Zile libere 2023: 24 ianuarie si prima minivacanță din acest an. Calendarul complet al liberelor.

Zile libere - angajati români
Shutterstock

În decursul unui an, românii au de la stat 15 zile libere legale, prevăzute prin lege. În funcție de ziua din săptămână în care pică aceste date, oamenii pot primi mai multe sau mai puține zile libere. 

UPDATE: Românii se pregătesc pentru prima zi liberă din 2023, după sărbătorile de iarnă

Pe 24 ianuarie 2023, zi care cade într-o marți, toți angajații vor fi liberi. Dar Guvernul a decis ca și luni, 23 ianuarie 2023, să fie liber pentru bugetari, astfel încât aceștia să poată avea un weekend  prelungit.

Pe 24 ianuarie se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, momentul în care în 1859, Moldova și Țara Românească s-au unit.

----- 

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În anul 2023, dintre cele 15 zile libere legale la care au dreptul angajații români, 12 vor fi în timpul săptămânii și trei în weekend.

Zilele libere 2023

1 ianuarie / duminică - 2 ianuarie / luni - Anul Nou;
24 ianuarie / marți - Ziua Unirii Principatelor Române;
14 aprilie - Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie - Vinerea Mare la catolici;
16 aprilie / duminică - 17 aprilie / luni - Paștele ortodox // 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni - Paștele catolic;
1 mai / luni - Ziua Muncii;
1 iunie / joi - Ziua Copilului;
4 iunie / duminică - Rusalii, 5 iunie / luni - A doua zi de Rusalii;
15 august / marți - Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie / joi - Sfântul Andrei;
1 decembrie / vineri - Ziua Națională a României;
25 decembrie / luni - 26 decembrie / marți - Crăciunul.

Calendarul zilelor libere 2023, pe luni

Potrivit Codului Muncii, angajații români au dreptul la 15 zile libere legale. Iar în funcție de zilele în care pică acestea, în timpul săptămânii sau în weekend, angajații își pot organiza mini vacanțe. În 2023, angajații vor avea parte de patru weekend-uri prelungite.

Zile libere în ianuarie 2023

Primul weekend prelungit va fi în ianuarie 2023. Românii vor avea liber pe 1 și 2 ianuarie.

Ziua de 1 ianuarie pică duminică, iar cea de 2 ianuarie, luni.

Următorul liber din ianuarie va fi pe 24, de Ziua Unirii Principatelor Române și cade într-o zi de marți.

În lunile februarie și martie nu sunt zile libere legale.

Câte zile libere sunt în aprilie 2023

După două luni în care angajații au parte doar de liberele din weekend-uri, în aprilie, cu ocazia sărbătorilor pascale aceștia au dreptul la trei zile libere.

Prima zi liberă legală este pe 14 aprilie, în Vinerea Mare. Iar următoarele sunt pe 16 aprilie când se sărbătorește Paștele Ortodox și pe 17 aprilie, când este a doua zi de Paște.

Zile libere în mai 2023

Potrivit legii, românii au liber de 1 mai, când se sărbătorește, Ziua Muncii. În 2023, sărbătoarea cade într-o zi de luni. Asta înseamnă că angajații au parte de un nou weekend prelungit.

Zile libere în iunie 2023

În prima lună de vară din 2023, românii au parte de trei zile libere legale, dintre care două pică în timpul săptămânii și una în weekend.

Primul liber este pe 1 iunie, de Ziua Copilului. În 2023 această zi pică într-o joi.

Următoarele libere se acordă cu ocazia sărbătorii de Rusalii. Sărbătoarea de Rusalii este pe 4 iunie și anul acesta cade într-o zi de duminică, iar a doua zi de Rusalii este luni, ceea ce înseamnă că românii au parte de încă un weekend prelungit.

În iulie 2023, românii nu au nicio zi liberă legală.

Zile libere în august 2023

Pe 15 august are loc sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, declarată zi liberă legală. În 2023, sărbătoarea cade într-o zi de marți.

În lunile septembrie și octombrie 2023, românii nu au nicio zi liberă legală.

Zile libere în noiembrie 2023

În luna noiembrie, angajații români au liber pe 30 noiembrie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei, protectorul României. În 2023, sărbătoarea cade într-o zi de joi.

Zile libere în decembrie 2023

Luna decembrie a anului 2023 le aduce angajaților trei zile libere legale și toate trei cad în timpul săptămânii. 

Primul liber va fi pe 1 decembrie, când se sărbătorește Ziua Marii Uniri, care în 2023 va fi într-o zi de vineri.

Următoarele libere sunt pe 25 decembrie, dată fixă pentru Crăciun și pe 26 decembrie, când este a doua zi de Crăciun. În 2023, Crăciunul pică într-o zi de luni, ceea ce înseamnă că românii pot pleca într-o mini vacanță.

Legea pentru românii care lucrează în zilele libere legale

Cu toate că legea prevede că toți românii sunt liberi în cele 15 zile, există și categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în acele zile. Legislația prevede că aceștia vor fi compensați prin zile libere în următoarele 30 de zile de către angajatori.

Dacă nu se pot acorda zile libere, angajații trebuie să primească un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

În cazul în care un angajator nu acordă zilele libere legale, riscă o amendă de până la 10.000 lei.

România, țara cu cele mai multe zile libere legale din UE

Fiecare țară are sistemul de legii propriu prin care se stabilește numărul de zile pentru concediul de odihnă al angajaților și zilele libere legale.

România este una dintre cele patru țări din Uniunea Europeană, în care angajații beneficiază de cele mai multe zile libere. Alături de români, locuitorii din Lituania, Slovenia și Finlanda au câte 15 zile libere.

La polul opus, țara cu cele mai puține zile libere legale este Irlanda. Angajații beneficiază de 9 zile libere legale. Iar salariații din Franța, Germania, Ungaria, Italia și Norvegia beneficiază de câte 11 zile libere legale. Mai mult cu o zi liberă legală au angajații din Danemarca, Estonia, Grecia și Letonia. Cei din Austria, Republica Cehă și Luxemburg au dreptul la 13 zile libere legale. Iar cei care lucrează în companiile din Croația, Malta și Portugalia au câte 14 zile. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Prinţul William a revenit la îndatoririle regale. Cum a apărut viitorul rege după ce soția sa a anunțat că are cancer | FOTO
Prinţul William a revenit la îndatoririle regale. Cum a apărut viitorul rege după ce soția sa a anunțat că are cancer | FOTO

Prinţul William al Marii Britanii a revenit joi la îndatoririle publice, pentru prima dată de când soţia sa Kate a dezvăluit că face chimioterapie preventivă pentru cancer.  

Comoara găsită de un cuplu sub podeaua casei vechi de 400 de ani, în timp ce își renova bucătăria
Comoara găsită de un cuplu sub podeaua casei vechi de 400 de ani, în timp ce își renova bucătăria

Un tezaur în monede de aur și argint, descoperit sub podeaua unei ferme vechi, a fost scos la licitație, anticipându-se o vânzare de de 35.000 de lire sterline.

Google, dat în judecată de dentiști. Ce solicită un grup de medici de la gigantul din Mountain View
Google, dat în judecată de dentiști. Ce solicită un grup de medici de la gigantul din Mountain View

Google a fost chemat în judecată de un grup de medici și dentiști care vor eliminarea recenziilor negative la cabinetele și clinicile lor de pe platforma Maps. Procesul a fost deschis la Tokyo, iar reclamanții cer despăgubiri de 1,4 milioane de yeni.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.