Scandal în Maramureș. Apele Someșului, populate cu somn pitic, o specie care ar distruge ecosistemul

19-01-2021 17:36


Membrii unei asociaţii de pescuit sportiv din judeţul Maramureş sunt acuzaţi că au populat apele Someșului cu somn pitic, o specie care ar distruge ecosistemul.

Alți confrați pescari s-au revoltat și le cer acum autorităților să ia măsuri de urgență. Amenzile pentru astfel de fapte pot ajunge și la 100 de mii de lei.

Din imaginile ajunse pe internet, pescarii au dedus că ar fi vorba de somnul pitic, o specie care distruge icrele și puieții altor pești. În acte figurează o tonă de caras auriu.

Somnul pitic este un răpitor, originar din America de Nord, lung de 20-30 de cm. Mănâncă orice: peşti mici, moluşte, crustacee, icre, insectele acvatice ori larvele acestora, se înmulţeşte şi incredibil de repede.

Lavinia Ghedan, preşedinte ANCBP: „Ne-am autosesizat în urma apariţiei în mediul online a acestr populari şi am decis înfiinţarea unei comisii pentru a face o anchetă în vederea stabilirii cu exactitate a impactului asupra mediului, Cu siguranţă va fi o problemă pentru că nu are dăunători şi în timp populaţia va creşte foarte mult."

Şi Garda de Mediu anchetează cazul. Pescarii acuzați nu au putut fi contactați.

Tags: somn, somes,


VIDEO PROTVPLUS.RO