Anul 2021 le-a adus viticultorilor din România o supraproducție de struguri considerată de mulți un maxim istoric
2021 a fost un an bun pentru viticultori. Vremea caldă, și ploile care au căzut la timp au dus la o supraproducție de struguri, considerată de mulți un maxim istoric.
Astfel, după 7 ani de pierderi şi veniturile nete ale producătorilor de vin de la noi au ajuns la un nivel record. Acum însă vinul din recolta de anul trecut așteptă cuminte în butoaiele de stejar să-și rafineze ținuta.
În podișul Târnavelor se întinde o podgorie pe mai bine de 2500 de hectare. Soarele arzător și vara târzie au fost de bun augur pentru ciorchinii de struguri iar producția de anul trecut a fost de peste 25 mii de tone. Și nu doar cantitatea strugurilor a contat.
Ioan Buia, oenolog: "Vinurile din 2021 excelează prin fructuozitate, prin prospețime și mineralalitate".
Marius Vasiu, inginer Cramele Jidvei: "Pe plan intern reușim să vindem undeva la 15 milioane de sticle, iar la extern exportăm în țări precum Italia, Germania, Japonia, în SUA și vinul spumant în Suedia".
Pentru că anul trecut s-a înregistrat o supraproducție, asta se va vedea și în numărul sticlelor de vinars, licoare obținută prin învechirea, timp de mai mulți ani, a distilatului de vin. De asemena, va crește și numărul sticlelor cu spumant, puse la învechit.
Acum, cu mulți struguri, frumoși și copți, după ani grei, marcați și de pandemie, producătorii de vin așteaptă o revigoare a afacerilor.
România este al șaselea producător la nivel european și cu cel mai mare avans estimat în Uniunea Europeană - 37%. Asta în timp ce alți jucători de pe piață au înregistrat scăderi.
Ovidiu Negrea, președintele Asociației "Țara Vinului": "Unul din motivele pentru care această creștere a avut loc este și faptul că au intrat pe rod plantațiile noi de viță de vie aflate în anul 5, anul 6, anul 7 care au început să dea o cantitate mai mare de struguri".
În altă zonă cu tradiție, Dealu Mare, în județul Prahova, patria vinurilor roșii, specialiștii cramei Ceptura pregătesc vinul din ultima recoltă, cea din toamnă anului trecut. A fost practic cel mai bun an de la înfiinţare.
Marius Manolache, manager operaţional Crama Ceptura: "Vinul merge foarte bine în primul rând global lumea a revenit să consume vin, ponderea la noi principal este focusată pe piaţa internă, dar avem şi exporturi care sunt în creştere în proporţie de 15 la sută".
Și unul dintre cei mai cunoscuți producători de vin din România, Recaș, din județul Timiș, a avut cel mai bun an în 2021. Procesul începe din sala baricurilor, butoaiele de stejar unde licoarea lui Bachus se maturează între 6 luni și un an. Aici vinul capătă ținută, corpolență și, mai ales, aroma.
Marius Pașca, director turism la Cramele Recaș: "Prin porii doagelor se face un transfer de oxigen, de la exterior la interior, taninii, se domolesc, lasă loc celor catifelați care dau o plăcere atunci când consumi un vin roșu sau alb".
La Crama din Banat, prima sticlă pusă la învechit datează din anul 1968.