1 iunie Ziua Copilului 2023. Mesaje, semnificația, tradițiile și istoricul sărbătorii copiilor din toată lumea

Ziua copilului
Shutterstock

În Noiemebrie 2006, Klaus Iohannis a promulgat legea prin care 1 iunie – Ziua Copilului este declarată sărbătoare legală. Începând de atunci, cu ocazia zilei de 1 Iunie, în București și în țară au loc diverse evenimente dedicate celor mici.

Timpul petrecut de alături de copiii contribuie la formarea unei relații sănătoase copil-părinte. Mai mult decât atât, îi ajută pe cei mici să crească și să se dezvolte, oferindu-le un model de urmat în momentul în care vor fi și ei adulți.

La nivel mondial Ziua Copilului este sărbătorită în două date diferite. Pe 1 iunie este Ziua Internațională a Copilului, iar pe 20 noiembrie se marchează Ziua Universală a Copiilor. În general, fiecare țară în parte alege una dintre cele două date pentru a sărbătorii copiii.

Despre o zi din an dedicate copiilor și drepturile celor mici s-a vorbit prima data în 1925 la Geneva, atunci când a avut loc Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. Cu această ocazie, cei 54 de participanți la eveniment, adunați din mai multe țări ale lumii, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

După această conferință, multe guverne au introdus Ziua Copilului. În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o dată la așa-numita Ziua Copilului.

Citește și
copii
Ziua Copilului 2022: Mii de copii au putut fi polițiști, ofițeri navali și chiar miniștri pentru o zi
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

România a sărbătorit prima data Ziua Copilului în anul 1950, iar după recomandarea UNICEF, țara noastră, membră a ONU, a adoptat data de 1 iunie drept Ziua Copilului.

Când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Copiilor în 1 iunie. Scurt istoric

Cele mai vechi informații despre o zi dedicată copiilor datează din secolul XIX, mai exact din 1856 în statul Massachusetts.

Tradiția vorbește despre un pastor care, în luna iunie a anului 1856, a ținut o predică specială pentru copii. Pastorul a numit acea zi “Rose Day”, iar mai târziu i-a fost schimbat numele în “Flower Sunday” și apoi “Children Day”.

O altă mențiune privind apariția Zilei Copilului se referă la un consul general chinez din San Francisco. La începutul secolului XX, acesta a adunat un grup mare de copii chinezi din cartierele orașului american și au sărbătorit împreună Ziua Dragonului. Acest moment a coincis cu Conferința de la Geneva și de aici s-a făcut legătura cu 1 iunie. 

Statele asiatice, cele comuniste și mai apoi multe dintre țările occidentale au adoptat pe rând ziua de 1 iunie ca fiind momentul în care sunt sărbătoriți copiii din toată luma. 

20 noiembrie, Ziua Universală a Copiilor

Dar pe lângă data de 1 iunie, mai există o zi oficială dedicată celor mici.

În fiecare an, pe 20 noiembrie pentru a marca adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, UNICEF sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Cu ocazia acestei zile se promovează respectarea drepturilor copilului și se organizează campanii de strângere de fonduri pentru rezolvarea problemelor dificile cu care confruntă copii.

Care este semnificația Zilei Copilului

Ziua Copilului reprezintă un prilej de bucurie pentru cei mici, dar și pentru părinții care își pot aduce aminte de perioada copilăriei.

Ziua Copilului înseamnă bucurie pentru cei mici, distracție cât cuprinde, jocuri, dulciuri și activități tematice.

Ce tradiții sunt de 1 iunie, Ziua Copilului

Tradițiile legate de Ziua Copilului diferă de la o țară la alta, dar toate îi au în centru pe cei mici și scopul principal este acela de a-i bucura pe aceștia.

În România, cu ocazia zilei de 1 iunie, părinții le oferă celor mici jucării, dulciuri, flori, baloane colorate, și cel important, timp pentru a se distra împreună.

1 iunie - angajații au liber de la stat de Ziua Copilului

1 iunie, Ziua Copilului, este declarată Sărbătoare legală, iar angajații români au liber, pentru a petrece timp cu micuții lor.

Mesaje de Ziua Copilului

La mulți ani, copil minunat! Sărbătorim astăzi Ziua ta specială și îți dorim o zi plină de bucurie, jocuri și râsete! Ești lumina vieții noastre și ne bucurăm să te avem în familia noastră!

Dragă copile, fii vesel și zâmbitor în fiecare zi! Sărbătorim astăzi Ziua Copilului și îți dorim să ai parte de aventuri minunate, prieteni de nădejde și amintiri de neuitat!

Fie ca Ziua Copilului să fie plină de magie și visuri împlinite! Să te bucuri de fiecare moment și să ai parte de multe surprize frumoase în viață. Ești o stea strălucitoare și îți dorim numai bine!

Îți urăm un călduros "La mulți ani!" în ziua ta specială, micuțule campion! Sperăm că Ziua Copilului să fie plină de distracție și jocuri, iar sufletul tău să fie mereu plin de fericire și împlinire.

La mulți ani, micuță prințesă! Îți dorim o zi magică și plină de iubire, în care toate dorințele tale să devină realitate. Ești minunată și luminezi viața noastră în fiecare zi!

Sărbătorim astăzi puritatea și inocența copilăriei tale. Îți dorim o Zi a Copilului minunată, plină de zâmbete și joacă. Fie ca fiecare pas pe care îl faci să fie călăuzit de iubire și protecție!

Ziua Copilului este un prilej special de a sărbători copilul minunat din tine. Îți dorim să fii mereu curajos, creativ și să ai încredere în tine. Fii fericit și să ai parte de o zi minunată!

La mulți ani, micuță exploratoare! Sperăm că Ziua Copilului să fie plină de aventuri palpitante și descoperiri uimitoare. Ai lumea la picioare și suntem mândri să te vedem crescând într-o persoană minunată!

Sărbătorim astăzi copilăria și inocența ta. Îți dorim o zi specială în care să te distrezi, să te joci și să îți împlinești toate visele. Ești minunat și suntem norocoși să te avem în viața noastră!

Ziua Copilului în lume

Ziua Copilului, denumită și Ziua Internațională a Copilului se sărbătorește pe 1 iunie în România și în peste 50 de țări.

În celelalte țări Ziua Copilului se sărbătorește în zile diferite.

Africa Centrală - Ziua Copilului este sărbătorită pe 25 decembrie

Albania - 1 iunie

Argentina - sub denumirea ”Día del Niño” Ziua Copilului se sărbătorește în a doua duminică din august.

Australia - 20 noiembrie.

Brazilia - 12 octombrie

Bulgaria - 1 iunie

Canada - 20 noiembrie în fiecare an

Cipru - 23 aprilie

Columbia - Ziua Copilului este sărbătorită în ultimul weekend din luna aprilie.

Costa Rica - 9 septembrie

Cuba - în a treia duminică din iulie.

Ecuador - 1 iunie

Egipt - 20 noiembrie

Elveția - 20 noiembrie

El Salvador - 1 octombrie.

Rusia - 1 iunie

Germania - 1 iunie

Guatemala - 1 octombri.

India - 14 noiembrie

Indonezia - 23 iulie

Iran - 8 octombrie

Israel - 19 octombrie

Japonia - 5 mai

Kazahstan - 1 iunie

Laos - 1 iunie

Malaezia - în ultima sâmbătă din octombrie

Mexic - 30 aprilie

Mongolia - 1 iunie

Nigeria - 27 mai

Pakistan - 20 noiembrie

Palestina- 5 aprilie

Paraguay - 16 august

Peru - în a doua duminică din aprilie

Polonia - 1 iunie

Portugalia - 1 iunie

Republica Cehă - 1 iunie

China - 1 iunie

Coreea de Sud - 5 mai

Coreea de Nord - 2 iunie

Singapore - 1 octombrie

Slovacia - 1 iunie

Spania - în a doua duminică din luna mai

SUA - în prima duminică din iunie

Suedia -13 mai

Ucraina - 1 iunie

Ungaria - ultima duminică din luna mai

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
1 iunie Ziua Copilului. Ce activități vor fi în București și țară
1 iunie Ziua Copilului. Ce activități vor fi în București și țară

Pe 1 iunie este Ziua Copilului și este declarată prin lege ca fiind zi liberă. Astfel, atât angajații români cât și angajatorii au la dispoziție o zi întreagă, pentru a petrece timp cu micuții lor.

Ziua Copilului 2022: Mii de copii au putut fi polițiști, ofițeri navali și chiar miniștri pentru o zi
Ziua Copilului 2022: Mii de copii au putut fi polițiști, ofițeri navali și chiar miniștri pentru o zi

Mii de copii, profesori şi poliţişti au participat luni la un eveniment dedicat Zilei Copilului la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.