Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are pe termen lung

Ultima actualizare: 29-12-2021 09:56

Malnutriția nu înseamnă doar prea puțină hrană, ci și mâncare multă și de proastă calitate. Pe termen lung, produce așa numita inflamație cronică. O determină sistemul imunitar.

Sistemul imunitar interacționează strâns cu sistemul nervos. Spre exemplu, hormonii de stres au impact asupra celulelor imunitare. Și malnutriția înseamnă stres. Și are impact direct asupra celulelor imunitare. Ce înseamnă malnutriție?

Dacă stresul se menține fie că e vorba de malnutriție sau alimentație nesănătoasă, hiperelimentația intră în categoria de malnutriție. Această stare de stres care înseamnă și stimularea răspunsului imun cu inflamația cronică”, a explicat prof. univ. Carmen Chifiriuc.

De fapt crește sensibilitatea organismului față de orice altă agresiune, fie că vorbim de boli infecțioase, fie că vorbim de poluarea dintr-un oare mare. Și, în același timp, inflamația cronică face că răspunsul imun să fie anormal.

Funcția imună ne apară. Și menține echilibrul. Ne lovim, ne lezam pielea. Inflamația acută activează celule ale organimsului să refacă țesuturile. După ce un țesut e reparat trebuie să fie perfect.

Dacă șantierul produce mult mai mult dezechilibru, inflamația acută trece la inflamație cronică, e ca un șantier care nu se mai termină niciodată”, a mai explicat medicul.

Așa se întâmplă în malnutriție. Dar și în atero-scleroză, diabet ori obezitate. Luăm exemplul supraponderalilor. Celulele imune, numite macrofage, se infiltrează masiv în țesutul gras, situat între organele interne. Aici, generează inflamație cronică, care contribuie la rezistența la insulină și diabet. În cazul infecției cu SARS-CoV-2 de exemplu, inflamatia este dublă – și inflamtia din obezitate și cea determintata de infecție. Aceasta ar fi una dintre explicațiile pentru care obezii pot ajunge ușor la insuficientă pulmonară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO