Câți bani primesc fermierii din România de la UE pentru refacerea sistemelor de irigaţii

Ultima actualizare: 28-01-2020 19:55

După această iarnă, neobișnuit de secetoasă, se anunță un sezon agricol dificil, în care culturile vor avea nevoie acută de apă.

Irigațiile ar putea salva situația, însă o mare parte din sistemul construit în anii comunismului este în paragină. Uniunea Europeană le dă fermierilor fonduri nerambursabile, pentru refacerea instalațiilor de irigații, cu condiția să se asocieze și să preia stațiile de pompare care aparțin statului.

La rândul său, Guvernul oferă apă gratuit oricărui fermier care încheie un contrac cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

Staţia de pompare a apei din localitatea Moacșa, judeţul Covasna, a fost construită în urmă cu 35 de ani şi asigură atunci irigarea a 1300 de hectare de culturi. După desfiinţarea CAP-ului, staţia a rămas în paragină, iar autorităţile statului au declarat-o neviabilă.

Iuli Badi, fermier: "După Revoluţie s-au furat hidranţii, toate... şi s-a decompletat aici pentru fier vechi. Avem nevoie ca de aer pentru că fără apă nimic nu merge, mai ales că avem din ce în ce sunt ani tot mai secetoşi."

Reporter: "Avem multe staţii în situaţia aceasta în ţară?

Ruxandra Cozma, inginer îmbunătățiri funciare: Foarte multe, foarte multe. Aproape câte sunt viabile sunt şi neviabile."

Fermierii din Moacșa s-au unit şi au făcut demersuri ca să preia staţia de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Organizaţia lor va putea apoi să primească de la Uniunea Europeană cele 2 milioane de euro necesare repunerii în funcţiune a întregului sistem de irigaţii. După acelaşi model ar putea fi reabilitate toate staţiile abandonate acum pe câmpuri mai ales că, în ultimii ani, seceta este tot mai gravă.

Peter Kiss Bartha, fermier: "La ora actuală ar trebui să fie o jumătate de metru de zăpadă care încă n-a venit. Până acuma irigam mai ales cultura cartofului şi legumele, dar dacă aşa ține vremea s-ar putea să irigăm şi grâul şi răpița".

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare anunţa că dispune, în toată ţara, de 1800 de kilometri de canale care ar putea asigura irigarea a 1,4 milioane de hectare de culturi agricole.
Orice fermier are acces la sistemul de irigaţii dacă face un contract cu agenţia.

Aurora Găureanu, director ANIF Covasna: "Fermierii din ţara noastră trebuie să ştie că au apă gratuită de la ANIF iar cu utilajele proprii pot iriga din canalele ANIF-ului oriunde în ţară."

Fermierii trebuie să investească în utilajele necesare transportului apei de la canalul ANIF până la terenul propriu. Asta înseamnă, în medie, o cheltuială anuală la hectar de 3000 de lei. Anul trecut s-au irigat efectiv aproape 750 de mii de hectare care au fost stropite chiar şi în luna octombrie.

Citeste și...
Parteneri