Tipuri de zile libere plătite de care poți beneficia în 2024. Când au angajații liber, în afară de concedii și sărbători

ZIle libere
Shutterstock

Anul 2024 aduce cu sine un număr generos de zile libere oficiale în calendarul românesc, cu un total de 17 sărbători legale.

Cu toate acestea, o bună parte dintre aceste zile pică în timpul weekendului, ceea ce poate fi dezamăgitor. Totuși, există mai multe tipuri de zile libere plătite de care poți beneficia în 2024.

Pentru angajații din sectorul bugetar, Guvernul a acordat chiar și trei zile libere suplimentare, creând astfel oportunități noi pentru minivacanțe.

Tipuri de zile libere plătite

Există mai multe tipuri de zile libere plătite de care angajații români pot beneficia. Anul acesta are 17 sărbători legale, iar majoritatea angajaților beneficiază de 21 de zile de concediu de odihnă și altele pentru unele situații excepționale sau chiar pentru analize medicale ale copilului.

Zile normale de concediu

Concediul de odihnă anual este un drept esențial al fiecărui angajat, reglementat de lege. Potrivit Codului Muncii din 2003, acest drept nu poate fi cedat, renunțat sau limitat în vreun fel.

Citește și
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România

Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, însă durata efectivă a concediului se stabilește în contractul individual de muncă, ținând cont de legislația în vigoare și de eventualele contracte colective aplicabile.

Acest concediu se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic, fără a include sărbătorile legale sau zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă.

Concediul de odihnă trebuie efectuat în fiecare an, cu excepția unor situații specifice prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă.

Angajatorul are obligația să acorde concediul până la sfârșitul anului următor pentru toți salariații care nu l-au efectuat în întregime în anul calendaristic respectiv.

Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, precum și alte categorii precum nevăzătorii, persoanele cu handicap și tinerii sub 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare, stabilite conform contractului colectiv de muncă aplicabil.

Programarea concediului se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilită de angajator, ținând cont de consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților.

Perioadele de concediu nu pot fi mai scurte de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă, iar în cazul programărilor individuale, perioada concediului nu poate depăși 3 luni.

De asemenea, salariații pot solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile înainte de efectuarea acestuia, iar angajatorul are obligația să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt într-un an calendaristic.

Sărbători legale

În 2024 există 17 sărbători legale, deși multe dintre acestea pică în weekend, există totuși oportunități de minivacanțe pe tot parcursul anului. Iată cum sunt distribuite:

Ianuarie

· 1 ianuarie – Anul Nou (luni)

· 2 ianuarie – a doua zi după Anul Nou (marți)

· 6 ianuarie – Boboteaza (sâmbătă)

· 7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică)

· 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)

În februarie, martie și aprilie nu sunt sărbători legale, însă poți să îți iei 2 zile de concediu de odihnă pe 29 și 30 aprilie, astfel încât să faci punte cu 1 Mai, 2 mai (dacă angajatorul a oferit o punte), până pe 7 mai. Vei obține astfel o vacanță de 10 zile.

Mai

· 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

· 2 mai – "punte" (joi)

· 3 mai – Vinerea Mare (vineri)

· 5 mai – Paștele ortodox (duminică)

· 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)

August

· 15 august – Adormirea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mare (joi)

· 16 august – "punte" (vineri)

Decembrie

· 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)

· 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)

· 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

· 27 decembrie – "punte" (vineri).

Zile speciale de concediu

Codul Muncii din România oferă angajaților dreptul la zile libere plătite pentru diferite ocazii.

Aceste zile speciale nu se includ în concediul de odihnă și pot fi acordate conform prevederilor legale sau ale contractului colectiv de muncă aplicabil.

Iată care sunt evenimentele familiale deosebite și numărul de zile libere plătite stabilite conform legislației sau a contractului colectiv de muncă:

· Căsătorie: 5 zile

· Căsătoria unui copil al angajatului: 2 zile

· Nașterea unui copil: 5 zile, cu posibilitatea de a se acorda încă 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură

· Decesul soțului/soției, copilului, părinților, soacră-soțului: 3 zile

· Decesul bunicilor, fraților, surorilor: 1 zi

· Donatorii de sânge: 1 zi

· Schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în alta localitate: 5 zile

· 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și sustinerea lucrării de diplomă în învățământul superior

În plus, unii angajatori acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 martie sau zi liberă plătită pentru ziua de naștere a fiecăruia angajat.

Aceste zile libere plătite sunt reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil și nu suspendă contractul individual de muncă, nici nu afectează drepturile salariale.

Beneficiază de aceste zile libere pentru evenimente familiale deosebite salariații care au aceste drepturi negociate prin contractul individual de muncă sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil.

Zile libere mai puțin cunoscute

În afară de sărbătorile legale și concediile obișnuite, există și alte tipuri de zile libere mai puțin cunoscute.

Situații personale / învoiri sau concedii fără plată

Pentru rezolvarea unor situații personale urgente, angajații pot beneficia de învoiri sau concedii fără plată, cu aprobarea prealabilă a angajatorului. Aceste concedii neplătite afectează stagiul de cotizare al angajatului și vechimea în muncă.

Îngrijirea sănătății

În perioadele de incapacitate de muncă din diverse motive de sănătate, cum ar fi boala, accidentul, sau alte situații medicale, angajații pot beneficia de concedii medicale plătite.

Concediu pentru îngrijirea copilului sau a rudei bolnave

Angajații pot primi concedii plătite pentru îngrijirea copiilor bolnavi sau a rudelor aflate în nevoie de îngrijire, conform legislației.

Concediul de îngrijitor 

Acest tip de concediu este nou în legislația românească, reglementat ca urmare a unei directive europene.

Acordat pentru îngrijirea unei rude sau persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire din motive medicale grave, acest concediu este plătit și poate dura până la cinci zile.

Refuzul acordării acestui concediu de către angajator poate atrage amenzi.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România

Pentru mulți români, sărbătorile de iarnă înseamnă și miros de portocale. În urmă cu mulți ani, portocalele erau mâncate doar de Crăciun, după ce se stătea la cozi uriașe.  

Alternative vegane pentru mesele festive. Ce produse pot fi găsite la târguri. „Sunt extraordinare”
Alternative vegane pentru mesele festive. Ce produse pot fi găsite la târguri. „Sunt extraordinare”

Pentru cei care evită să mănânce carne, brânză, ouă și lapte, sărbătorile pot părea o provocare. Dar piața produselor vegane este în plină dezvoltare.  

Târgurile de Crăciun din România, o atracție pentru străini. Care sunt cele mai vizitate
Târgurile de Crăciun din România, o atracție pentru străini. Care sunt cele mai vizitate

Încântați de prețuri și de atmosferă, mai aproape de tradițional decât de comercial, străinii vin să vadă târgurile noastre de Crăciun.  

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.