Românii își fac griji pentru pensie, dar nu pun bani deoparte. Pe ce îi cheltuie

×
Codul embed a fost copiat

90 la sută dintre tinerii români îşi fac griji pentru pensie, însă doar 5 la sută dintre ei pun bani deoparte pentru bătrâneţe.

Informaţia apare într-un studiu comandat de o companie britanică, care a vrut să vadă care sunt obiceiurile de economisire, inclusiv în România. La noi, în lipsa unei educaţii financiare, mulţi consideră că economisesc atunci când adună bani pentru vacanţă, maşină sau vreun gadget. În realitate, sumele strânse de la o lună la alta sunt folosite doar pentru o cheltuială mai mare.

Studiul care analizează obiceiurile de economisire ale tinerilor se bazează pe răspunsurile a trei mii de români care locuiesc în oraşe.

Potrivit cercetării, 17 la sută dintre cei care au între 18 şi 38 de ani nu reuşesc deloc să pună bani deoparte şi cheltuie tot ce câştigă într-o lună.

Tânăr: "Nu reuşesc să fac economii, pe mine mă ajută părinţii mai mult."

Citește și
pusculita economii
Toți copiii români au de acum un cont de economii la stat. Ce trebuie să știe părinții înainte de a depune bani

Tânără: "Te duci în magazin, vezi pantofi şi rochii şi peste o săptămână te întrebi ce am făcut cu banii."

Sunt însă şi tineri chibzuiţi. 47 de la sută dintre adulţii de până-n 38 de ani susţin că fac constant enonomii. Problema este că banii nu stau prea mult în puşculiţă.

38 la sută dintre ei îi dau pe vacanţe, 22 la sută vor să îi folosească atunci când îşi cumpără o locuinţă, iar 10 la sută îi cheltuiesc în situaţii neprevăzute.

Doar 5 la sută dintre tinerii români care reuşesc să facă economii pun banii deoparte, într-un cont, pentru copii.

Sociolog: "Am strâns tot anul şi de Revelion mă duc într-o vacanţă exotică, aceasta nu înseamnă o economisire, practic.

Economisirea înseamnă să pui din venitul curent un anumit procent în fiecare lună pentru a fi acolo, pur şi simplu, pentru a avea o rezervă."

Pe de altă parte, deşi unii declară că strâng bani ca să îşi cumpere o casă, peste jumătate admit că e dificil să achiziționeze una. 60 la sută întâmpină dificultăţi atunci când solicită un credit ipotecar, potrivit studiului "Millennial Money Report".

Specialist finanțe: "Casa ideală trebuie să valoreze maxim 2,5 ori venitul anual. În cazul în care un tânăr are venit de 2.500 lunar, casa ideală pentru el trebuie să fie de 20 de mii de euro.''

Aproape jumătate dintre "millennials" îşi ţin economiile în conturi, puţin peste 20 la sută la saltea şi doar 6 la sută investesc în acţiuni şi fonduri mutuale. Doar 5 la sută se gândesc la bătrâneţe.

Profesor finanțe: "Dacă ne dorim o pensie care să ne scutească de emoţiile traiului zilnic la bătrâneţe, ar trebui 20 la sută economisit în acest scop. Instrumentele ar fi fonduri de pensii private, sau dacă începi devreme, poţi să investești în acţiuni şi fonduri mutuale. Au randament superior celor din depozitele bancare."

Potrivit studiului "Millennial Money Report", în România cel mai mult economisesc tinerii din Braşov - în medie 108 euro pe lună. Urmează cei din Bucureşti, Iaşi, Cluj.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi europeni, cei mai strângători sunt berlinezii, care pun deoparte în fiecare lună 291 de euro.
Tinerii unguri - din Budapesta - acumulează lunar 177 de euro, iar cei din Sofia - 130.

Citește și...
Bloomberg: Cât de periculos ar fi un război comercial pentru România
Bloomberg: Cât de periculos ar fi un război comercial pentru România

Filipine şi Egipt sunt cele mai rezistente economii emergente la un posibil război comercial, în timp ce Mexicul este cea mai vulnerabilă din cauza exporturilor sale mari spre SUA, arată o analiză realizată de Bloomberg.

Toți copiii români au de acum un cont de economii la stat. Ce trebuie să știe părinții înainte de a depune bani
Toți copiii români au de acum un cont de economii la stat. Ce trebuie să știe părinții înainte de a depune bani

Din această lună, toţi părinţii din România pot să împrumute indirect statul prin intermediul unui cont de economii pentru copil.

Bugetarii care vor primi 14 salarii pe an, pentru
Bugetarii care vor primi 14 salarii pe an, pentru "dezvoltare personală"

Dacă tot a fost şedinţa festivă în prag de Centenar, guvernul Dăncilă a făcut şi noi promisiuni. Anul viitor, lucrătorii din construcţii vor fi plătiţi cu cel puţin 500 de euro net lunar, iar patronii lor vor fi scutiţi de taxe.

Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta
Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta

Un procentaj de 60% dintre români declară că au credite și 37% susţin că au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat, relatează Agerpres, citând un studiu conceput de iSense Solutions și publicat joi.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.