Șoriciul a ajuns delicatesă. Cât costă un kilogram, de sărbători
Șoriciul și slănina au ajuns delicatese. Pentru că nu se mai găsesc în cantități mari, pot costa și de trei ori mai mult decât un kilogram de carne.
Și, totuși, cererea este în creștere, spun comercianții, care nu reușesc să țină pasul cu nevoile oamenilor.
Carcasele proaspete de porc ajung zilnic la în carmangeriile din Capitală. Tot șoriciul de pe ele se vinde rapid. Nimic nu se irosește.
De pe o singură carcasă se poate obține cel mult un kilogram jumătate de șorici. De aici și prețul ridicat. În medie, 90 de lei. De acești bani se pot cumpăra, de pildă, trei kilograme de mușchi ori de cotlet de porc. Din care se poate face friptură pentru zele oameni.
Ionuț Anghel, proprietar carmangerie: "Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva".
Client carmangerie: "Cât am cumprat? De vreo 70 de lei. Chiar este OK, în comparație cu supermarketurile unde nu e calitate. Dacă n-ar fi pielea, n-ar sta oasele".
Fiert domol în condimente, opărit ori prăjit, șoriciul de porc este foarte iubit de români.
Comerciant: "E pârlit și ținut un pic la saramură. Să se frăgezească mai bine. Aducem toată ziua marfă proaspătă. 30, 40, 50 de kilograme".
Reporter: "Și reușiți să vindeți tot?".
Comerciant: "Da".
Reporter: "Într-o zi?".
Comerciant: "Acum, într-o zi da, într-o zi nu".
Turist israelian: "Îmi place asta foarte mult".
Dintr-o fabrică din Vâlcea pleacă spre magazinele din toată țara peste trei tone de șorici ambalat.
Claudia Moise, reprezentantul unui producător de carne de porc: ''Vârfurile de sezon sunt evident ultimele trei luni ale anului. Octombrie, noiembrie și decembrie. Și am niște cifre comparative cu anul trecut. Pentru octombrie și noiembrie sună mai mult decât bine pentru că e vorba de o cantitate dublă la vânzări. Vârful de gamă și vedeta de pe platoul românesc rămâne șoriciul".
Și slănina, care era partea ieftină a porcului, a ajuns o delicatesă, la fel si jumările. Și asta pentru că în ultima vreme e tot mai greu de găsit. Pe de o parte, în Europa sunt probleme cu stocurile. În plus și fermierii noștri s-au orientat mai mult spre porcii de carne, care nu au un stratul gros de grăsime, așa cum ne-am obișnuit.