Reacția unei turiste spaniole când a văzut că o biserică din România are POS la cutia milei
Cutia milei are o variantă electronică. Mai multe biserici romano-catolice din țară și-au instalat POS-uri pentru donații.
Montarea dispozitivelor este un pas spre digitalizare și o adaptare la situația în care tot mai puțini oameni fac plăți în numerar spun reprezentanții lăcașurilor de cult. Cei care vor să doneze pot alege între 5, 10, respectiv 50 de lei.
La Brașov a fost montat, recent, un dispozitiv pentru plăți digitale în interiorul Mănăstirii Franciscane din Piața Sfântul Ioan. Sunt afișate și instrucțiunile.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Femeie: „Până în 10 lei că mai mult nu am, așa după ce iau pensia.”
Reporter: „Pentru ce donați de obicei?”
Femeie: „De exemplu trebuie o floare la biserică, sa mai repari ceva... "
Femeie: „Vor să țină și ei pasul cu timpurile și să nu rateze niciun moment în care să adune bani."
Bărbat: „Noi de ce nu facem la fel în bisericile ortodoxe? Că mai bine stau și fură ai noștri."
Credincioșii care au văzut POS-urile instalate în biserici spun că este un lucru bun, mai ales în rândul tinerilor. Aceștia plătesc, de cele mai multe ori, cu cardul.
Tânără: „Eu personal nu prea am cash. Telefonul, iWatch-ul. Am locuit o perioadă în străinătate și și acolo era posibilitatea să plătești cu cardul în biserică."
Și la catedrala romano-catolică "Sfântul Mihail" din Alba Iulia, construită acum aproape 1000 de ani, sunt două aparate speciale, transformate în cutii ale milei.
Turist: „Asta trebuie să facem, să ne adaptăm la nou."
Turistă spaniolă: „Sunt astfel de sisteme în anumite catedrale din Spania."
Plăți cu cardul se fac și la magazinul de obiecte bisericești.
Stelian Vereș, director economic Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia: „Biserica încearcă să țină pasul cu dezvoltarea lumii. Sunt tot mai mulți oameni care nu au bani cash și mai mulți turiști care au venit din străinătate au spus că ar fi bine să fie o posibilitate de a oferi daruri sau în cutia milei și electronic."
Și la biserica din Șumuleu-Ciuc, în județul Harghita, a fost instalat un POS, chiar înainte de pelerinajul de Rusaliile Catolice, când aici ajung sute de mii de oameni. Mulți dornici să sprijine financiar lăcașul de cult.
Romulus Oprica, sociolog: „Este comod pentru cel care donează, este util pentru cel care primește, pentru că, la randul lui, trebuie să facă achiziții, iar achizițiile acum se fac majoritar prin bancă. Bisericile ortodoxe vor adopta și ele, probabil mai încet, dar depinde și de administratorul bisericii."
În bisericile din Franța, Olanda, Germania sau Irlanda, plățile contactless în biserici sunt acceptate încă din 2018.