Greierele va ajunge în farfuriile noastre, după ce UE l-a declarat numai bun de mâncat. Ce gust are și cum se prepară
O nouă insectă va ajunge în farfuriile noastre, dacă vrem să încercăm cel mai nou aliment autorizat la nivel european. Greierele de casă, pe care îl știe toată lumea, este acum oficial bun de mâncat.
Comisia Europeană l-a autorizat ca ingredient alimentar, după ce alte două insecte au căpătat același statut - lăcusta călătoare și viermele de făină.
Greierele de casă va fi putea fi găsit cumpărat integral, congelat, uscat sau măcinat.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Gălăgiosul greiere de casă este acum numai bun de mâncat și la noi. Insecta a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru comercializare în cele 27 de țări membre. Insecta fi folosită ca făină în batoanele proteice sau în diverse rețete ușor de gătit.
De pildă, greierii pot fi prăjiți, făcuți la cuptor sau presărați într-o salată, ne explică Minh, fondatoarea unui lanț de restaurante, venită acum 16 ani din Vietnam. În copilăria petrecută în Asia, obișnuia să meargă la cules de insecte.
Făina de insecte nu are, de fapt, gust. Acesta este dat de alte arome
Dinh Thi Binh Minh, fondatoare a unui lanț de restaurante: ”Prindeam lăcuste și greieri și îi găteam, pe grătar sau prăjiți într-o baie de ulei, să fie crocanți, îi mâncam ca aperitiv sau gustare. E crocant, ca un chips, poți să faci și sos picant. Poate în viitor, dacă cer clienții, atunci putem să folosim și în meniu”.
Autorizația pentru greierele de casă a fost dată după o evaluare strictă din partea Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară, care spune că această insectă nu prezintă pericole pentru consum.
Elena Iorga, Muzeul Antipa: ”Această făină proteică provenită de la insecte nu prea are gust, gustul pe care îl simțim noi e adăugat de alte alimente sau arome. Insectele în general sunt considerate alimente alternative pentru hrana obișnuită. Ele nu sunt luate din natură, ci sunt crescute în ferme de insecte”.
Dacă aveți dubii, trebuie să știți că specialiștii în alimentație spun că insectele comestibile, deși mici, au un conținut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale.
La Iași s-a făcut deja pâine din făină de greieri
Greierele de casă va fi disponibil în magazine integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră. Alte două insecte sunt autorizate pentru comercializare în Uniunea Europeană.
Este vorba despre lăcusta călătoare și viermele de făină. De secole, aproape 2.000 de specii de insecte sunt folosite în alimentație la nivel mondial, în țări din Africa, Asia și America de Sud.
La Universitatea de Științe Agricole din Iași a fost deja preparată o pâine cu făină de greiere, pentru care au fost folosite 70 de insecte. Gustul, spun cei care au încercat-o, spun că nu diferă de cel al unei franzele obișnuite.