Un lup din România și-a câștigat libertatea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Un lup din zona Branului a ajuns atât de vestit încât a intrat în atenţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
În urmă cu patru ani, animalul a fost captura, fără nicio aprobare, în curtea unor oameni, iar un procuror din ţara noastră a decis că indivizii n-ar trebui pedepsiţi, pentru că legea apără animalele sălbatice doar în mediul lor natural, adică în pădure. Chestiunea a ajuns însă pe masa magistraţilor din Luxembourg, care au hotărât că animalele din speciile protejate sunt la adăpostul legii, oriunde s-ar afla ele.
Zile în şir, în urmă cu patru ani, lupul a dat târcoale unei gospodarii şi chiar s-a împrietenit cu câinii de pe lângă casă. Speriat, proprietarul a cerut ajutor iar autorităţile locale au decis să prindă lupul şi să-l mute într-o rezervaţie.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Cu toate că aparţine unei specii protejate la nivel european, lupul a fost capturat fără derogare de la ministerul mediului. Aşa că o asociaţie care lupta împotriva abuzurilor a făcut plângere penală la parchetul din Zarneşti. Fără succes, căci Procurorii au clasat dosarul.
Codruț Feher, Asociația pentru combaterea abuzurilor Brașov: "Procurorul spunea că nu e necesară derogarea, pentru că lupul a părăsit mediul natural, deci, practic, el fiind în interiorul localităţii nu mai era protejat de directivă şi se putea captura fără derogare"
Reprezentanţii asociaţiei nu s-au lăsat. S-au adresat direct judecătoriei, iar un magistrat de la Zarneşti a cerut lămuriri chiar de la Curtea de Justiţie de la Luxembourg. După un an şi jumătate de dezbateri juridice, magistraţii europeni au dat dreptate... lupului!
Claudiu Dimitriu, Asociația pentru combaterea abuzurilor Brașov: "Mi se pare remarcabil că o mică asociaţie din România şi un judecător de la o mică judecătorie au reuşit să creeze jurisprudenţa europeană"
Lupul cu pricina nu a aşteptat deciziile instanţelor: a evadat din cuşca în timp ce era dus către rezervaţie şi s-a refugiat în pădure. Dar cazul lui salvează alte animale, pentru că decizia curţii europene se va aplica tuturor speciilor protejate.
Silviu Chiriac, managerul proiectului WOLFLIFE: "Oare avem noi dreptul de a curma viaţa unui astfel de exemplar? Vidra, pisica sălbatică, râsul, ursul, lupul, sunt toate specii care intră sub directiva habitate şi pentru capturarea cărora trebuie autorizări speciale"
Capturarea, uciderea sau vătămarea unor animale din speciile protejate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni, la 1 an sau cu amendă penală de până la 60.000 lei.