Amenzi uriaşe pentru cei care dau găuri noaptea cu bormaşina. "Nu mi se pare normal, eşti la tine în casă"
Muzica dată la maximum, certurile şi lucrările din apartamente făcute la ore nepotrivite ne-au transformat în europenii care au printre cei mai răi vecini.
Un sondaj ''Eurostat'' plasează ţara noastră pe locul 5 într-un astfel de top. În plus, pe multe şantiere de aici, constructorii nu respecta normele de izolare fonică şi nici autorităţile nu intervin prea des în astfel de cazuri.
Ca să nu mai punem la socoteală faptul că locuinţele noastre au pereţii prea subţiri.
Un bărbat a cumpărat un apartament construit în anii '80, iar acum se ocupa singur de renovare.
De cele mai multe ori ajunge să meştereasca seara sau în weekend şi astfel încalcă programul orelor de linişte. În câteva rânduri, vecinii i-au cerut să fie mai atent cu datul găurilor prin pereţi.
Anul trecut, în Arad, mai multe persoane au început să facă scandal în faţa blocului, iar apoi s-au luat la bătaie. Deranjaţi de vociferări şi urlete, vecinii au sunat la 112.
Doar poliţia şi cei de la trupele speciale au readus liniştea.
Potrivit unui sondaj Eurostat, 20,1% dintre români sunt deranjaţi de zgomotele produse de vecini. Ne depăşesc doar Malta, Germania, Olanda şi Portugalia. Asta în timp ce media europeană este 18,3%.
Europenii cei mai deranjați de zgomote:
1. Malta 28,2%
2. Germania 27,8%
3. Olanda 27.1%
4. Portugalia 23.0%
5. România 20.1%
Bărbat: „Nu mi se pare normal să dărâmi, să faci, ca tu eşti la tine în casă. În orice fel de comunitate sunt probleme, dar unii dintre vecini înţeleg, alţii trebuiesc învățați pur şi simplu de către organele abilitate."
O altă problemă este a celor care locuiesc în apropierea cluburilor. Muzica mult prea tare îi face să nu poată dormi noaptea. De multe ori, ajutorul autorităţilor este inexistent. Mai ales în apartamentele vechi dar, uneori, şi în cele noi, prost izolate, locatarii suferă.
Din 26 ianuarie, amenzile pentru cei care îşi deranjează vecinii se vor mări. Acestea vor varia între 2.000 şi 3.000 de lei. Tot o amendă mai mare, între 3.000 şi 6.000 de lei, vor plăti şi cei care organizează petreceri private sau care folosesc aparatura muzicală care generează zgomote puternice.
În afară de amendă, cei care îşi deranjează vecinii în orele de linişte pot primi între 70 şi 120 de ore de muncă în folosul comunităţii.