Soluții ca să nu ne îngrășăm de sărbători. De ce trebuie să mâncăm preparatele din carne de porc dimineața
Cu toții ne gândim că în următoarea perioadă o să mâncăm mult pentru că pregătim mese bogate pentru zilele de Crăciun. Există însă soluții astfel încât să gustăm din toate fără să luăm în greutate.
Nutriționiștii spun că sunt importante porțiile pe care le alegem și felul în care combinăm mâncarea.
Preparatele din porc pentru aperitiv sunt bogate în calorii și este indicat să le mâncăm dimineaţa, fără pâine. Gustul este important, nu cantitatea. Așa că tăiați toba, lebărul sau caltaboșul în felii subțiri, apoi umpleți jumătate din farfurie cu legume.
Cât despre salata de boeuf, nu exagerați cu maioneza și consumați-o la fel, dacă puteţi, fără pâine. Nutriționiștii spun că nu există o porție ideală, dar una corectă depinde de metabolismul fiecăruia. O altă recomandare este să mâncaţi în farfurii mici.
Mihaela Bilic, medic nutriționist: „În felul acesta puteți pune în ele o gură din fiecare și apoi să spunem care este cel mai bun și merită să punem din nou în farfurie. Este foarte important să mâncăm cu simțurile. Avem gust, miros, auz, văz și atingere, care toate trebuie să evalueze mâncare.”
Nelipsite de sărbători, sarmalele sunt o mâncare echilibrată și completă. Dacă nu vreți să vă îngrăşaţi, trei sarmale sunt suficiente, cu un ardei iute. Varza însă trebuie să fie din belșug.
La friptură, contează ce bucată alegem: conținutul de grăsime variază de la 3–4% pentru mușchiuleț, până la 20% pentru ceafa bine împănată.
Dintre variantele de desert, cozonacul și plăcinta sunt cele mai echilibrate. Nu uitați însă să faceți mișcare! Nu există medicamente care să acopere lipsa acesteia.
Şi ţinuta de sărbători poate influenţa cantitatea de mâncare. Hainele mulate şi elegante, de exemplu, ne ajuta să tăiem din porţii.