Zonele din România în care seceta poate provoca un adevărat dezastru

Ultima actualizare: 15-04-2020 12:04

În România sunt zone unde nu a mai plouat de o jumătate de an, iar fermierii avertizează că seceta prelungită este pe cale să provoace un adevărat dezastru.

Pământul este uscat şi sute de mii de hectare, în principal cu grâu, sunt în mare parte compromise.

Din cauza lipsei de apă din sol, în pericol sunt şi celelalte culturi, pentru ca seminţele nu încolţesc. În timp ce agricultorii cer guvernului creşterea subvenţiilor pentru irigaţii, cei responsabili anunţa, că au banii pentru modenizarea infrastructurii de irigare.

Cu peste 8 milioane de hectare de teren arabil, România ar putea hrăni 80 de milioane de oameni dacă am lucra eficient pământul. În toată ţara putem iriga însă doar 1,4 milioane de hectare, iar în rest fermierii stau la mila cerului.

Sunt locuri în care nu a mai plouat din septembrie şi jumătate din suprafaţa agricolă este afectată de secetă.

Terenuri altă dată pline de rod s-au transformat în deşert.
Numai în Bacău ar fi vorba de cel puţin 50 de hectare.

Fermier: "Este efectul lipsei apei în sol şi a temperaturilor foarte scăzute noapte şi foarte cald ziua."

Acolo unde fermierii au putut să înfiinţeze culturi, plantele au început să moară din cauza secetei. Laurenţiu Baciu a pus grâu pe 650 de hectare. Spune că dacă nu va ploua suficient în următoarele zece zile, va pierde toată recolta.

S-a ajuns aici pentru că în România staţiile şi instalaţiile de pompare a apei au fost distruse şi furate după revoluţie şi nu a existat o politică de susţinere a sistemului de irigaţii coerentă.

În Potlogi, Dâmboviţa, din staţia de pompare a apei care udă 1.400 de hectare de pământ a mai rămas doar un rezervor.

Nicolae Catrina, primar Potlogi: "A fost lăsat în paragină şi a ajuns cum a ajuns acum, s-au furat toate, toate echipamentele. Cum este terenul în momentul de faţă? Mi-e sete, aşa se spune, este fript de apă!"

Ca să reînvie staţia, o asociaţie de fermieri a scris un proiect de un milion de euro şi acum aşteaptă finanţarea.

Irigaţiile sunt soluţia pentru salvarea agriculturii româneşti - care asigură aproape 6% din Produsul Intern Brut.

În Brăila - unde se udă 70% din suprafaţa agricolă - fermierii spun că anul acesta pământul are nevoie de apă mai mult decât oricând.

Fermierii spun că este nevoie să ude pământul pentru că acum este uscat şi foarte, foarte tare şi vor începe să pună aici porumb abia după Paște.

Din cele 1,4 milioane de hectare pe care le putem iriga, anul trecut am udat doar jumătate - pentru că fermierii nu au reţele cu care să aducă apa în câmp de la canale.

1.Brăila - 123.805 de hectare
2.Ialomița - 82.675 de hectare
3.Dolj - 70.925 de hectare
4.Galați - 53.549 de hectare
5.Tulcea - 31.745 de hectare

Pentru agricultori, aducerea apei în cultura înseamnă, în medie, o cheltuială de 3 mii de lei pentru un hectar.

Prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii principale de Irigaţii, anul acesta sunt disponibile peste 250 de milioane de euro pentru fermieii care vor să amenajeze sisteme de irigaţii cu fonduri europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO