Într-o comună din Neamţ, culesul strugurilor a devenit o adevărată sărbătoare. Cât costă un litru de must
Mustul este vedeta în această perioadă, în special la târgurile de profil. Unii fac însă chiar din culesul strugurilor o adevărată sărbătoare.
Într-o comună din Neamţ, de pildă, tinerii îmbrăcaţi în straie populare au adunat ciorchinii din vie cu cântec.
Iar la final, au încins şi hore, după un obicei care le aducea pe vremuri bucurie şi bunicilor lor.
Dis de dimineaţă, tinerii din Tupilați s-au îmbrăcat în straie populare și-au pornit prin viile pline de rod. Mândri de portul locului şi cu chef de treabă, au ajutat gospodarii să culeagă strugurii.
Tânără: „Aşa era la noi tradiţia în fiecare an să ieşim tot grupul. După ce culegem strugurii mergem acasă la gospodari şi îi zdrobim şi facem must”.
Într-o astfel de atmosferă, bătrânii și-au amintit cu drag cum era "pe vremea lor".
Coşurile pline cu struguri au fost transformate apoi în must dulce.
Aşa cum făceau şi bunicii lor, tinerii s-au prins apoi în horă şi au uitat de oboseală. Iar muzica a răsunat în poiană până la lăsarea întunericului.
Cei care nu pot ajunge direct la sursă sunt aşteptaţi însă de viticultori la târguri de profil. În week-end, Parcul Bălcescu, din Oradea, a fost raiul amatorilor de must. Strugurii au fost zdrobiţi chiar în fața vizitatorilor, iar mustul a curs din belşug în pahare.
Vizitator: "E super, super. Foarte dulce, anul ăsta, probabil datorită căldurii excesive”.
Vizitator: "Albul e mai concentrat zahărul. Și e aroma mai bună".
Desigur, din oferta producătorilor n-a lipsit vinul. Dar au fost şi alte băuturi care au atras cumpărătorii.
Producător din Cluj: "Este distilat din vin, sută la sută natural, măturat în butoaie de stejar”.
Iar la un astfel de târg au sfârâit, desigur, şi grătarele.
Anul acesta, la Oradea, litrul de must s-a vândut cu 12 lei, cu doi lei mai mult faţă de anul trecut.