Pizzarii, tot mai căutați în România. Ce salariu au la noi, față de Italia

×
Codul embed a fost copiat

Deși pizza este una dintre mâncărurile preferate ale românilor, întâmpinăm probleme atunci când vine vorba de pizzari.

În România sunt prea puține școli care se ocupă de pregătirea lor și niciuna de stat. Așa ajungem ca în pizzerii mâncarea să fie făcută cu blat congelat sau produse de calitate scăzută. Iar pizzarii care se școlesc în străinătate rămân în mare parte acolo datorită salariilor.

Deși pizza este un preparat destul de consumat, nu acordăm atenția necesară ingredientelor. Ciprian este de 22 de ani pizzar la Roma și spune că cel mai important este ca aluatul să fie lăsat la dospit. Cu toate acestea, la noi, de cele mai multe ori, blatul este congelat.

Ciprian Zamfir, pizzar: ”Este important să cunoști toate produsele și toate să fie de calitate. Cunoscând originea grânelor, atunci noi scoatem ce-i mai bun. Un sos de roșii de calitate, o mozzarella de calitate, de permite să avem o pizza de calitate. Pizza trebuie mâncată și de gust, nu să ne umplem, nu cu de toate. Prea multe ingrediente într-o pizza nu ne permite să savurăm calitățile acestui produs."

Pizzerii cu specific italian au apărut în ultimii ani și în România. Într-un restaurant, pentru a păstra gustul autentic napoletan, câțiva dintre pizzeri au petrecut o perioadă la Napoli.

Citește și
mancare comandata
Preparatele care se gătesc rapid au rămas în topul preferințelor culinare ale românilor care își comandă mâncarea

Răzvan Crișan, cofondator restaurant: "Am petrecut ceva luni să facem "lobby", să zic așa, cu producătorii de ingrediente cu care cooperăm acum. Este o cooperativă din Napoli. Trebuie să aranjăm în fiecare săptămână transportul frigorific din Italia în România, după care merge la depozit, le luăm de acolo. E niște muncă. Oamenii la început erau destul de timorați.”

Deși pizzerii sunt multe, este greu pentru restaurante să găsească pizzari. Grupurile de profil sunt pline de anunțuri: patroni de pizzerii care caută seriozitate și oferă salariu avantajos și sporuri financiare.

Marin Gabriel, pizzar: "Majoritatea care vin ba sunt cu salariul, ba programul, ba transportul. Este greu, pentru că majoritatea pizzarilor le este mai bine afară. Au mai multe avantaje afară decât aici. Salariile sunt mult mai mari. Dacă la noi câștigi 3.500 de lei pe lună, în Italia poți să iei pe lună 1.200 de euro, 1.300 de euro, dând afară celelalte cheltuieli."

Așa că, de cele mai multe ori, românii școliți în Italia rămân acolo. Puțini sunt cei care se întorc să profeseze această meserie aici. Iar cei care vor să învețe să fie pizzari în România au posibilități limitate. Sunt doar câteva școli în toată țara, niciuna de stat. Iar nicio școală profesională nu are această specializare, chiar dacă meseria există în nomenclator.

Iuliana Apa, Asociația Pizzarilor Profesioniști din România: "Din păcate, nu este susținută de ajuns, dar sper să fie. Deși sunt foarte multe pizzerii la noi, nu o văd susținută.”

În 2021, pizza a fost pe locul doi în topul preferințelor culinare ale românilor care își comandă mâncarea prin intermediul platformelor de livrări.

Articol recomandat de sport.ro
Obiceiul cu care Arnold Schwarzenegger lasă mască orice om: „Îl savurează în loc de desert”
Obiceiul cu care Arnold Schwarzenegger lasă mască orice om: „Îl savurează în loc de desert”
Citește și...
Românii sunt tot mai interesați de produsele reduse în prag de expirare din magazine
Românii sunt tot mai interesați de produsele reduse în prag de expirare din magazine

Pentru că mâncarea se scumpește, oamenii sunt tot mai interesați de produsele reduse în prag de expirare din magazine.

Preparatele care se gătesc rapid au rămas în topul preferințelor culinare ale românilor care își comandă mâncarea
Preparatele care se gătesc rapid au rămas în topul preferințelor culinare ale românilor care își comandă mâncarea

Burgerii, pizza, shaorma și cartofii prăjiți sunt mâncărurile pe care le-au comandat cel mai mult românii în 2021 pe platformele de livrare la domiciliu sau la serviciu.

Prețuri pe măsura gusturilor, la târguri. Cârnații italienești se dau ca pâinea caldă. Care este secretul rețetei
Prețuri pe măsura gusturilor, la târguri. Cârnații italienești se dau ca pâinea caldă. Care este secretul rețetei

Afumate sau uscate, frecate bine cu sare ori... preparate în zeamă de varză, mezelurile dau savoare sărbătorilor de iarnă.

Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are pe termen lung
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are pe termen lung

Malnutriția nu înseamnă doar prea puțină hrană, ci și mâncare multă și de proastă calitate. Pe termen lung, produce așa numita inflamație cronică. O determină sistemul imunitar.

Recomandări
Povestea a doi români plecați cu visuri mari în Spania, care au transformat munca lor în imperii de afaceri în Madrid
Povestea a doi români plecați cu visuri mari în Spania, care au transformat munca lor în imperii de afaceri în Madrid

Au plecat din țară în vremuri grele cu gândul să strângă bani și să se întoarcă. De atunci au trecut 20 de ani, și ei sunt tot acolo, în Spania, la Madrid. În urmă cu 19 ani, Paula Herlo a întâlnit la Madrid doi tineri cu visuri mari.

Referendum printre magistrați despre CSM. Judecători cereau să fie luați din benzinării, să nu fie văzuți că vin la Cotroceni
Referendum printre magistrați despre CSM. Judecători cereau să fie luați din benzinării, să nu fie văzuți că vin la Cotroceni

Președintele Nicușor Dan a anunțat sâmbătă că va organiza un referendum în rândul magistraților, o consultare, după ce a primit mii de pagini de sesizări din rândul procurorilor și judecătorilor.

FCSB câștigă derby-ul cu Rapid, scor 2-1, dar bifează o premieră negativă. Pe ce loc termină anul în Liga I
FCSB câștigă derby-ul cu Rapid, scor 2-1, dar bifează o premieră negativă. Pe ce loc termină anul în Liga I

FCSB a câștigat derby-ul cu Rapid, scor final 2-1, însă încheie anul competițional bifând o premieră negativă. Este pentru prima dată în istoria Ligii I când FCSB termină anul pe loc de play-out.