Tipuri de zile libere plătite de care poți beneficia în 2024. Când au angajații liber, în afară de concedii și sărbători

ZIle libere
Shutterstock

Anul 2024 aduce cu sine un număr generos de zile libere oficiale în calendarul românesc, cu un total de 17 sărbători legale.

Cu toate acestea, o bună parte dintre aceste zile pică în timpul weekendului, ceea ce poate fi dezamăgitor. Totuși, există mai multe tipuri de zile libere plătite de care poți beneficia în 2024.

Pentru angajații din sectorul bugetar, Guvernul a acordat chiar și trei zile libere suplimentare, creând astfel oportunități noi pentru minivacanțe.

Tipuri de zile libere plătite

Există mai multe tipuri de zile libere plătite de care angajații români pot beneficia. Anul acesta are 17 sărbători legale, iar majoritatea angajaților beneficiază de 21 de zile de concediu de odihnă și altele pentru unele situații excepționale sau chiar pentru analize medicale ale copilului.

Zile normale de concediu

Concediul de odihnă anual este un drept esențial al fiecărui angajat, reglementat de lege. Potrivit Codului Muncii din 2003, acest drept nu poate fi cedat, renunțat sau limitat în vreun fel.

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, însă durata efectivă a concediului se stabilește în contractul individual de muncă, ținând cont de legislația în vigoare și de eventualele contracte colective aplicabile.

Acest concediu se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic, fără a include sărbătorile legale sau zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă.

Concediul de odihnă trebuie efectuat în fiecare an, cu excepția unor situații specifice prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă.

Angajatorul are obligația să acorde concediul până la sfârșitul anului următor pentru toți salariații care nu l-au efectuat în întregime în anul calendaristic respectiv.

Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, precum și alte categorii precum nevăzătorii, persoanele cu handicap și tinerii sub 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare, stabilite conform contractului colectiv de muncă aplicabil.

Programarea concediului se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilită de angajator, ținând cont de consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților.

Perioadele de concediu nu pot fi mai scurte de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă, iar în cazul programărilor individuale, perioada concediului nu poate depăși 3 luni.

De asemenea, salariații pot solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile înainte de efectuarea acestuia, iar angajatorul are obligația să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt într-un an calendaristic.

Sărbători legale

În 2024 există 17 sărbători legale, deși multe dintre acestea pică în weekend, există totuși oportunități de minivacanțe pe tot parcursul anului. Iată cum sunt distribuite:

Ianuarie

· 1 ianuarie – Anul Nou (luni)

· 2 ianuarie – a doua zi după Anul Nou (marți)

· 6 ianuarie – Boboteaza (sâmbătă)

· 7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică)

· 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)

În februarie, martie și aprilie nu sunt sărbători legale, însă poți să îți iei 2 zile de concediu de odihnă pe 29 și 30 aprilie, astfel încât să faci punte cu 1 Mai, 2 mai (dacă angajatorul a oferit o punte), până pe 7 mai. Vei obține astfel o vacanță de 10 zile.

Mai

· 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

· 2 mai – "punte" (joi)

· 3 mai – Vinerea Mare (vineri)

· 5 mai – Paștele ortodox (duminică)

· 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)

August

· 15 august – Adormirea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mare (joi)

· 16 august – "punte" (vineri)

Decembrie

· 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)

· 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)

· 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

· 27 decembrie – "punte" (vineri).

Zile speciale de concediu

Codul Muncii din România oferă angajaților dreptul la zile libere plătite pentru diferite ocazii.

Aceste zile speciale nu se includ în concediul de odihnă și pot fi acordate conform prevederilor legale sau ale contractului colectiv de muncă aplicabil.

Iată care sunt evenimentele familiale deosebite și numărul de zile libere plătite stabilite conform legislației sau a contractului colectiv de muncă:

· Căsătorie: 5 zile

· Căsătoria unui copil al angajatului: 2 zile

· Nașterea unui copil: 5 zile, cu posibilitatea de a se acorda încă 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură

· Decesul soțului/soției, copilului, părinților, soacră-soțului: 3 zile

· Decesul bunicilor, fraților, surorilor: 1 zi

· Donatorii de sânge: 1 zi

· Schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în alta localitate: 5 zile

· 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și sustinerea lucrării de diplomă în învățământul superior

În plus, unii angajatori acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 martie sau zi liberă plătită pentru ziua de naștere a fiecăruia angajat.

Aceste zile libere plătite sunt reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil și nu suspendă contractul individual de muncă, nici nu afectează drepturile salariale.

Beneficiază de aceste zile libere pentru evenimente familiale deosebite salariații care au aceste drepturi negociate prin contractul individual de muncă sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil.

Zile libere mai puțin cunoscute

În afară de sărbătorile legale și concediile obișnuite, există și alte tipuri de zile libere mai puțin cunoscute.

Situații personale / învoiri sau concedii fără plată

Pentru rezolvarea unor situații personale urgente, angajații pot beneficia de învoiri sau concedii fără plată, cu aprobarea prealabilă a angajatorului. Aceste concedii neplătite afectează stagiul de cotizare al angajatului și vechimea în muncă.

Îngrijirea sănătății

În perioadele de incapacitate de muncă din diverse motive de sănătate, cum ar fi boala, accidentul, sau alte situații medicale, angajații pot beneficia de concedii medicale plătite.

Concediu pentru îngrijirea copilului sau a rudei bolnave

Angajații pot primi concedii plătite pentru îngrijirea copiilor bolnavi sau a rudelor aflate în nevoie de îngrijire, conform legislației.

Concediul de îngrijitor 

Acest tip de concediu este nou în legislația românească, reglementat ca urmare a unei directive europene.

Acordat pentru îngrijirea unei rude sau persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire din motive medicale grave, acest concediu este plătit și poate dura până la cinci zile.

Refuzul acordării acestui concediu de către angajator poate atrage amenzi.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate

În contextul în care scăderea natalității reprezintă o problemă acută în țările occidentale, un studiu amplu realizat de cercetătorii danezi a stabilit o legătură directă între infertilitate și poluare, inclusiv cea fonică.

 

Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro
Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro

Vacanța de vară a ajuns la final, dar asta nu înseamnă că nu mai avem motive să mergem la mare. Dimpotrivă, vremea este bună, iar prețurile sunt mai prietenoase.  

Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”
Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”

Toamna are bogățiile ei, iar mâncărurile gătite în această perioadă sunt printre cele mai gustoase de peste an.  

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.