Experiment Ştirile ProTV. Ce se întâmplă când sună alarma într-o şcoală din România
Peste 6 mii de școli de stat din România, care reprezintă aproximativ o treime din numărul total, nu vor avea pază și nici camere video de supraveghere luni, când încep cursurile, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Interne.
În București, abia acum Ministerul Educației le-a alocat școlilor 55 de posturi de paznici, care vor fi scoase la concurs și ocupate în următoarele săptămâni. În mai multe sectoare din capitală, primăriile au tăiat bugetul pentru angajarea paznicilor.
Școala nr. 167 din sectorul 6 al Capitalei. Clasele 1-8, cu grupe de preşcolari. Găsim o poartă larg deschisă şi putem intra fără nicio problemă. Grav este că la fel se va întâmpla şi de luni, când vor veni sute de elevi cu vârste între 6 şi 14. Cine se ocupa de siguranţa lor? Greu de spus. Școala nu are paza umană. Sunt camere video de supraveghere stradală care, teoretic, ar trebui să monitorizeze şi unitatea de învățământ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Directorul şcolii a refuzat să ne spună dacă elevii vor fi în siguranţă, însă a considerat echipa de filmare un pericol şi a chemat echipa de intervenţie. Aşa se întâmplă şi dacă un elev este în pericol.
La chemarea alarmei s-a prezentat un singur angajat echipat cu vestă antiglonţ şi un baston. Aşa am aflat cât de repede se intervine în caz de pericol: 16 minute conform înregistrării video.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti ne-a anunţat ulterior că abia acum această şcoală, fără paza umană conform ultimelor statistici, a primit un post de paznic finanţat de Ministerul Educaţiei. Doar ca timp de o lună directorul va scoate postul la concurs, asta dacă vor fi doritori. Cert e că luni şcoala nu va avea paznic la poartă.
În tot sectorul, primăria a tăiat de la 1 iulie complet bugetul de pază în şcolii. Pe primarul de sector Gabriel Mutu nu l-am găsit la birou, însă ne-a răspuns la întrebări un consilier local.
Reporter: S-a vorbit în şedinţa săptămâna aceasta în primărie despre siguranţa sectorului 6?
Consilier local: Nu, recent nu a fost dezbătut acest subiect.
Reporter: Nu mai sunt bani?
Consilier local: Da.. e de notorietate faptul că primăriile au bugete de austeritate
Reporter: N-ar fi trebui să ştie părinţii dacă elevii sunt în sigruanță?
Consilier local. Cu siguranţă că ar fi trebuit să ştie şi cu sigruanță ar putea fi un subiect de discuţie în proxima şedinţă care va fi marți.
Astăzi, Inspectoratul Școlar din Bucureşti a mai alocat 55 de posturi pentru paza şcolilor.
”Există sectoare în municipiul Bucureşti care funcţionează la nivelul siguranţei prin acele patrule chemate de urgenţă în cazul unui incident. Ar fi bine să existe pază umană în toate şcolile ca să preîntâmpinăm cazurile de incidente pentru aceşti copii'”, spune un reprezentant al inspectoratului.
De luni, peste 18.500 de scoli din invatamntul preuniversitar îşi deschid porţile pentru 2 milioane 800 de mii de elevi, la aceştia se mai adaugă 260 de mii de elevi care intră în clasa pregătitoare şi la grădiniţă. Grav este 34% din şcolile din România nu sunt deloc sigure- adică nu au nici paznici nici camere de supraveghere video- mai exact peste 6 mii de unităţi de învăţământ au porţile deschise şi poate intra oricine.
Realitatea a dovedit că elevii trebuie protejaţi. În Arad un individ a intrat într-o şcoală şi a vândut droguri elevilor, iar la Sibiu un bărbat a dat buzna într-o sală de clasă şi a lovit cu biciul doua eleve.
Numai în anul şcolar trecut au avut loc peste 1900 de cazuri de infracţiuni, 90% în interiorul şcolilor, iar restul în apropierea lor. Cele mai multe au fost loviri şi alte violente ori furturi.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!