Prețuri pe măsura gusturilor, la târguri. Cârnații italienești se dau ca pâinea caldă. Care este secretul rețetei

Ultima actualizare: 30-12-2021 09:56

Afumate sau uscate, frecate bine cu sare ori... preparate în zeamă de varză, mezelurile dau savoare sărbătorilor de iarnă.

La târgurile de Crăciun, producătorii locali au venit cu marfă proaspătă, pregătită după rețete moștenite în familie. Bunătățile sunt pentru toate gusturile, iar prețurile... pentru orice buzunar.

„-Uitați aici avem și pastramă de berbecuț,
-Cum sunt produsele?
-Sunt bune, și prețul pe măsură”.

La o căsuță de la Târgul de Crăciun din Timișoara găsim cârnați, salam, șuncă și pastramă făcute de un gospodar din Maramureș, după rețetele locului.

Asta e pastramă de berbecuț, care se face așa afumată și damfuită, ca să se poată mânca așa în starea asta”, spune el.

În ultimii doi ani, târgurile de sărbători au fost rare din cauza pandemiei. Producătorii si-au vandut marfa online, în special clienților vechi. Acum însă, au revenit la târguri, unde totul este "pe gustate".

Maria Gal, producător local:
„Ne pregătim cu trei luni înainte, cu ceafa. Cu șuncile ne pregătim și cu un an înainte.”

Și la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca bunătățile afumate ademenesc vizitatorii. Unii producători locali au venit tocmai din județul Sălaj.

Ioana Roman, producător local: „Avem șuncă afumată, ceafă afumată, costițe afumate, cârnați afumați, slănină de mangaliță, slănină de porc de casă. Cu siguranță prețurile sunt mai mari puțin față de ceea ce gasiți în supermarket, dar și calitatea este net superioară.”

Asta știu și clientii, care nu se uită la bani când vine vorba de mezeluri gustoase.

"Tot cumpărăm... Cârnați, carne, slănină, de toate", a spus o femeie.

Într-o carmangerie din Alba Iulia vedetele sunt cârnații italienești, facuti exact ca-n peninsulă. Pentru ca aromele să fie desăvârșite, trebuie păstrați în conditii speciale: "Secretul acestor carnați este perioada de maturare și microclimatul care se creează e exact ca în perioada asta a anului pe coasta Mediteranei, în Italia".

Adrian Elecfi – administrator carmangerie: "Am ales aceasta gamă de produse datorită faptului ca avem mulți clienți români plecați în afară și care s-au reîntors, s-au obișnuit cu anumuite produse, cu gustul de acolo."

Prețurile sunt diferite, în funcție de producător. Un kilogram de mezeluri se vinde cu cel putin 35 de lei la târgurile de Crăciun, dar poate ajunge și la 60 de lei, dacă vorbim despre salamuri uscate ori pastramă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO