Un profesor de istorie din județul Cluj a înființat un muzeu cu obiecte dezgropate chiar de el

Ultima actualizare: 27-09-2021 10:10

Pasiunea pentru arheologie l-a făcut pe un profesor de istorie să înființeze un muzeu cu obiecte dezgropate chiar de el.

S-a retras din învățământ, dar continuă să primească vizitatori la muzeul fondat de el în urmă cu 30 de ani, într-o comună din județul Cluj.

Lângă Gherla, în comuna Iclod, din județul Cluj, profesorul de istorie Aurel Bulbuc adună exponate care datează încă din perioada preistorică sau antichitate pentru muzeul său de etno-arheologie. Acesta a fost fondat în 1987, iar o parte dintre piese au fost descoperite chiar pe raza localității, în urma unor săpături ce au durat zeci de ani. Tot el a găsit obiecte și schelete care datează de acum 7500 de ani, din epoca neolitică.

Profesor Aurel Bulbuc, fondatorul Muzeului de Etno-Arheologie şi Istorie Iclod: „Am venit în 1972 aici, la Iclod, ca profesor, şi în luna decembrie vine un elev la mine şi îmi arată un ciob de ceramică. L-am întrebat, unde l-ai găsit? Şi m-a dus pe malul Someșului, înspre Livada. Şi de acolo a început”.

Pe lângă cele peste o sută de schelete, profesorul a dezgropat mai multe vase. Tot în muzeu, vizitatorii pot să vadă şi unelte folosite în trecut şi piese primite ca donaţii. Dascălul vorbeşte cu pasiune despre istoria comunei şi despre activitatea sa din învăţământ.

Profesor Aurel Bulbuc: „Oriunde mergeam în expediţie cu elevii, mă interesau şi costumele, şi aşa am aici câteva costume. Am organizat cu elevii cursuri de ceramică, de olărit, şi le-am expus şi pe alea în muzeu”.

Datorită urmelor vestigiilor arheologice din regiune, zona a fost declarată monument istoric.

Cetatea avea teren agricol, anexe gospodăreşti, dar şi o piaţă centrală, unde se desfăşurau activităţi culturale.

Emil Pîrţoc, primarul comunei Iclod: „Avem o atestare documentară de peste 6850 de ani, care este oglindită în Muzeul de aici de la noi, de la Iclod, unde domnul profesor Aurel Bulbuc a pus piatra cu piatră, etapa cu etapă, săpături arheologice făcute de elevii noştri de-a lungul anilor şi până astăzi”.

În cadrul acestui muzeu, se organizează frecvent evenimente cu teme istorice sau arheologice, unde sunt aşteptaţi în special copiii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO