Snacksurile din greieri, noua senzație în Marea Britanie. Cum le produce o fostă angajată a unei multinaționale
Snacksurile din greieri se bucură de un succes formidabil în Marea Britanie, în rândul studenților. O porție dintr-o asemenea gustare are calorii câte se regăsesc într-un ou, spune fondatoarea companiei care le produce.
Britanicii sunt înnebuniți după gustări făcute din insecte. Chipsurile făcute din greieri sunt bogate în proteine, fără gluten și conțin doar „grăsimi bune”. Au un succes uriaș printre studenții universitari iar stocurile se epuizează imediat, arată publicația Daily Star.
Clara Best, fondatoarea companiei alimentare Saved, a vândut deja anul acesta 25.000 de pachete de snacksuri de greieri sub forma unor pufuleți savuroși.
Acestea sunt făcute din acheta domesticus - adică greieri de casă - insecte liofilizate și măcinate într-o pulbere care are „70% proteine, iar restul sunt grăsimi bune", susține Clara Best.
„Studenții sunt foarte entuziasmați de acest lucru și majoritatea sunt vegetarieni sau chiar vegani, așa că sunt foarte interesați. Acum e cel mai bun moment, deoarece oamenii sunt conștienți de proteinele alternative. Toți au alternative pentru lapte în frigider. Cred că era foarte necesar să aducem această conștientizare pentru toată lumea în ceea ce privește alternativele la lapte, alternativele la carne, alternativele la proteine, care acum sunt cerute. Și aici intervin insectele'' spune Clara.
Fermele de greieri, prietenoase cu mediul
Fermele de greieri sunt, de asemenea, prietenoase cu mediul înconjurător.
Gândacii sunt crescuți pe rafturi, necesitând mai puțin teren, apă, hrană și emit mai puțin dioxid de carbon decât animalele domestice.
Clara a spus că greierii sunt uciși „cu milă” prin congelare, ceea ce îi pune în hibernare înainte de a muri, deoarece temperatura scade treptat.
Clara a fost angajată PepsiCo, care deține și o divizie alimentară, producătoare de snacksuri - și a descoperit proteinele din insecte după ce s-a săturat de înlocuitorii de carne "ultraprocesați" din supermarketuri.
Ea a început să ronțăie viermi de făină uscați și condimentați drept gustări și să-i pună în supe.
Apoi a trecut la greieri. „Se usucă și apoi se transformă întreaga insectă în praf", a spus ea.
Pufuleții din greieri pe care îi fabrică vin într-o varietate de arome, inclusiv smântână și ceapă, paprika afumată, ierburi mediteraneene și brânză maturată și sunt foarte bine vânduți în campusurile Universității de Arte din Londra și ale London Business School.
Ea are în proiect chipsuri de tortilla cu greieri, paste, granola și pudră proteică de ciocolată, și peste 2.000 de alte specii de insecte comestibile existente, inclusiv lăcuste și muște negre.