Prăjituri pentru Paște. Rețete și secrete pentru a obține dulciuri perfecte pe masa de sărbători

prajituri de paste
foto generat cu AI

O masă festivă nu ar fi completă fără prăjituri de casă. Sunt o mulțime de prăjituri delicioase pe care românii le fac de sărbători. Printre acestea se numără celebrele cornulețe cu gem, plăcinta de mere, Albă ca Zăpada, negresa sau tortul diplomat.

Sărbătorile pascale reprezintă pentru români nu doar un moment de reculegere spirituală, ci și o ocazie perfectă pentru reuniuni familiale în jurul unei mese îmbelșugate.

Printre tradițiile culinare care dăinuie de generații, prăjiturile de casă ocupă un loc special, transformând fiecare masă festivă într-o adevărată celebrare a gustului și a artei cofetăriei tradiționale românești.

Aceste creații dulci nu sunt doar deserturile care încheie masa de Paște, ci sunt purtătoare de povești, amintiri și moșteniri familiale.

Tort diplomat

Este un tort pe care îl vedem la fiecare masă festivă. Tortul diplomat este foarte popular și merge de minune după mesele festive încărcate.

Citește și
cozonac
Cât a ajuns să coste după Paște un cozonac moldovenesc redus de la 180 de lei

Prajituri

Este un tort cu un blat pufos și ușor, o cremă de frișcă și fructe proaspete. Un deliciu pentru cei mici și cei mari deopotrivă. Se face rapid și este senzația oricărei mese de Paște. Îl poți face cu pișcoturi sau cu un blat simplu de pandișpan pufos.

Pentru blatul de pandișpan:

4 ouă
100 g zahăr
1 esență de vanilie
25 g făină
1 vârf de cuțit de praf de copt
Pentru crema de frișcă:
5 ouă întregi
200 g zahăr
1 esență de vanilie
30 g gelatină
600 ml smântână de frișcă
500 g fructe - compot de ananas, căpșuni, portocale, cireșe, zmeură
50 g coaja portocală
16 pișcoturi

Pentru blatul de pandișpan, se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat spumă albușurile cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul și vanilia. Gălbenușurile se bat cu un praf de sare până capătă o culoare galbenă intensă. Se adaugă la albușuri și se amestecă bine.

Se adaugă făina cernută și praful de copt și se amestecă cu o spatulă de silicon, de jos în sus. Aluatul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptorul încins la 180 de grade pentru 20-25 de minute sau până se rumenește.

Se scoate blatul și se lasă la răcit. Între timp, se face crema. Se pun ouăle într-un castron și se freacă cu sarea, vanilia și zahărul. Se pune castronul pe bain-marie, pe o oală cu apa care fierbe, având grijă ca fundul castronului să nu atingă apa din oală. Se amestecă totul cu telul pentru cam 15 minute. Când crema s-a îngroșat, se dă castronul jos și se lasă la răcit.

Gelatina se hidratează în puțină apă rece, dacă e pulbere, și se lasă 10 minute, apoi se adaugă în cremă, amestecându-se viguros. Dacă ai foi de gelatină, se hidratează în apă rece, se lasă până se înmoaie, se scurg și se adaugă în crema caldă. Smântâna pentru frișcă se bate și se adaugă treptat în cremă.

Când blatul s-a răcit, se taie în două și se pune într-o formă rotundă cu margini detașabile. Pe laterale se așează pișcoturile în picioare. Blatul se însiropează cu puțină zeamă de la compotul de ananas.

Se adaugă jumătate din cantitatea de cremă, fructele tăiate bucăți și se pune deasupra celălalt blat, care se însiropează și el. Peste al doilea blat, se pune restul de cremă, din nou fructe și apoi se decorează cu felii de portocală și câteva căpșuni. Poți adăuga și câteva frunze de mentă pentru decor.

Tortul diplomat se dă la rece pentru câteva ore. Se detașează marginile și se taie în felii.

Trucuri pentru un tort diplomat perfect

În cazul tortului diplomat, o tehnică mai puțin cunoscută este hidratarea corectă a gelatinei - aceasta trebuie lăsată exact 10 minute în apă rece, iar când se adaugă în cremă, temperatura acesteia nu trebuie să depășească 40°C pentru a-și păstra proprietățile de gelifiere.

Pentru cei care doresc o variantă mai ușoară, se poate înlocui smântâna pentru frișcă cu mascarpone amestecat cu iaurt grecesc, reducând astfel aportul caloric cu aproape 30%.

Cornulețe cu gem

Prajituri

Aceste prăjituri de casă pentru masa festivă sunt nelipsite la români. Mulți aleg să le facă cu rahat sau cremă de ciocolată, dar cornulețele cu gem sunt vestite la noi.

Ai nevoie doar de un gem bun de casă și dacă vrei cornulețe super fragede, va trebui să folosești untură.

Ai nevoie de:

2 linguri de zahăr
3 ouă
1 gălbenuș
240 g untură sau unt
4 linguri smântână
550 g făină
Gem de casă
Zahăr pudră
Esență de vanilie

Se adaugă untura moale, smântâna, ouăle, gălbenușul, esența, un praf de sare, zahărul și se amestecă bine.

Când obții un aluat nisipos, împarte-l în patru bucăți egale. Învelește fiecare bucată de aluat în folie alimentară și lasă-le la frigider pentru 30 de minute. Apoi, fiecare bucată, întinde-o cu un făcăleț în formă de cerc și taie în jumătăți, pătrimi și apoi optimi. Fiecare bucățică va fi un triunghi.

Triunghiurile se umplu cu o linguriță de gem și se rulează de la bază către vârf, astfel încât să obții un mic cornuleț.

Așează cornulețele într-o tavă cu hârtie de copt și coace-le, în cuptorul preîncins la 180 de grade, pentru cam 15 minute sau până când sunt rumenite. Scoate cornulețele și tăvălește-le prin zahăr pudră cât încă sunt fierbinți. Lasă-le la răcit și apoi servește-le.

Trucuri pentru cornulețele cu gem 

Cornulețele cu gem, deși par simple, necesită atenție la temperatură - aluatul trebuie să fie rece, iar mâinile calde pot compromite textura.

Un truc profesionist este răcirea blatului de lucru cu cuburi de gheață înainte de întinderea aluatului.

Deși untură oferă cea mai bună textură, untul clarificat este o alternativă excelentă care păstrează fragilitatea, dar aduce un plus de aromă.

Gemul tradițional de prune poate fi îmbogățit cu cardamom sau anason stelat pentru o notă orientală subtilă.

Plăcintă de mere

Clasica plăcintă de mere este nelipsită de pe masa de sărbători. Se face ușor, este aromată, nu este un desert prea greu și este plăcută de toată lumea.

Pentru plăcinta de mere ai nevoie de:

2 kg miere
200 g zahăr
1 linguriță scorțișoară
Coaja de la o lămâie
60 g nuci
Pentru aluat:
500 g făină albă
250 g unt
125 g zahăr pudră
2 pliculețe zahăr vanilat
1 praf de sare
2 linguri smântână
2 ouă
2 gălbenușuri
30 g unt
1 lingură de griș

Se pun ingredientele pentru aluat într-un bol și se frământă bine cu mâna sau cu robotul de bucătărie. Este un aluat fraged, așa că în momentul în care prinde formă, ar trebui să nu mai frămânți. Totul durează doar câteva minute.

Când e gata aluatul, învelește-l în folie alimentară și lasă-l în frigider până când îl vei folosi.

Spală merele și curăță-le de coajă, apoi dă-le prin răzătoare. Pune-le în tigaie, la foc potrivit, alături de zahăr, unt, griș și coaja rasă de la o lămâie. După ce s-au călit merele, oprește focul și adaugă scorțișoara și nucile.

Aluatul se scoate din frigider și se împarte în două bucăți egale. Prima bucată se întinde și se pune în tava tapetată cu o hârtie de copt.

Se adaugă umplutura, se mai adaugă puțină scorțișoară deasupra și se învelește cu cealaltă bucată de aluat întinsă. Se unge partea de sus cu puțin ou bătut.

Se pune la cuptorul încins la 180 de grade pentru 35-40 de minute sau până când este rumenă deasupra. Plăcinta se scoate, se pune zahăr pudră deasupra și se lasă la răcit în tavă, apoi se porționează și se servește.

Secretele plăcintei cu mere 

Plăcinta de mere ascunde un secret nutrițional - merele, odată coapte, eliberează pectină, o fibră solubilă care ajută la digestie și este benefică pentru microbiomul intestinal.

Pentru o versiune mai sănătoasă, făina albă poate fi înlocuită parțial (aproximativ 30%) cu făină integrală sau de alac, adăugând astfel fibre și minerale.

Merele românești soiuri vechi precum Domnești, Creșești sau Parmen Auriu conferă plăcintei o aromă autentică imposibil de obținut cu soiurile comerciale moderne.

Prăjitură Albă ca Zăpada

Prajituri

O prăjitură clasică de sărbători, Albă ca Zăpada este nelipsită de Paște și de Crăciun de pe mesele românilor. Este o prăjitură cu blat moale și cremă fină de lămâie, absolut delicioasă.

Iată cum o prepari:

Pentru foi:
800 g făină
200 g unt sau untură
200 g zahăr
2 ouă
200 g smântână
1 plic de amoniu pentru prăjituri
Coaja rasă de la o lămâie
Esență de vanilie
Pentru cremă:
4 gălbenușuri
350 g zahăr
50 g amidon
500 ml lapte
Esență de vanilie
Coaja rasă de la o lămâie
Sucul de la 2 lămâi
350 g unt
Zahăr pudră

Într-un bol sau un robot de bucătărie se pune untul, zahărul pudră, esența de vanilie, coaja de lămâie și se amestecă bine de tot. Se pun ouăle, smântâna și se omogenizează. Separat se stinge amoniul cu puțin lapte rece și se pune și el în bol.

Se adaugă și făina, amestecând ușor până obții un aluat neted. Se pune într-o folie alimentară și se lasă 20 de minute deoparte, la odihnit.

După ce s-a odihnit, se împarte aluatul în patru bucăți egale și se întind bine. Se pun foile în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se dau, rând pe rând, la cuptorul încins la 190 de grade până se rumenesc. Le poți înțepa cu o furculiță înainte, ca să nu se umfle la cuptor.

Vor fi gata destul de repede. După ce se coc, foile se scot și se lasă la răcit.

Pentru cremă, se pun gălbenușurile într-un castron, un praf de sare, esența de vanilie și coaja de lămâie. Se amestecă bine cu un tel și se adaugă laptele. Se pune bolul pe bain-marie și se amestecă încontinuu până când se îngroașă toată crema. Când se răcește, se amestecă cu zeama stoarsă de la lămâie și se încorporează untul puțin câte puțin, ca să nu se taie crema.

Crema se întinde peste prima foaie, se acoperă cu a doua foaie, și tot așa până la ultima foaie, care va rămâne fără cremă. Se acoperă toată prăjitura cu folie alimentară și se pune deasupra un tocător de lemn greu.

Prăjitura trebuie să stea măcar o zi pentru ca foile să se umezească de la cremă. Se pune zahăr pudră deasupra, se taie apoi în pătrățele și se servește.

Secretele prăjiturii Albă ca Zăpada

Prăjitura Albă ca Zăpada are origini austriece (Schneewittchen), fiind adaptată bucătăriei românești în perioada interbelică.

Secretul cremei perfecte constă în încorporarea untului la temperatura camerei, bucată cu bucată, folosind un tel și nu un mixer care ar putea separa ingredientele.

Răbdarea este esențială - procesul durează aproximativ 15 minute, dar rezultatul este o cremă mătăsoasă, fără granule.

Aciditatea lămâii poate fi controlată adăugând treptat sucul și gustând permanent.

Negresă

Negresa

Iubitorii de ciocolată vor alege mereu negresa din toate varietățile de prăjituri de casă pentru masa festivă. Se face rapid, este plină de ciocolată și adorată de toată lumea.

Ai nevoie de:

1 ouă
200 g zahăr
125 ml ulei
250 ml lapte
300 g făină
10 g bicarbonat
Esență de vanilie
100 g nuci
100 g ciocolată
Lapte

În bolul unui mixer se pun oul și un praf de sare. Se bate totul bine și apoi se adaugă zahărul, esența de vanilie, uleiul și laptele.

Se amestecă bine și apoi se adaugă făina cernută alături de cacao și bicarbonat. Se pun nucile tocate mărunt și se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Se lasă la cuptor cam 30 de minute la 160 de grade sau până trece testul scobitorii. O scobitoare băgată în centrul prăjiturii trebuie să iasă curată. Atunci știi că negresa este făcută.

Se scoate din cuptor, se lasă la răcit și se scoate din tavă. Între timp, se face glazura. Ciocolata se topește și se amestecă cu puțin lapte. Se toarnă deasupra, când negresa s-a răcit. Se lasă glazura să se întărească și apoi se taie prăjitura în pătrățele.

Poți pune deasupra nuci tocate mărunt.

Orice prăjitură ai alege să faci, nu uita să pui un praf de sare în ea. Va scoate în evidență toate aromele, făcând prăjitura și mai savuroasă.

De asemenea, la unele prăjituri este mai bine să aștepți să se răcească înainte de a le servi. La prăjituri de casă pentru masa festivă cum ar fi Albă ca Zăpada, foile au nevoie de o zi sau două ca să se înmoaie datorită cremei.

La prăjituri precum cornulețele cu gem, aluatul trebuie să fie fraged, așa că untura este cea mai indicată în acest caz. Poate fi înlocuită cu unt, dar rezultatul nu va fi la fel de spectaculos. De asemenea, poți umple cornulețele cu fructe deshidratate, cremă de vanilie sau dulceața de casă.

Trucul pentru o negresă pufoasă 

Pentru negresă, adăugarea unei linguri de cafea espresso în compoziție intensifică aroma de ciocolată fără a adăuga gust de cafea.

Bicarbonatul reacționează chimic cu pudra de cacao, neutralizând aciditatea și intensificând culoarea închisă.

Textura umedă caracteristică se obține prin înlocuirea a 50ml de lapte cu iaurt gras.

Pentru cei care evită zahărul, se poate folosi sirop de agave sau zahăr de cocos, dar cantitatea trebuie redusă cu 25%.

Cum se păstrează corect prăjiturile pentru Paște 

Prajituri

Conservarea corectă a acestor prăjituri este la fel de importantă ca prepararea lor.

Tortul diplomat se păstrează maxim 48 de ore la frigider;

Cornulețele rămân fragede până la 5 zile într-un recipient ermetic la temperatura camerei;

Plăcinta de mere își păstrează aroma 3 zile;

Albă ca Zăpada atinge perfecțiunea după 24 de ore și rămâne proaspătă până la 4 zile;

Negresa devine chiar mai umedă după 24 de ore și poate fi congelată felii pentru până la 3 luni fără a-și pierde calitățile.

Articol recomandat de sport.ro
Dezvăluire după aproape 30 de ani: Hagi a refuzat transferul la un colos din cauza soției: "Aveam un acord total, dar ea a zis că nu vine"
Dezvăluire după aproape 30 de ani: Hagi a refuzat transferul la un colos din cauza soției: "Aveam un acord total, dar ea a zis că nu vine"
Citește și...
Cât a ajuns să coste după Paște un cozonac moldovenesc redus de la 180 de lei
Cât a ajuns să coste după Paște un cozonac moldovenesc redus de la 180 de lei

Produsele care nu s-au vândut de sărbători sunt acum la reduceri în magazine fizice și online. Oamenii pot cumpăra cozonaci, carne, fructe și legume cu prețuri tăiate până la 80%.

Mister într-un mic oraș din SUA. Bariere de sute de cuie înfipte în asfalt, gata să înțepe cauciucurile mașinilor
Mister într-un mic oraș din SUA. Bariere de sute de cuie înfipte în asfalt, gata să înțepe cauciucurile mașinilor

Sute de cuie ascuțite au fost găsite înfipte cu vârful în sus pe drumurile unui oraș din Cape Cod, SUA - iar poliția nu are nicio idee cine se află în spatele acestui mister.

Obiceiuri de Paște în Oltenia. ”Hora de pomană”, tradiție care păstrează amintirea celor decedați
Obiceiuri de Paște în Oltenia. ”Hora de pomană”, tradiție care păstrează amintirea celor decedați

Un obicei străvechi, ce scoate în evidență contrastele vieții, se păstrează în anumite localități din Oltenia, în zilele de Paște.

Recomandări
Cardinalul cu origini transilvane care ar putea fi viitorul papă. Urmează o luptă aprigă între conservatori și progresiști
Cardinalul cu origini transilvane care ar putea fi viitorul papă. Urmează o luptă aprigă între conservatori și progresiști

Autoritățile de la Roma se pregătesc pentru un aflux copleșitor de pelerini care vor veni să-și ia rămas bun de la liderul lumii catolice.  

Papa Francisc și-a oferit prin testament suferința îndurată în ultimii ani drept ofrandă lui Dumnezeu, pentru pace în lume
Papa Francisc și-a oferit prin testament suferința îndurată în ultimii ani drept ofrandă lui Dumnezeu, pentru pace în lume

În testamentul său din 2022, Papa Francisc și-a exprimat dorința de a fi înmormântat în Basilica Santa Maria Maggiore, una din cele patru bazilici papale din Roma, cunoscută şi drept Sfânta Maria a Zăpezii.

Lege istorică în România: vârsta de pensionare a magistraților crește de la 48 la 65 de ani, pensiile se reduc
Lege istorică în România: vârsta de pensionare a magistraților crește de la 48 la 65 de ani, pensiile se reduc

Proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraților a fost adoptat marți rapid în comisiile parlamentare. Urmează votul final în plenul Camerei Deputaților.