Șoriciul a ajuns delicatesă. Cât costă un kilogram, de sărbători

×
Codul embed a fost copiat

Șoriciul și slănina au ajuns delicatese. Pentru că nu se mai găsesc în cantități mari, pot costa și de trei ori mai mult decât un kilogram de carne.

Și, totuși, cererea este în creștere, spun comercianții, care nu reușesc să țină pasul cu nevoile oamenilor.

Carcasele proaspete de porc ajung zilnic la în carmangeriile din Capitală. Tot șoriciul de pe ele se vinde rapid. Nimic nu se irosește.

De pe o singură carcasă se poate obține cel mult un kilogram jumătate de șorici. De aici și prețul ridicat. În medie, 90 de lei. De acești bani se pot cumpăra, de pildă, trei kilograme de mușchi ori de cotlet de porc. Din care se poate face friptură pentru zele oameni.

Ionuț Anghel, proprietar carmangerie: "Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva".

Citește și
ambulanta
Bărbat din Vaslui, la un pas de moarte după ce a mâncat şorici. Ce a spus la spital
Cât a costat biletul la Loto cu care s-au câștigat 9 mil € la Galați

Client carmangerie: "Cât am cumprat? De vreo 70 de lei. Chiar este OK, în comparație cu supermarketurile unde nu e calitate. Dacă n-ar fi pielea, n-ar sta oasele".

Fiert domol în condimente, opărit ori prăjit, șoriciul de porc este foarte iubit de români.

Comerciant: "E pârlit și ținut un pic la saramură. Să se frăgezească mai bine. Aducem toată ziua marfă proaspătă. 30, 40, 50 de kilograme".

Reporter: "Și reușiți să vindeți tot?".

Comerciant: "Da".

Reporter: "Într-o zi?".

Comerciant: "Acum, într-o zi da, într-o zi nu".

Turist israelian: "Îmi place asta foarte mult".

Dintr-o fabrică din Vâlcea pleacă spre magazinele din toată țara peste trei tone de șorici ambalat.

Claudia Moise, reprezentantul unui producător de carne de porc: ''Vârfurile de sezon sunt evident ultimele trei luni ale anului. Octombrie, noiembrie și decembrie. Și am niște cifre comparative cu anul trecut. Pentru octombrie și noiembrie sună mai mult decât bine pentru că e vorba de o cantitate dublă la vânzări. Vârful de gamă și vedeta de pe platoul românesc rămâne șoriciul".

Și slănina, care era partea ieftină a porcului, a ajuns o delicatesă, la fel si jumările. Și asta pentru că în ultima vreme e tot mai greu de găsit. Pe de o parte, în Europa sunt probleme cu stocurile. În plus și fermierii noștri s-au orientat mai mult spre porcii de carne, care nu au un stratul gros de grăsime, așa cum ne-am obișnuit.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Șoriciul de porc este tot mai căutat de români în orice anotimp, nu doar de Crăciun
Șoriciul de porc este tot mai căutat de români în orice anotimp, nu doar de Crăciun

Fiert în condimente sau prăjit, apoi dat cu sare pentru o aromă desăvârșită și mai nou expandat, șoriciul de porc este tot mai căutat de români în orice anotimp, nu doar de Crăciun.

Bărbat din Vaslui, la un pas de moarte după ce a mâncat şorici. Ce a spus la spital
Bărbat din Vaslui, la un pas de moarte după ce a mâncat şorici. Ce a spus la spital

Preparatele tradiţionale de iarnă erau să-i fie fatale unui bărbat din Huşi.

Românii au început chefurile la munte. La pomana porcului s-a mâncat șorici pe săturate
Românii au început chefurile la munte. La pomana porcului s-a mâncat șorici pe săturate

Vremea urâtă, cu ploaie și vânt, nu a stricat cheful românilor, care s-au mutat la munte. Au fost invitați cu toții la pomana porcului, unde au mâncat pe săturate șorici proaspăt, s-au cinstit și au jucat în jurul focului de tabără.

Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici

În stațiunile de la munte s-a băut și s-a mâncat bine, duminică, dacă ne gândim că mulți cârciumari au tăiat deja porcul și i-au poftit pe turiști să se înfrupte din șoriciul abia pârlit.

Vânzările de șorici cresc fulminant în această perioadă. Cât costă un kilogram
Vânzările de șorici cresc fulminant în această perioadă. Cât costă un kilogram

Fie că se vinde la metru sau la kilogram, natural sau fiert în condimente, şoriciul are atât de mulţi adepţi încât vânzările la acest produs cresc şi cu 300% în această perioadă.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.