Vremea neobișnuită a afectat producția de struguri. Cât vin vom avea anul acesta
Ploile și nopțile răcoroase din luna mai au făcut ca pe multe podgorii să avem o producție mai mică de struguri.
Plantele nu au legat rod, iar pe ciorchine vor fi mai puține boabe. Sunt însă și vești bune. O producție mai mică înseamnă un vin mai bun, spun specialiștii. Pe de altă, parte turismul viticol are de suferit din cauza pandemiei. Chiar dacă totul se poate desfășura în aer liber tot puțini vizitează podgoriile din România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doru Husarciuc are în Buziaș, județul Timiș, 16 hectare de viță de vie.
Seceta prelungită din primăvară și ploile din perioada în care plantația a înflorit i-au afectat producția. În toamnă, spune că va culge cu 30 de la sută mai puțini struguri ca anul trecut.
Doru: „Din ciorchin nu are densitate, din cauză că a plouat la înflorit și nu au legat toate florile. De aia avem densitate destul de mică. Anul ăsta, planta nu o să ne dea nici măcar 800 de grame."
O cantitate mai mică de struguri înseamnă și mai puțin vin la final. Vestea bună este că băutura va fi de calitate.
Alin Dobrei, profesor de viticultură: „Nu e un an pentru producție, dar s-ar părea că va fi un an bun pentru calitate."
Doru: „Soarele ajută pentru că ajută să se încarce foarte mult în zahăr. Deci acum nu mai avem nevoie de ploaie. A fost suficientă. Acum este nevoie de căldură, ca să se poată face acumulare de zahăr."
În cealaltă parte a țării - în podgoria Dealul Mare - mana și mucegaiul cenușiu au atacat în mai și iunie plantațiile de viță de vie. Doar cei care au intervenit la timp cu tratamente, ca să combată bolile, au acum producții bune.
La Stațiunea de Cercetare pentru Viticultură de la Pietroasele - de pildă - strugurii au fost salvați.
Alina Donici, director de cercetare SCDVV Pietroasa: „Avem struguri foarte sănătoși și sperăm că până în perioada recoltatului să fie menținuți în stare foarte bună de sănătate. Vinul o să fie unul de foarte bună calitate."
La Pietroasele sunt peste o sută de hectare de viță de vie.
Tămâioasa românească, cea de Bohotin, fetească albă și neagră și cabernet-ul sunt soiurile de struguri cultivate aici.
În crama stațiunii - deocamdată - sunt păstrate vinurile obținute anii trecuți. Din cauza pandemiei, tururile în podgorie pentru turiști și degustările au fost sistate.
La fel se întâmplă și la poalele munților Zarand - în Arad - unde există o podgorie pe 120 de hectare. Viticultorii sunt însă optimiști.
Geza Balla, viticultor: „Turiștii din străinătate lipsesc cu desăvârșire și trebuie să ne îndreptăm către consumatorii noștri din România. Cred, totuși, că avem o șansă că putem să ne întâlnim cu ei doar în spațiile exterioare, sălile de degustare nefiind deschise."
Potrivit Oficiului Național al Viei, în România sunt cultivate cu vită de vie peste 180.000 de hectare. Suntem pe locul cinci în Uniunea Europeană ca suprafață plantată. Anul trecut, producția de vin a fost de 4,9 milioane de hectolitri - printre cele mai mari din Europa.