Unde locuiește, de fapt, Moș Crăciun. Cum a fost construită casa simpaticului bătrânel
Mai sunt doar câteva ore până când Moș Crăciun își va face apariția în casele copiilor din toată lumea.
Simpaticul bătrânel va lăsa cadourile sub brad, iar zborul saniei sale va fi monitorizat de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială.
Luni, Moșul și-a luat rămas-bun de la oamenii veniți să-l vadă chiar la el acasă, în orașul Rovaniemi din Laponia.
În satul lui Moș Crăciun de la Cercul Polar a fost zarvă mare. Spiridușii au umplut sania cu jucării, renii au fost înhămați, iar Moșul și-a luat rămas-bun înainte să plece în călătoria sa anuală în jurul lumii.
Apoi, peste atelierul Moșului s-a așternut liniștea. Doar vizitatorii mai animă misterioasa cavernă în care se găsește un oficiu poștal, o stație de trenulețe și chiar o școală pentru spiriduși.
Puțini știu că această peșteră a Moșului este, de fapt, un adăpost antiaerian aflat la 35 de metri sub pământ.
Kenneth Tuomi, CEO SantaPark: „Adăpostul a fost construit ca un adăpost pentru cetățenii din Rovaniemi. Și foarte devreme, orașul a decis că dorește să aibă o facilitate multifuncțională, ceea ce însemna că căutau parteneri pentru a crea ceva special pentru Rovaniemi. La începutul anilor 2000 am preluat inițiativa și am început să construim SantaPark, caverna proprie a lui Moș Crăciun.”
În cazul unei urgențe, acolo pot fi primiți locuitorii din Rovaniemi.
Kenneth Tuomi, CEO SantaPark: „Parcul de distracții ar fi demontat, iar spațiul ar putea fi utilizat imediat ca adăpost. Practic, totul a fost planificat astfel încât să poată fi transformat rapid într-un adăpost.”
Până acum, însă, nu au apărut surprize, iar turiștii se plimbă fără griji în așteptarea cadourilor de la Moș. Cei mai mulți dintre ei nici nu știu care este rolul acelor tuneluri. Doar autoritățile sunt mereu grijulii.
Tomi Rask, instructor de protecție civilă, Helsinki Rescue Services: „Știm că toți vecinii noștri au capacitatea de a ne răni, de a face rău cetățenilor noștri. Și considerăm că trebuie să fim pregătiți.”
Nu mai este pentru nimeni un mister care este vecinul de temut. Finlanda are o istorie zbuciumată cu Rusia și împart peste 1.300 de kilometri de graniță.
După invazia rusă în Ucraina, Helsinki-ul a renunțat la neutralitate și a intrat în NATO, iar apărarea civilă a devenit prioritară pentru cetățeni.