Studiu: Cum să-ți controlezi furia scriind gândurile negative pe o foaie de hârtie pe care să o arunci ulterior
Cercetătorii din Japonia au descoperit că scrierea gândurilor și sentimentelor după un incident negativ pe o bucată de hârtie și apoi mărunțirea acesteia sau motolirea ei, și ulteriror aruncarea ei la coșul de gunoi poate alunga furia.
Mai exact, actul de a arunca hârtia, mai degrabă decât simpla scriere a sentimentelor, a fost cel care a eliminat furia la participanții la studiu, potrivit People.
„Acest studiu arată că eliminarea fizică a unei bucăți de hârtie care conține gândurile scrise ale cuiva cu privire la cauza unui eveniment provocator neutralizează furia, în timp ce păstrarea hârtiei nu a făcut acest lucru”, au scris autorii studiului, Yuta Kanaya și Nobuyuki Kawai.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru a realiza studiul, un grup de 57 de studenți de la o universitate locală au fost rugați să scrie opinii scurte despre o problemă socială importantă, cum ar fi fumatul în public. Răspunsurile lor scrise de mână au primit în mod deliberat evaluări slabe (în funcție de criterii precum inteligența, raționalitatea, logica și amabilitatea) și chiar unele comentarii jignitoare.
Participanții provocați și-au scris apoi gândurile furioase cu privire la feedback-ul negativ primit. Un grup de participanți a aruncat hârtiile fie în coșul de gunoi, fie în mașina de tocat, în timp ce celălalt grup a păstrat hârtiile într-un dosar sau într-o cutie de plastic pe birou.
În timp ce toți participanții au demonstrat o creștere a gradului de furie subiectivă ca răspuns la feedback-ul negativ, cei care au aruncat hârtia la coșul de gunoi sau au mărunțit-o au revenit la starea lor inițială. Cu toate acestea, persoanele care și-au păstrat hârtia au înregistrat doar o mică reducere a furiei generale.
„Semnificația (interpretarea) eliminării joacă un rol critic. Aceste rezultate sunt în concordanță cu alte studii care au arătat că semnificația eliminării a fost esențială pentru determinarea impactului acesteia, nu acțiunea în sine”, au concluzionat cercetătorii.
Eliminarea furiei prin eliminarea unui obiect poate fi realizată prin recunoașterea faptului că entitatea fizică, în acest caz, bucata de hârtie, a fost eliminată, ceea ce face ca furia să dispară și ea, se arată în concluziile publicate pe 9 aprilie în revista Nature's Scientific Reports de cercetătorii din Japonia.
Cercetătorii au precizat că studiul relevă o modalitate „convenabilă” și „rentabilă” de a gestiona furia într-o varietate de medii, inclusiv în îngrijirea copiilor, în întâlniri de afaceri și în mediul medical.
„Elementele de bază ale acestei metode (de exemplu, aplicarea ei pe un dispozitiv digital sau crearea unei aplicații specifice) ar putea fi utile în diverse situații cotidiene, precum și în terapiile comportamentale. În special, pentru cineva care are dificultăți în a-și reprima furia în casă”, au scris aceștia.