Povestea micuței case albastre cu ferestre verzi din Mărginimea Sibiului. Are 200 de ani și a fost luată de la un preot
Tradiția este dusă mai departe în Mărginimea Sibiului. Un tânăr a salvat o mică casă bătrânească veche de aproape 200 de ani, păstrată în familia sa cu multă grijă.
Căsuța albastră cu ferestre verzi și o singură odaie l-a fermecat încă din copilărie. A fost mutată cu ajutorul unei macarale uriașe pe un deal, unde va rămâne pentru generațiile viitoare.
Casa albastră cu grinzi din lemn de brad a ajuns în proprietatea familiei Achim acum mai bine de 30 de ani, când a fost cumpărată de la preotul din sat. De atunci, oamenii au conservat-o și au mutat-o de la stradă odată cu modernizarea drumului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Petre Achim, proprietarul casei: „Casa a fost a lui Tăroaia, o bătrână îmbrăcată în haine românești care stătea în perioada de vară pe o piatră și mai veneau în jurul ei alți oameni, alte femei care se potriveau la vorbă”.
Acum, Dan Achim, cel mai tânăr din familie, vrăjit de casa copilăriei sale, nu a vrut s-o demoleze și i-a găsit un loc al ei. Așa că a mutat-o pentru a doua oară.
Dan Achim, proprietarul casei: „A fost puțin cu emoții pentru că greutatea pe care am estimat-o inițial a fost cu mult depășită, chiar dublată. Estimam undeva la trei tone, fără țiglă și de fapt a avut șapte tone".
Casa de doar 13 metri pătrați a rezistat și acestei mutări și urmează să fie adusă la strălucirea de altădată. În același timp este și mult mai vizibilă.
Dan Achim, proprietarul casei: „Am păstrat absolut tot ce s-a putut păstra din forma ei originală, inclusiv pietrele de la fundație le-am păstrat. Planific să adaug și o viță de vie în apropierea ei. Acest albastru e specific zonei Rășinari”.
Oamenii din sat își duc aminte cu de nostalgie poveștile spuse în fața casei.
Localnic: „Trăia o familie cu soț, soție, copilaș. Era bucătărie, living, sufragerie, cameră de dormit. Mă bucur că vecinul meu a păstrat-o chiar cu eforturi finaciare".
Trecător: „În interior se spuneau poveștile de pe vremuri, deci bătrănul a cui este casa, el știa foarte multe și te captiva".