„Cel mai bun viticultor”. Ce au avut de făcut concurenții pentru a câștiga concursul organizat la Stațiunea Pietroasa
Vinul bun începe în vie. Cei mai buni viticultori din țară s-au întrecut într-un concurs de tăiat viță de vie, un proces important care determină calitatea vinurilor.
Dacă butucii de viță de vie sunt tăiați corect, strugurii vor fi sănătoși și vor da și o producție bună.
Concursul s-a desfășurat la stațiunea de cercetare viticolă de la Pietroasele. Anul acesta la concurs au participat și studenți de la mai multe universități de profil din țară.
15 viticultori din țară, printre cei mai buni, s-au întrecut într-un concurs de tăiat vița de vie, un proces important care determină calitatea vinurilor.
Dacă butucii de viță de vie sunt tăiați corect strugurii vor fi sănătoși și vor da și o producție bună.
Concursul s-a desfășurat la Stațiunea de Cercetare Viticolă de la Pietroasa, iar printre concurenți s-au aflat și studenți de la mai multe universități de profil din țară.
În doar 20 de minute, cei 15 viticultori cu experiență au avut de curățat zece butași de viță de vie.
Sergiu Dinu, viticultor: „În primul rând se aspectează butucul să vedem masa lemnoasă, curățăm ce este mai jos și tot ce este pe dedesubt și să stabilim unde lăsăm cepul și coarda.”
Cum vinul bun începe din vie, fiecare concurent are o tehnică aparte când vine vorba despre îngrijirea culturilor.
Viticultor: „Eliminăm toate cozile care sunt în afară, cele care merg frumos așa și se continuă pe rând. Și ce nu e bun dăm jos.”
Munca depusă a fost analizată de trei jurați: un român și doi specialiști din Spania și Italia. Cei mai buni dintre concurenți au fost răsplătiți cu premii în valoare totală de 10.000 de euro.
Marinela Ardelean, organizator concurs: „Este singurul concurs dedicat acestei secțiuni, singurul concurs național la nivel mondial, adică în alte țări nu se mai organizează un concurs la nivel național, așadar este o premieră la nivel mondial în tăierea viței de vie.”
La ediția din acest an, în competiție s-au înscris și 15 studenți de la universități de profil din țară.
Sorin Marin, director Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare viticolă Pietroasa: „Ne-am gândit să facem acest lucru să îmbinăm această parte academică, partea de cercetare-dezvoltare cu partea economică, studenții fiind viitorul în ceea ce inseamnă partea de viticultură.”
Tinerii care s-au remarcat au primit câte o sticlă de vin de colecție și vor putea merge o săptămână la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Pietroasa pentru a pune în practică ceea ce învață pe băncile facultății.