Sute de schelete umane, dezgropate în Bihor. Sunt oameni uciși de holeră, la sfârșitul secolului XIX
Un cimitir vechi de câteva sute de ani a fost descoperit la marginea unei localități din județul Bihor în timpul lucrărilor de construire a drumului ce va lega Oradea de Autostrada A3 Transilvania.
Peste 300 de morminte, respectiv 350 de schelete umane, au fost scoase la suprafață. Descoperirea va sta la baza unor studii ce vor aduce elemente noi despre viața și comunitățile din zona respectivă.
Săpăturile pe șantierul arheologic de la Sântion au început la finalul lunii martie. De atunci, muncitorii au scos la suprafață câteva sute de morminte, unele cu mai multe schelete.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Muncitor: ”E destul de greu, pentru că s-a-ntărit pământul. Deja de câteva săptămâni n-am avut ploi ca lumea. Am mai găsit, dar nu chiar atâtea. Sunt peste 300 de morminte, cel puțin”.
Arheologii au găsit, până acum, și o monedă, câteva decoraţiuni de morminte și diademe din broz. Se pare că mulți dintre cei îngropați acolo au fost victimele unei molime la finalul secolului al XIX-lea.
Doru Marta, arheolog Muzeul Țării Crișurilor: ”Fiind o comunitate reformată, foarte puține artefacte au fost descoperite în săpătură - mă gândesc aicea, o singură monedă am descoperit, câteva piese de bronz, inclusiv piese de îmbrăcăminte. Se pare că începutul înhumării țin și de teribilele molime care au bântuit zona aceasta”.
Cimitir făcut în perioada Mariei Thereza
Batori Gheza, primarul comunei Borș: ”Acest cimitir a fost făcut din perioada Maria Thereza. În 1880, a fost o perioadă de holeră, în această zonă și-atunci au fost înmormântați foarte mulți. Momentan este pe teritoriul municipiului Oradea, dar sperăm că acolo găsim un metru pătrat de teren, ca să facem acolo un monument pentru acești cetățeni, foști cetățeni".
Până la închiderea şantierului arheologic, cercetătorii speră să mai găsească și alte obiecte care să le ofere mai multe date despre trecutul zonei.
La final, descoperirile vor fi valorificate într-un studiu publicat în revista Muzeului Țării Crișurilor.
Pe lângă șantierul de la Sântion, alte opt sunt în derulare, pe traseul viitoarei șosele care va lega Oradea de Autostrada A3.
Sursa: Pro TV
Etichete: bihor, autostrada, santier, morti, holera, schelet,
Dată publicare:
07-06-2022 08:16