Comuna din Romania care unde locuintele sunt incalzite cu apa geotermala. Costurile sunt infime fata de facturile de gaz
Romania este a treia tara din Europa ca potential geotermal. Pe langa proprietatile balneoterapeutice pe care le are, apa poate fi folosita si pentru incalzirea locuintelor.
Costurile sunt infime prin comparatie cu facturile de gaz asa ca tot mai multe primarii acceseaza fonduri europene pentru a extrage apa termala.
In comuna Lovrin, din judetul Timis, peste 100 de locuinte sunt incalzite cu apa geotermala.
In zona exista o pompa de foraj care extrage apa termala din Pamant. Aceasta ajunge apoi intr-o centrala, de unde este repartizata in caloriferele oamenilor.
Adrian Marincus, localnic: "Casa devine ca o teracota, se incalzesc peretii, pot sa opreasca caldura doua zile, toti peretii sunt calzi."
Iar facturile nu dau palpitatii.
Localnica: "La patru camere, pe perioada de iarna, 1.500-1.600 de lei. Octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie si martie."
Autoritatile spun ca vor sa obtina fonduri europene pentru inca o sonda.
MARIUS GRAUR, primarul comunei Lovrin: "Sa incalzim cat mai multe locuinte din comuna, deci la 1200 de numere de casa, cel putin 80% sa fie incalzite cu apa geotermala."
In municipiul Beius, din judetul Bihor, s-au investit pana acum aproape 10 milioane de euro pentru incalzirea cu apa geotermala, de care beneficiaza 3.500 de locuinte.
Autoritatile locale s-au asociat cu o firma din Islanda, tara in care 80% din energia termica provine din apa geotermala.
MARIUS MLENDEA, primarul municipiului Beius: "Costul unei gigacalorii este de 82 de lei la nivel de Beius, in conditiile in care Oradea este undeva la 340 lei gigacaloria, urmand in cursul anului viitor sa mai foram o sonda, sa putem asigura energia geotermala in intreg orasul."
Tot vestul tarii poarta o comoara plina de apa geotermala. Astfel de rezerve avem si in sudul si nordul tarii, dar sunt putini cei care le folosesc pentru incalzire.
Beneficii exista si in agricultura, iar in tara sunt deja din ce in ce mai multi fermieri care isi incalzesc serele cu apa termala.