Un nou tip de cultură distrusă. Paguba se va vedea și în meniul de Crăciun al românilor

×
Codul embed a fost copiat

Cozonacii de Crăciun vor avea anul acesta mai puțină nucă românească. În mai multe regiuni din țară, livezi întregi nu au rodit, iar unde s-au făcut, nucile sunt mici și fără miez. De vină este înghețul din primăvară, urmat de perioade lungi de secetă.

La rândul lor, procesatorii vor fi nevoiți să aducă materia primă de la distanțe mari, ceea ce va crește prețul la raft.

La finalul sezonului de cules, cel puțin jumătate de țară raportează livezi în care nucii nu au dat deloc rod.

Alexandra Boroș, proprietara unei livezi de nuci: „Foarte slab. Seceta și înghețul i-au afectat foarte considerabil. În special anul acesta am mai vorbit și cu alții și a fost la fel.”

Un fermier din Salonta spera la cel puțin 4.000 de kilograme de miez de nucă. Are aproape patru hectare de livadă.

Citește și
Nuci braziliene
Nuci braziliene – superalimentul bogat în seleniu. De ce ar trebui să consumi nuci mai des

Lourand Kertmegi, proprietarul unei livezi de nuci: „Dacă la un hectar trebuia să culegem 1.000 de kilograme de miez de nucă, noi, anul acesta, nu credem că ajungem la 100 de kilograme.”

În Brașov, recoltarea s-a făcut mai târziu anul acesta.

Sorin Oprea, proprietar de livadă: „Înghețul ne-a afectat probabil în proporție de 30-40%.”

Culmea, în ultimii patru ani, suprafețele de livezi au crescut în țară, iar la sfârșitul lui 2023 aveam cu 400.000 de nuci mai mulți decât în 2020.

Iar în perioada 2013-2022 am fost fruntași în Europa la productivitate. Nu și anul acesta.

Octavian Dan, consultant agricol: „A fost un an foarte greu pentru producția de nucă, în special în vestul țării, unde pierderile sunt de sută la sută sau chiar 80 la sută, în cel mai bun caz.”

În aceste condiții, procesatorii vor avea cheltuieli mai mari, care se vor regăsi în prețul de la raft.

Cornel Sabău, procesator de nuci: „Ne deranjează faptul că nu avem și costurile de aprovizionare sunt mai mari, pentru că aducem din alte zone.”

Afectate sunt și cofetăriile care folosesc nuca în compoziția prăjiturilor.

Cristian Vasile, proprietarul unei cofetării: „Avem nucă caramelizată care trece prin procesul de caramelizare, avem nucă crudă, uneori o folosim chiar și ca decor, alteori o combinăm, de exemplu, cu un pic de cacao în cozonaci.”

Fiind puțină, miezul de nucă ar putea ajunge anul acesta și la 100 de lei kilogramul.

Articol recomandat de sport.ro
Gest de clasă! David Popovici și membri ai Lotului Național de Canotaj au premiat 35 de tineri excepționali
Gest de clasă! David Popovici și membri ai Lotului Național de Canotaj au premiat 35 de tineri excepționali
Citește și...
Nuci Pecan – nuca americană perfectă pentru deserturi și gustări. Ce proprietăți au
Nuci Pecan – nuca americană perfectă pentru deserturi și gustări. Ce proprietăți au

Nucile pecan sunt apreciate pentru gustul lor dulceag și textura crocantă, fiind un ingredient versatil în deserturi, prăjituri sau gustări sănătoase. Bogate în nutrienți și arome subtile, ele aduc un plus de rafinament oricărei rețete.

Nuci braziliene – superalimentul bogat în seleniu. De ce ar trebui să consumi nuci mai des
Nuci braziliene – superalimentul bogat în seleniu. De ce ar trebui să consumi nuci mai des

Nucile braziliene sunt considerate un adevărat superaliment datorită conținutului lor ridicat de seleniu, un mineral esențial pentru sănătatea sistemului imunitar și a glandei tiroide.

Nucile verzi, proprietăți și beneficii. Cum se pot folosi
Nucile verzi, proprietăți și beneficii. Cum se pot folosi

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu gustul nucilor verzi, pe care le mâncam în copilărie direct din copac, înainte să se coacă.

Nuci, „super alimentul” toamnei - beneficii, recomandări, contraindicații. Câte calorii are o porție
Nuci, „super alimentul” toamnei - beneficii, recomandări, contraindicații. Câte calorii are o porție

Nucile sunt fructele produse de nuc (Juglans regia), un arbore originar din regiuni cu climă temperată. Nuca are o coajă tare, lemnoasă, care protejează un miez comestibil și bogat în nutrienți.

Dulceața de nuci verzi. Secrete pentru a obține textura și gustul perfect
Dulceața de nuci verzi. Secrete pentru a obține textura și gustul perfect

Dulceața de nuci verzi este o delicatesă culinară pe care doar cei care au gustat-o știu să o aprecieze. Nucile verzi sunt nuci recoltate înainte de a se dezvolta complet, lucru care le oferă o aromă și o textură unică

Recomandări
Exercițiu NATO de amploare, în România. Mii de militari vor dormi în câmp deschis, în tranșee, fără acces la săli de mese
Exercițiu NATO de amploare, în România. Mii de militari vor dormi în câmp deschis, în tranșee, fără acces la săli de mese

Peste 5 mii de militari din 10 state aliate participă la un exercițiu NATO de amploare pe teritoriul României. Simultan, în mai multe poligoane de instruire din țară sunt simulate misiuni de luptă în condiții grele.

VIDEO. Ucrainenii au nimicit arma lui Putin de un miliard de euro. Momentul în care dronele distrug lansatorul S-400 „Triumf”
VIDEO. Ucrainenii au nimicit arma lui Putin de un miliard de euro. Momentul în care dronele distrug lansatorul S-400 „Triumf”

Unul dintre cele mai valoroase sisteme de apărare aeriană ale lui Vladimir Putin în război – un S-400 „Triumf”, evaluată la peste un milliard de euro, a fost distrusă complet.

30 de ani de PRO TV. 2003 - Anul în care s-a născut clasa de mijloc în România, cu mall-uri, credite și cu visuri de Europa
30 de ani de PRO TV. 2003 - Anul în care s-a născut clasa de mijloc în România, cu mall-uri, credite și cu visuri de Europa

Campania 30 de ani în 30 de zile a ajuns în anul 2003. E anul în care România începe, cu adevărat, să se miște. Țara prinde curaj, oamenii își iau viețile în propriile mâini, iar drumul spre Europa nu mai pare un vis, ci un plan cu dată fixă.