”300 de scoli cu toaleta în curte” la deschiderea anului școlar. Ministrul Breaz: ”Cifre îmbucurătoare”

scoala

Ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, că, exceptând elevii claselor a VI-a şi a VII-a, restul copiilor vor avea manuale şcolare pe bănci în prima zi de şcoală.

"În fiecare an s-a discutat foarte mult de manualele şcolare, pentru că era prima zi de şcoală, elevii mergeau la şcoală şi nu existau toate manualele pe băncile elevilor. Această problemă, în momentul de faţă, a fost rezolvată în proporţie de aproximativ 99%. Adică toţi elevii vor beneficia de manual în format tipărit. Avem o singură problemă la clasele a VI-a şi a VII-a, unde mai avem 17 manuale care, în momentul de faţă, se află în format electronic pe site-ul ministerului, pot fi descărcate oricând de acolo, pot fi utilizate pentru o perioadă", a precizat, într-o conferinţă de presă, Daniel Breaz.

Ministrul a apreciat că "într-un orizont de maxim două săptămâni" vor fi tipărite şi aceste manuale.

"De ce această problemă? De ce nu au fost tipărite la timp? Datorită unor contestaţii depuse de către cei care au participat la aceste licitaţii. Nu este o problemă care să fie problema ministerului. Deci, nu din cauza Ministerului Educaţiei Naţionale nu sunt aceste manuale pe băncile elevilor încă în prima zi de şcoală. Dar, comparativ cu alţi ani, stăm extrem, extrem de bine", a spus ministrul Breaz.

Breaz: 300 de școli încă au toaleta în curte 

Breaz a vorbit și despre problema școlilor care încă au toaleta în curte și spune că numărul unităților de învâțământ aflate în această situație a scăzut de la peste 2.300 în 2017 la circa 300 în acest an.

Citește și
scoala ciugud, scoala inteligenta, tabla interactiva
Școală desprinsă din SF-uri într-un sat din România. Orele, transmise LIVE pe internet
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Avem nişte cifre îmbucurătoare şi o evoluţie pozitivă a ceea ce înseamnă infrastructura din învăţământul din România. Adică vechea problemă care s-a discutat, a fost dezbătută, am fost criticaţi pe nedrept - pentru că toate şcolile se află în proprietatea UAT-rilor - cu toaleta în curte, din aproximativ 2.300 de şcoli aflate la nivel naţional, în momentul de faţă mai sunt, undeva, în jur de 300. Deci, cele peste 2.300 erau în anul 2017, iar în 2019, odată cu începerea anului şcolar, mai avem circa 300", a precizat, într-o conferinţă de presă, Daniel Breaz.

Totodată, ministrul interimar al Educaţiei a susţinut că din totalul de circa 18.000 de unităţi şcolare - circa 6.000 cu personalitate juridică, iar restul arondate acestor şcoli - şi aproximativ 28.000 de clădiri au mai rămas 4.000 de clădiri care nu au în momentul de faţă autorizaţie de la ISU.

"Aceste probleme nu sunt neapărat din cauza faptului că nu s-a depus documentaţia sau că nu sunt îndeplinite anumite condiţii esenţiale", a spus Breaz.

El a adăugat că sunt şcoli care îşi desfăşoară activitatea în trei, patru clădiri şi, poate, doar pentru o clădire nu au autorizaţie ISU.

"Nu văd de ce într-un colegiu unde se desfăşoară activităţi de 160 de ani, Colegiul 'Lazăr' din Bucureşti, în 2019 să discutăm despre aviz ISU, pe care colegiul respectiv nu poate să îl primească pentru că nu îndeplineşte o condiţie: distanţa de la trotuar sau de la gard până la clădire de minim 4 metri. Niciodată nu o să primească dacă această condiţie va rămâne în picioare", a declarat ministrul.

Daniel Breaz a explicat, de asemenea, că sunt şcoli care nu au primit avizul sanitar de funcţionare pentru că în localitatea respectivă nu există reţea de canalizare şi "nu ai cum să racordezi şcoala la o reţea de apă potabilă". Ministrul a precizat că în aceste unităţi vor exista "puncte mobile de apă".

Început de an școlar întârziat

În același timp, ministrul interimar al Educaţiei a anunțat că anul şcolar 2019 - 2020 va debuta cu întârziere în două şcoli şi două grădiniţe, unde cursurile vor începe pe 16 septembrie, respectiv 23 septembrie.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă există unităţi de învăţământ care nu vor fi deschise din 9 septembrie, Daniel Breaz a afirmat că, "din păcate", sunt şi astfel de situaţii.

"Avem, în momentul de faţă, cred că două grădiniţe la nivelul municipiului Bucureşti, o şcoală la nivelul municipiului Bucureşti şi încă o şcoală, cred, în judeţul Călăraşi, care vor începe şcoala în data de 16 septembrie cele două şcoli, pentru că, pur şi simplu, nu s-au găsit soluţii, cu toate că, din punctul meu de vedere, cred că se puteau implica autorităţile locale astfel încât să găsească soluţii, chiar dacă este vorba doar de prima săptămână de şcoală şi puteau să ducă, undeva, copiii respectivi. Bineînţeles, va fi un grafic de recuperare a activităţilor", a susţinut ministrul interimar al Educaţiei.

Cât priveşte cele două grădiniţe, aici copiii vor putea merge din 23 septembrie. "Tot din cauza unor lucrări care nu au fost finalizate până în momentul de faţă, dar şi acolo s-a discutat, din ceea ce spunea doamna inspector general al municipiului Bucureşti, cu părinţii şi au căzut de comun acord asupra unui program şi în cele două săptămâni. Dar, comparativ cu cele peste 18.000 de unităţi şcolare, eu spun că stăm foarte bine", a mai spus Breaz.

Prag minim pentru accederea la liceu

Breaz susține că impunerea unui prag, respectiv minimum media 5, pentru accederea la liceu reprezintă "un lucru benefic" pentru învăţământul românesc, susţinând, totodată, că preşedintele Klaus Iohannis s-ar afla în "totală necunoştinţă de cauză" atunci când spune că nu ar fi trataţi în mod egal toţi elevii.

"Va fi acea notă de 5 care va fi, practic, pragul de a accede în liceu, o notă care se calculează ca fiind 80% din nota obţinută la Evaluarea Naţională, plus 20% din media globală a claselor V - VIII. Toate aceste lucruri au fost agreate în discuţiile cu sindicatele, cu patronatele, cu elevii, comitetele de părinţi. Am avut în discuţiile respective majoritate covârşitoare. De fapt, practic, în afară de două păreri ale aceleiaşi confederaţii a elevilor, Consiliul Naţional al Elevilor, care era de acord cu această notă 5, dar a invocat dacă există în momentul de faţă dotarea necesară şi dacă avem pregătită infrastructura pentru şcolile profesionale. Da, o avem pregătită. În rest, toţi cei prezenţi la discuţii au fost de acord că un prag impus pentru a accede în liceu este neapărat necesar", a susţinut, într-o conferinţă de presă, ministrul interimar al Educaţiei.

Daniel Breaz consideră că repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională în învăţământul profesional "este un lucru benefic pentru învăţământul românesc" şi acest lucru nu înseamnă că, dacă un elev a obţinut o notă sub 5, nu va putea să se dezvolte şi din punct de vedere al educaţiei.

"Da, va merge la o şcoală profesională, va avea o meserie, iar după terminarea acelei şcoli profesionale poate să continue într-un liceu, poate să îşi obţină o diplomă de Bacalaureat, poate să urmeze cursurile unei facultăţi, poate să urmeze masterate, doctorate şi să se dezvolte şi din punct de vedere educaţional. Nu înseamnă că, dacă ai luat o notă sub 5, eşti practic obligat să faci doar şcoala profesională. Avem atâtea cereri de pe piaţa muncii. Am fost criticaţi în ultimii ani că nu contribuim la dezvoltarea şcolilor profesionale, că nu pregătim meseriaşi în diverse tipuri sau diverse meserii", a spus Breaz.

Ministrul subliniază că trebuie să existe prag de accedere, aşa cum este media de minimum 5 la fiecare materie şi minimum 6 media la Bacalaureat sau la finalizarea studiilor de licenţă şi de masterat.

"S-a trezit, aici, şeful statului să spună că nu tratăm într-un mod egal elevii. Ba, tocmai. Examenele şi subiectele - şi îl atenţionez aici, că a fost profesor de fizică, nu ştiu de când nu a mai predat şi de când nu mai are legătură cu învăţământul - îl asigur că fiecare dintre elevii participanţi la Evaluarea Naţională au pe bancă acelaşi subiecte, fiecare beneficiază de aceeaşi curriculă şi nu există discriminare", a declarat el.

Daniel Breaz a adăugat că, dacă s-ar merge "după gândirea" lui Iohannis, s-ar scoate şi media la Bacalaureat, şi media la admitere în facultate, şi toate mediile de absolvire.

El a mai spus şi că i se pare "absolut incredibil" faptul că cei de la Consiliul Naţional al Elevilor din Constanţa au acţionat în judecată Ministerul Educaţiei pentru anularea acestui ordin, în condiţiile în care, a susţinut ministrul, ar fi fost de acord în Grupul de Dialog Social cu nota 5. "Păi, ce facem? Astăzi susţinem 5 şi mâine atacăm că nu mai e bun? (...) Văd că aici domnul preşedinte al României încurajează practic toate aceste lucruri, în totală necunoştinţă de cauză, trezindu-se după aproape cinci ani de hibernare", a susţinut ministrul Breaz.

Ordinul 4948/2019 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 - 2021 a fost publicat joi în Monitorul Oficial. Conform acestui ordin, semnat de ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi au obţinut o medie de minimum 5 vor putea participa la repartizarea în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 - 2021.

Administraţia Prezidenţială a susţinut vineri că Ordinul care prevede repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională în învăţământul profesional reprezintă un demers mai degrabă segregaţionist, care nu ţine cont de individualitatea fiecărui elev.

"Guvernarea PSD continuă să facă experimente cu efecte grave asupra educaţiei copiilor din România. Cea mai recentă măsură luată de ministrul interimar al Educaţiei Naţionale cu privire la admiterea în licee, pentru anul şcolar 2020 - 2021, este nu doar îngrijorătoare, ci şi extrem de nocivă pentru întreg sistemul de învăţământ. Ordinul emis ieri, care prevede repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională în învăţământul profesional, este un demers mai degrabă segregaţionist, care nu ţine cont de individualitatea fiecărui elev. Măsura, luată din nou pe genunchi, ignoră faptul că Evaluarea Naţională nu este un test de aptitudini şi nu reflectă nici competenţele specifice fiecărui copil, nici preferinţele individuale pentru o carieră ulterioară. În loc să crească atractivitatea şi calitatea învăţământului profesional, acest Guvern, care suferă de reformită cronică, încearcă să ascundă sub preş problema promovării slabe la examenele naţionale", precizează sursa citată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Cât câștigă comercianții de flori la începerea școlii. Unii părinți renunță la tradiție
Cât câștigă comercianții de flori la începerea școlii. Unii părinți renunță la tradiție

E forfotă mare în ajunul începerii şcolii, iar pentru clasicul buchet de flori, unii au făcut comenzi în avans. Într-o singură florărie de lux, de pildă, în ultimele zile s-au comandat aranjamente de 10.000 de euro.

Școală desprinsă din SF-uri într-un sat din România. Orele, transmise LIVE pe internet
Școală desprinsă din SF-uri într-un sat din România. Orele, transmise LIVE pe internet

Autorităţile din Ciugud, judeţul Alba, demonstrează încă o dată că dacă există voinţă pot fi realizate lucruri spectaculoase în timp record, chiar şi în mediul rural.

Experiment Ştirile ProTV. Ce se întâmplă când sună alarma într-o şcoală din România
Experiment Ştirile ProTV. Ce se întâmplă când sună alarma într-o şcoală din România

Peste 6 mii de școli de stat din România, care reprezintă aproximativ o treime din numărul total, nu vor avea pază și nici camere video de supraveghere luni, când încep cursurile, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Interne.

Scandal în jurul slujbelor din prima zi de şcoală. Avocat:
Scandal în jurul slujbelor din prima zi de şcoală. Avocat: "Codul Penal interzice asta"

Se reaprinde disputa legată de slujba religioasă din prima zi de școală.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.