pe părinţi ori de reuşitele de la şcoală.
Elevă: „Mai mult îmi dă tati pentru note. Pe un FB - 10 lei, pe un minus FB - 1 leu, Pe un FB cu BRAVO 15 lei şi surorii mele la fel.
Mătuşa fetei: „Şi avem numai FB, nu?
Elevă: „Da!"
Fiecare îşi cheltuieşte banii cum vrea.
Elevă: „Pentru mine, pandante pentru brăţară, pentru animale le cumpăr mâncare, plicuri."
Reporter: „Se întâmplă să rămâi şi fără bani?"
Elevă: „Da."
Reporter: „Şi atunci, ce faci?"
Elevă: „Mai strâng..."
Potrivit specialiştilor, educaţia financiară poate fi demarată chiar de la vârsta de 3 ani, atunci când cei mici încep să aibă preferinţe în ceea ce priveşte jucăriile.
Adrian Codirlașu, preşedintele CFA România: „Îi putem da copilului o puşculiţă transparentă. Copilul vede în momentul în care economiseşte cum se adună bani în puşculiţă, îşi vede consecinţa faptelor sale, iar apoi, când face cumpărături, vede cum aceşti bani dispar din puşculiţa. Îi putem da pe lună undeva la 200-300 de lei pe lună."
95% dintre copii ori adolescenţi află în familie ce înseamnă banii. Unii învaţă lucruri bune, alţii mai puţin bune pentru că mulţi dintre români, deşi adulţi, nu au o educaţie financiară în adevăratul sens al cuvântului. Dar putem învăţa la orice vârstă cum să fim chibzuiţi.
Persoanele care pot şi vor să facă economii îşi pot împărţi bugetul lunar în trei categorii: de nevoi, de dorinţe şi de investiţii. Prima categorie acoperă cheltuielile legate de întreţinere, de transport, dar şi alte plăți lunare. A doua categorie are legătură cu banii cheltuiţi pe distracţie, iar ultima categorie are legătură cu proiectele pe termen lung.
Silvia Luican, sociolog: „Dacă pe vremuri ei nu aveau lucruri, resurse, erau limitaţi, acum, toate aceste lipsuri se reflectă într-o abundență pe care o resfrâng asupra copiilor lor şi de aici o lipsă de educaţie financiară obiectivă şi pragmatică, o relaţie deformată cu banul."
Pentru cei care vor să afle cum să-şi gestioneze resursele, mai mulţi experţi în finanţe au realizat o serie de podcasturi pe o platformă online unde oferă sfaturi practice.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!