Referendum pentru interzicerea importurilor de foie gras şi blănuri. Țara în care are loc
Cetăţenii unei țări europene votează prin referendum pentru interzicerea importurilor de foie gras şi blănuri.
Referendumul a fost organizat după ce o asociaţie de protecţie a animalelor a demarat o campanie de strângere de semnături pentru această cauză.
Asociația „Alianţa Animal Elveţian” a strâns 106.448 de semnături împotriva importurilor de foie gras şi 116.140 de semnături împotriva importurilor de blănuri, peste pragul minim legal de 100.000 de semnături pentru convocarea unui referendum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tehnica hrănirii păsărilor cu forţa pentru îngrăşarea ficatului este interzisă în Elveţia. Nu sunt însă interzise şi importurile de produse obţinute prin această tehnică.
Cu 200 de tone de foie gras importate în fiecare an, „Elveţia se poziţionează din nefericire printre principalii importatori ai acestui produs (...) În fiecare an, 400.000 de raţe şi 12.000 de gâşte sunt ucise pentru a răspunde doar cererii din ţara noastră", argumentează asociaţia, relatează France Presse.
Referindu-se la propunerea privind interzicerea importurilor de blănuri, aceeaşi asociaţie menţionează că sunt sacrificate circa 1,5 milioane de animale pentru cele 350 de tone de blănuri importate anual de Elveţia.
Parlamentul elveţian şi guvernul federal de la Berna au respins în luna septembrie interzicerea importurilor de foie gras, deputaţii avertizând că o asemenea măsură riscă să conducă la un turism pentru cumpărături în Franţa vecină, în detrimentul comerţului local.
Elveţia are un sistem de democraţie directă în care cetăţenii sunt chemaţi adesea la referendumuri pe teme diverse şi inedite.