„Cel mai bun viticultor”. Ce au avut de făcut concurenții pentru a câștiga concursul organizat la Stațiunea Pietroasa

×
Codul embed a fost copiat

Vinul bun începe în vie. Cei mai buni viticultori din țară s-au întrecut într-un concurs de tăiat viță de vie, un proces important care determină calitatea vinurilor.

Dacă butucii de viță de vie sunt tăiați corect, strugurii vor fi sănătoși și vor da și o producție bună.

Concursul s-a desfășurat la stațiunea de cercetare viticolă de la Pietroasele. Anul acesta la concurs au participat și studenți de la mai multe universități de profil din țară.

15 viticultori din țară, printre cei mai buni, s-au întrecut într-un concurs de tăiat vița de vie, un proces important care determină calitatea vinurilor.

Dacă butucii de viță de vie sunt tăiați corect strugurii vor fi sănătoși și vor da și o producție bună.

Citește și
vin
Anul 2021 le-a adus viticultorilor din România o supraproducție de struguri considerată de mulți un maxim istoric

Concursul s-a desfășurat la Stațiunea de Cercetare Viticolă de la Pietroasa, iar printre concurenți s-au aflat și studenți de la mai multe universități de profil din țară.

În doar 20 de minute, cei 15 viticultori cu experiență au avut de curățat zece butași de viță de vie.

Sergiu Dinu, viticultor: „În primul rând se aspectează butucul să vedem masa lemnoasă, curățăm ce este mai jos și tot ce este pe dedesubt și să stabilim unde lăsăm cepul și coarda.”

Cum vinul bun începe din vie, fiecare concurent are o tehnică aparte când vine vorba despre îngrijirea culturilor.

Viticultor: „Eliminăm toate cozile care sunt în afară, cele care merg frumos așa și se continuă pe rând. Și ce nu e bun dăm jos.”

Munca depusă a fost analizată de trei jurați: un român și doi specialiști din Spania și Italia. Cei mai buni dintre concurenți au fost răsplătiți cu premii în valoare totală de 10.000 de euro.

Marinela Ardelean, organizator concurs: „Este singurul concurs dedicat acestei secțiuni, singurul concurs național la nivel mondial, adică în alte țări nu se mai organizează un concurs la nivel național, așadar este o premieră la nivel mondial în tăierea viței de vie.”

La ediția din acest an, în competiție s-au înscris și 15 studenți de la universități de profil din țară.

Sorin Marin, director Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare viticolă Pietroasa: „Ne-am gândit să facem acest lucru să îmbinăm această parte academică, partea de cercetare-dezvoltare cu partea economică, studenții fiind viitorul în ceea ce inseamnă partea de viticultură.”

Tinerii care s-au remarcat au primit câte o sticlă de vin de colecție și vor putea merge o săptămână la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Pietroasa pentru a pune în practică ceea ce învață pe băncile facultății.

Articol recomandat de sport.ro
E gata ”colosul” de 23.000.000€ din România! Imagini spectaculoase
E gata ”colosul” de 23.000.000€ din România! Imagini spectaculoase
Citește și...
Vinurile și băuturile spirtoase fără alcool sunt tot mai căutate. Tendințele de la cel mai mare târg de vinuri din lume
Vinurile și băuturile spirtoase fără alcool sunt tot mai căutate. Tendințele de la cel mai mare târg de vinuri din lume

Băutură da, mahmureală nu! Vinurile și băuturile spirtoase fără alcool sunt tot mai căutate în Germania. Cererea este în creștere. Prin urmare, mulți viticultori se concentrează pe producția unor astfel de licori.

Anul 2021 le-a adus viticultorilor din România o supraproducție de struguri considerată de mulți un maxim istoric
Anul 2021 le-a adus viticultorilor din România o supraproducție de struguri considerată de mulți un maxim istoric

2021 a fost un an bun pentru viticultori. Vremea caldă, și ploile care au căzut la timp au dus la o supraproducție de struguri, considerată de mulți un maxim istoric.

Incendiile masive din California au stricat, iremediabil, și gustul vinurilor locale. Viticultorii caută disperați soluții
Incendiile masive din California au stricat, iremediabil, și gustul vinurilor locale. Viticultorii caută disperați soluții

California a fost pârjolită de incendii masive de vegetaţie, vara şi toamna aceasta. Fumul dens degajat săptămâni la rând poate fi acum simţit, ba chiar gustat, în vinul nou, obţinut din strugurii recoltaţi în ţinutul El Dorado.

Recomandări
Noua ordonanță „trenuleț” a Guvernului Bolojan a fost adoptată. Ce prevede
Noua ordonanță „trenuleț” a Guvernului Bolojan a fost adoptată. Ce prevede

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, aşa-numita „Ordonanţă-trenuleţ”, care reduce anumite cheltuieli, amână altele şi reglementează aspecte necesare până la aprobarea bugetului pentru anul viitor.

Cine a fost de vină pentru incendiul devastator de la „Ferma Dacilor”, în care au murit 8 persoane, inclusiv fiul patronului
Cine a fost de vină pentru incendiul devastator de la „Ferma Dacilor”, în care au murit 8 persoane, inclusiv fiul patronului

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a anunţat finalizarea cercetărilor în dosarul "Ferma Dacilor" cu privire la împrejurările în care a avut loc incendiul din data de 26 decembrie 2023, în urma căruia au decedat opt persoane.

CGMB a aprobat majorarea taxelor pentru 2026. Impozitele pe locuințe în București aproape se dublează
CGMB a aprobat majorarea taxelor pentru 2026. Impozitele pe locuințe în București aproape se dublează

Consilierii CGMB au aprobat marți proiectul de hotărâre care stabilește nivelul impozitelor și taxelor locale în București începând din 2026.