Românii, pe locul doi în Europa la consumul de pizza. De ce apelează oamenii la produsele congelate
Am ajuns să le facem concurență serioasă italienilor, la numărul de pizze comandate într-un an. Suntem pe locul doi în Europa la acest capitol și nu ne oprim din mâncat.
Am ajuns să cumpărăm câteva milioane de bucăți într-o singură lună. La fel ca în cazul șaormei, apreciem pizza cu de toate. Puțini sunt cei care refuză o pizza abia scoasă din cuptor.
Mai ales că există în atât de multe variante, încât există câte o rețetă pentru fiecare gust. Inclusiv o combinație pe cât de exotică, pe atât de „controversată” – cea cu ananas.
Cumpărător: „Să aibă multe măsline, ciuperci, salam”.
Cumpărător: „Îmi plac foarte mult legumele pe pizza. Roșii și ardei. E mâncarea noastră preferată acasă”.
De aici a apărut și pizza românească. Și pentru că am reușit să o adaptăm atât de bine gustului nostru, vânzările au explodat în ultimii ani.
Potrivit Asociației Pizzarilor Profesioniști, România este foarte aproape să întreacă Italia la numărul de pizze comandate. Afacerile în domeniu au înflorit și am ajuns să găsim la fiecare colț de stradă un loc de unde să cumpărăm măcar o felie. Andrei Fâciu, de pildă, se pregătește să deschidă a cincea pizzerie în București.
Andrei Fâciu, proprietarul unui lanț de pizzerii: „Am avut cerere mare. Multe întrebări dacă suntem în zona cutare, dacă suntem și în nord. Și atunci ne-am gândit să ne extindem”.
În paralel, în magazine, găsim pizza congelată. Iar explicația are legătură, în special, cu numărul tot mai mic de bucătari dispuși să lucreze în pizzerii.
Ciprian Zamfir, pizza chef: „Unde este lipsă, industria intervine și produce baze de pizza congelate și pizze congelate. Dar să știți că, după 25 de ani de când fac pizza, precoptul și congelatul este viitorul. Să nu confundăm congelatul cu mai puțină calitate decât ceea ce este în pizzerie”.
O pizza congelată costă între 12 și 24 de lei, mult mai puțin decât una comandată la restaurant, care poate să fie și 60.