Șoriciul a ajuns delicatesă. Cât costă un kilogram, de sărbători

×
Codul embed a fost copiat

Șoriciul și slănina au ajuns delicatese. Pentru că nu se mai găsesc în cantități mari, pot costa și de trei ori mai mult decât un kilogram de carne.

Și, totuși, cererea este în creștere, spun comercianții, care nu reușesc să țină pasul cu nevoile oamenilor.

Carcasele proaspete de porc ajung zilnic la în carmangeriile din Capitală. Tot șoriciul de pe ele se vinde rapid. Nimic nu se irosește.

De pe o singură carcasă se poate obține cel mult un kilogram jumătate de șorici. De aici și prețul ridicat. În medie, 90 de lei. De acești bani se pot cumpăra, de pildă, trei kilograme de mușchi ori de cotlet de porc. Din care se poate face friptură pentru zele oameni.

Ionuț Anghel, proprietar carmangerie: "Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva".

Citește și
ambulanta
Bărbat din Vaslui, la un pas de moarte după ce a mâncat şorici. Ce a spus la spital

Client carmangerie: "Cât am cumprat? De vreo 70 de lei. Chiar este OK, în comparație cu supermarketurile unde nu e calitate. Dacă n-ar fi pielea, n-ar sta oasele".

Fiert domol în condimente, opărit ori prăjit, șoriciul de porc este foarte iubit de români.

Comerciant: "E pârlit și ținut un pic la saramură. Să se frăgezească mai bine. Aducem toată ziua marfă proaspătă. 30, 40, 50 de kilograme".

Reporter: "Și reușiți să vindeți tot?".

Comerciant: "Da".

Reporter: "Într-o zi?".

Comerciant: "Acum, într-o zi da, într-o zi nu".

Turist israelian: "Îmi place asta foarte mult".

Dintr-o fabrică din Vâlcea pleacă spre magazinele din toată țara peste trei tone de șorici ambalat.

Claudia Moise, reprezentantul unui producător de carne de porc: ''Vârfurile de sezon sunt evident ultimele trei luni ale anului. Octombrie, noiembrie și decembrie. Și am niște cifre comparative cu anul trecut. Pentru octombrie și noiembrie sună mai mult decât bine pentru că e vorba de o cantitate dublă la vânzări. Vârful de gamă și vedeta de pe platoul românesc rămâne șoriciul".

Și slănina, care era partea ieftină a porcului, a ajuns o delicatesă, la fel si jumările. Și asta pentru că în ultima vreme e tot mai greu de găsit. Pe de o parte, în Europa sunt probleme cu stocurile. În plus și fermierii noștri s-au orientat mai mult spre porcii de carne, care nu au un stratul gros de grăsime, așa cum ne-am obișnuit.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, mesaj tăios pentru președintele Nicușor Dan pe tema unei legi controversate: „Nu face ce vrea el”
Gigi Becali, mesaj tăios pentru președintele Nicușor Dan pe tema unei legi controversate: „Nu face ce vrea el”
Citește și...
Șoriciul de porc este tot mai căutat de români în orice anotimp, nu doar de Crăciun
Șoriciul de porc este tot mai căutat de români în orice anotimp, nu doar de Crăciun

Fiert în condimente sau prăjit, apoi dat cu sare pentru o aromă desăvârșită și mai nou expandat, șoriciul de porc este tot mai căutat de români în orice anotimp, nu doar de Crăciun.

Bărbat din Vaslui, la un pas de moarte după ce a mâncat şorici. Ce a spus la spital
Bărbat din Vaslui, la un pas de moarte după ce a mâncat şorici. Ce a spus la spital

Preparatele tradiţionale de iarnă erau să-i fie fatale unui bărbat din Huşi.

Românii au început chefurile la munte. La pomana porcului s-a mâncat șorici pe săturate
Românii au început chefurile la munte. La pomana porcului s-a mâncat șorici pe săturate

Vremea urâtă, cu ploaie și vânt, nu a stricat cheful românilor, care s-au mutat la munte. Au fost invitați cu toții la pomana porcului, unde au mâncat pe săturate șorici proaspăt, s-au cinstit și au jucat în jurul focului de tabără.

Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici

În stațiunile de la munte s-a băut și s-a mâncat bine, duminică, dacă ne gândim că mulți cârciumari au tăiat deja porcul și i-au poftit pe turiști să se înfrupte din șoriciul abia pârlit.

Vânzările de șorici cresc fulminant în această perioadă. Cât costă un kilogram
Vânzările de șorici cresc fulminant în această perioadă. Cât costă un kilogram

Fie că se vinde la metru sau la kilogram, natural sau fiert în condimente, şoriciul are atât de mulţi adepţi încât vânzările la acest produs cresc şi cu 300% în această perioadă.

Recomandări
Nicușor Dan: Situația din justiție este gravă, ”voi iniția un referendum”. Răspunsul în urma căruia ”CSM va pleca de urgență”
Nicușor Dan: Situația din justiție este gravă, ”voi iniția un referendum”. Răspunsul în urma căruia ”CSM va pleca de urgență”

Presedintele României, Nicușor Dan, a susținut duminică o declarație de presă la Palatul Cotroceni, în care a vorbit despre ”problemele din justiție”, ca urmare a sesizărilor magistraților pe care le-a primit la Palatul Cotroceni.

Marş memorial pe 21 decembrie, de la Piaţa Victoriei la Piaţa Revoluţiei: „Dosarul victimelor din 1989 este o ruşine”
Marş memorial pe 21 decembrie, de la Piaţa Victoriei la Piaţa Revoluţiei: „Dosarul victimelor din 1989 este o ruşine”

Un marş memorial pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Universităţii - Piaţa Revoluţiei, este anunţat pentru 21 decembrie, de la ora 17.00.

S-au împlinit 36 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România: ”Am fost inconștienți”
S-au împlinit 36 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România: ”Am fost inconștienți”

În 20 decembrie s-au împlinit 36 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. Sirenele, care atunci anunțau că oamenii și-au recâștigat libertatea, au răsunat din nou în oraș, în semn de omagiu.