Surse de energie regenerabilă în România. Ce cred românii despre energia regenerabilă

Surse de energie regenerabilă
Shutterstock

Resursele regenerabile sunt acele tipuri de resurse care se refac în mod natural și care pot fi utilizate în generarea de energie verde.

Dintre sursele regenerabile de energie fac parte: energia eoliană (cunoscută ca energia vântului), energia solară (termică, fotovoltaică și concentrată), energia hidroelectrică, energia mareomotrică, energia geotermală și biocombustibilii, potrivit Eurostat.

Principalul beneficiu al utilizării energiei din surse regenerabile este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În 2021, Comisia Europeană a propus mai multe măsuri pentru a diminua procentul gazelor cu efect de seră în cele 27 de state membre.

Potrivit cercetătorilor de la council.science, până în 2040, sursele regenerabile de energie ar putea furniza aproape o treime din energia lumii.

Citește și
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Piața energiei în România

În 2020, în România, producția de energie regenerabilă reprezenta 16% din total.

În ceea ce privește energia electrică, în țara noastră, 12,4% provenea din energie eoliană, 3,4% din panouri solare fotovoltaice și 27,6% din hidroenergie.

Producția de energie solară în România a crescut cu 11% în primele cinci luni ale anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Se preconizează creșteri semnificative a producției de energie electrică din surse solare de la 7063 GWh în 2020 la 12571 GWh în 2030.

Per total, producția din surse regenerabile va ajunge la un nivel de 49% în 2030”, potrivit „Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050”, publicată de Ministerul Energiei.

Surse de energie regenerabilă în România

„Sursele regenerabile de energie reprezintă alternative la combustibilii fosili care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, în special de petrol și gaze”, potrivit europarl.europa.eu.

Energia solară

Conceptul de „energie solară" se referă la energia care este dată de către Soare și care poate fi folosită să genereze energie electrică sau pentru a încălzi interiorul unei clădiri. O bună metodă, pentru a ne bucura de energia solară este prin utilizarea de panouri fotovoltaice.

Energia hidroelectrică

Hidrocentralele reprezintă una dintre cele mai importante surse de energie electrică. Acestea transformă energia mecanică produsă de apă, în energie electrică.

Energia eoliană

Energia eoliană reprezinta procesul de creare a energiei electrice prin utilizarea vântului. Turbinele eoliene moderne sunt utilizate pentru a capta energia cinetică de la vânt și pentru a genera energie electrică.

Spre deosebire de panourile fotovoltaice, turbinele produc energie și noaptea, dar sunt eficiente doar când suflă vântul.

Experții în energie alternativă le recomandă celor care vor să devină independenți energetic, să folosească un sistem hibrid, care să includă panouri şi turbine.

Energia geotermală

Energia geotermală este o formă de energie regenerabilă care provine din căldura emanată din interiorul Pământului prin roci și fluide subterane.

România este a treia țară din Europa ca potențial geotermal, dar cu toate acestea, resursa naturală de care dispunem din plin, apa caldă, este folosită în foarte puține locuințe.

Biocombustibili

Biscombustibilii sunt obținuți prin prelucrarea materiei organice sau a deșeurilor.

Aceștia sunt de două tipuri: biocombustibili solizi, care pot fi folosiți ca materie primă în centralele termice, și bioetanol, care poate fi combinat cu benzina sau poate fi folosit în stare pură, pentru a alimenta autovehiculele.

Ce cred românii despre energia regenerabilă 

În 2021, Yougov, grupul Internațional de cercetare și analiza datelor, a efectuat un studiu, la cererea Fundației Europene pentru Climă, în care a chestionat cetățenii din 10 țări (Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Polonia, Italia, Republica Cehă, Grecia, România și Bulgaria) pentru a le afla părerea cu privire la susținerea proiectelor pentru dezvoltarea energei solare și eoliene.

Potrivit sondajului, cetățenii români au fost cei mai interesați de susținerea proiectelor pentru dezvoltarea energiei regenerabile.

• 87% dintre românii intervievați s-au arătat preocupați de schimbările climatice, iar 75% au considerat că trecerea la energie solară și eoliană constituie o soluție esențială în combaterea acestora.

• 88% dintre cetățenii intervievați își doresc ca guvernul României să facă mai mult pentru combaterea schimbărilor climatice. 

• 90% dintre ei își doresc panouri solare pe clădiri, 89% un parc solar, iar 82% un parc eolian terestru construit în proximitatea zonelor în care locuiesc.

• 85% dintre respondenți au declarat că s-ar înscrie într-o cooperativă de energie dacă aceasta ar fi înființată în localitatea lor.

Pactul Verde European

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume. Pentru a o contracara, Uniunea Europeană a adoptat Pactul Verde European, care urmărește să tranforme UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Pactul Ecologic European reprezintă un set de inițiative impuse de Comisia Europeană, cu scopul de a ajunge până în 2050 la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, potrivit ec.europa.eu.

Legislația UE privind promovarea surselor regenerabile a evoluat semnificativ în ultimii 15 ani. În iulie 2021, „ca parte a parchetului legistlativ prin care se realizează Pactul Verde European, lideriii țărilor din UE au primit propunera de a revizui obiectivul cu până la 40%, până în 2030”, potrivit europarl.europa.eu.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Gafă uriașă a Ucrainei înaintea meciului cu România! Ce apare pe tricouri
FOTO Gafă uriașă a Ucrainei înaintea meciului cu România! Ce apare pe tricouri
Citește și...
Effie Awards 2024 și-a anunțat câștigătorii. 57 de premii (inclusiv Grand Effie) au fost decernate la Gala Effie 2024
Effie Awards 2024 și-a anunțat câștigătorii. 57 de premii (inclusiv Grand Effie) au fost decernate la Gala Effie 2024

Campania “Wrong Labelling” a câștigat Grand Effie, proiect semnat de Aqua Carpatica Flavours și Cohn & Jansen Creative Network. Client: Valvis Holding.

Baza militară antică ce ar confirma povestea biblică cu „îngerul Domnului care a ucis într-o noapte 185 de soldați asirieni”
Baza militară antică ce ar confirma povestea biblică cu „îngerul Domnului care a ucis într-o noapte 185 de soldați asirieni”

Cercetătorii au descoperit o bază militară antică care ar putea confirma o poveste biblică despre îngerii lui Dumnezeu care ar fi respins un atac asupra Ierusalimului.

Expert în longevitate: Cel mai important lucru pe care tinerii pot să-l facă pentru a trăi mai mult
Expert în longevitate: Cel mai important lucru pe care tinerii pot să-l facă pentru a trăi mai mult

Nu trebuie să așteptăm până trecem de 50 de ani pentru a începe să adoptăm obiceuri care să ne prelungească viața, spune un expert.

Recomandări
Cursa pentru putere de la Bruxelles. Ce partide și ce state vor domina Parlamentul European
Cursa pentru putere de la Bruxelles. Ce partide și ce state vor domina Parlamentul European

Cursa pentru obținerea puterii asupra viitoarei agende de la Bruxelles și a portofoliilor cheie a început în Parlamentul European. Italia și Germania se află în fruntea celor mai influente grupuri politice din UE, notează Euronews.  

Coincidență. Marcel Ciolacu ”efectuează o vizită oficială în Bavaria” chiar în ziua meciului România-Ucraina
Coincidență. Marcel Ciolacu ”efectuează o vizită oficială în Bavaria” chiar în ziua meciului România-Ucraina

Premierul Marcel Ciolacu efectuează, luni, o vizită oficială în Bavaria, în contextul marcării a 25 de ani de relaţii bilaterale româno-bavareze, a anunțat Guvernul României.  

România - Ucraina, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Meciul va fi în direct pe PRO TV și VOYO.
România - Ucraina, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Meciul va fi în direct pe PRO TV și VOYO. "Marea galbenă", spectacol pe străzi

Echipa națională de fotbal a României va debuta astăzi, de la ora 16:00, la EURO 2024. "Tricolorii" vor întâlni Ucraina la Munchen, în Grupa E, iar meciul va fi transmis în direct de PRO TV și VOYO.