Producția de energie solară a crescut în primele cinci luni ale anului, în România. Cea mai dezvoltată regiune este Muntenia
Producția de energie solară în România a crescut în primele cinci luni ale acestui an cu 11 procente, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Toți consumatorii de la fermieri, instituții publice și proprietari de case, sunt încurajați, prin diferite programe să monteze panouri fotovoltaice. Însă rețeaua națională de electricitate va avea nevoie în curând de modificări.
Întins pe 105 mii de metri pătrați, un parc fotovoltaic de la marginea Ploieștiului a fost cumpărat de stat anul trecut. Trebuie să producă energie electrică pentru rețeaua națională. Doar anul trecut a livrat 6 milioane de kilowati.
Raportat la un an întreg, o singură locuință consumă în medie 10kw/zi, adică 0,4 kw/ora, împărțit la 24 de ore. Asta înseamnă că aceste panouri care produc în medie, 16.000 kw, pe zi, pot asigura necesarul de energie electrică a cel puțin 1.600 de case într-o singură zi.
Producția de energie solară a crescut cu 11% doar în primele șase luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. De exemplu, acum o oră din totalul energiei electrice produse de-a lungul zilei, 10% vine din panouri și eoliene.
Cea mai dezvoltată regiune este Muntenia, care deține jumătate din capacitatea instalată în toată țara. Acest parc fotovoltaic, unul dintre puținele din Constanța, are puterea instalată de 200 de kilovați, și produce suficient cât să asigure energia necesară pe un an pentru 30 de case.
Sebastian Enache, director companie energetică: În acest sediu avem aproximativ 200 de angajați camere de servere calculatoare și pot să vă spun că pe timpul verii avem consumul de 100 la sută din surse regenerabile. Avem un robot care are un sistem de curățare uscată a panourilor în cazul în care aceste panouri de instalează în câmp sau are depuneri de praf putând să creștem eficiența parcului fotovoltaic cu până 10 la sută.
Statul n-a făcut nimic de 10 ani pentru energia regenerabilă, recunoaște și ministrul Energiei.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: În urmă cu 15-16 ani a fost o schemă de ajutor de stat, care s-a finalizat în 2012 și din 2012 până anul acesta nu a mai fost nicio schemă de ajutor de stat pentru a putea pune în funcțiune energie regenerabilă. Am început în ianuarie cu aprobarea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia și Complexul Energetic Oltenia are un plan aprobat cu finanțare prin Fondul de modernizare, iar partea de energie regenerabilă reprezintă 770 de MW de energie fotovoltaică. Cred că va fi cea mai mare capacitate de parc fotovoltaic al unei companii publice, deținute de către statul român.
Cu un potențial peste media țărilor din Uniunea Europeană, România are însă o rețea slab dezvoltată.
Mihai Bălan, expert energie verde: Limitările sunt date de capacitățile ce pot fi instalate, în special de accesul la rețea. Accesul la rețea, în special de zona de transport, dar și zona de distribuție este unul din principalii factori care limitează dezvoltarea energiei regenerabile în România, este nevoie de mai multe investiții în acest domeniu pentru a putea debloca zonele cu cel mai bun potențial.
Dobrogea ocupă primul loc la producția de energie eoliană, conform unui studiu al Asociației pentru Energie Eoliană. Însă, fără dezvoltarea rețelei, capacitatea de producție nu poate fi mărită.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: panouri fotovoltaice, energie solara,
Dată publicare:
30-08-2022 18:31