Deși pizza este una dintre mâncărurile preferate ale românilor, întâmpinăm probleme atunci când vine vorba de pizzari.

În România sunt prea puține școli care se ocupă de pregătirea lor și niciuna de stat. Așa ajungem ca în pizzerii mâncarea să fie făcută cu blat congelat sau produse de calitate scăzută. Iar pizzarii care se școlesc în străinătate rămân în mare parte acolo datorită salariilor.

Deși pizza este un preparat destul de consumat, nu acordăm atenția necesară ingredientelor. Ciprian este de 22 de ani pizzar la Roma și spune că cel mai important este ca aluatul să fie lăsat la dospit. Cu toate acestea, la noi, de cele mai multe ori, blatul este congelat.

Ciprian Zamfir, pizzar: ”Este important să cunoști toate produsele și toate să fie de calitate. Cunoscând originea grânelor, atunci noi scoatem ce-i mai bun. Un sos de roșii de calitate, o mozzarella de calitate, de permite să avem o pizza de calitate. Pizza trebuie mâncată și de gust, nu să ne umplem, nu cu de toate. Prea multe ingrediente într-o pizza nu ne permite să savurăm calitățile acestui produs."

Pizzerii cu specific italian au apărut în ultimii ani și în România. Într-un restaurant, pentru a păstra gustul autentic napoletan, câțiva dintre pizzeri au petrecut o perioadă la Napoli.

Răzvan Crișan, cofondator restaurant: "Am petrecut ceva luni să facem "lobby", să zic așa, cu producătorii de ingrediente cu care cooperăm acum. Este o cooperativă din Napoli. Trebuie să aranjăm în fiecare săptămână transportul frigorific din Italia în România, după care merge la depozit, le luăm de acolo. E niște muncă. Oamenii la început erau destul de timorați.”

Deși pizzerii sunt multe, este greu pentru restaurante să găsească pizzari. Grupurile de profil sunt pline de anunțuri: patroni de pizzerii care caută seriozitate și oferă salariu avantajos și sporuri financiare.

Marin Gabriel, pizzar: "Majoritatea care vin ba sunt cu salariul, ba programul, ba transportul. Este greu, pentru că majoritatea pizzarilor le este mai bine afară. Au mai multe avantaje afară decât aici. Salariile sunt mult mai mari. Dacă la noi câștigi 3.500 de lei pe lună, în Italia poți să iei pe lună 1.200 de euro, 1.300 de euro, dând afară celelalte cheltuieli."

Așa că, de cele mai multe ori, românii școliți în Italia rămân acolo. Puțini sunt cei care se întorc să profeseze această meserie aici. Iar cei care vor să învețe să fie pizzari în România au posibilități limitate. Sunt doar câteva școli în toată țara, niciuna de stat. Iar nicio școală profesională nu are această specializare, chiar dacă meseria există în nomenclator.

Iuliana Apa, Asociația Pizzarilor Profesioniști din România: "Din păcate, nu este susținută de ajuns, dar sper să fie. Deși sunt foarte multe pizzerii la noi, nu o văd susținută.”

În 2021, pizza a fost pe locul doi în topul preferințelor culinare ale românilor care își comandă mâncarea prin intermediul platformelor de livrări.