Pentru că mâncarea se scumpește, oamenii sunt tot mai interesați de produsele reduse în prag de expirare din magazine.

De multe ori se întâmplă ca rafturile și frigiderele pline la început de zi să se golească până seara, la închidere.

Și pentru că sunt mulți cei care vor să economisească și să reducă risipa alimentară, au apărut și aplicații care pun la vânzare alimente mai ieftine, care mai sunt valabile doar câteva zile.

Într-un hipermarket din Bucureşti, la ora prânzului este vânzoleală la zona de produse cu preț redus, care expiră în câteva zile.

Anca Maria Popescu, dirctorul unui Hypermarket: „Observam un interes din ce în ce mai mare al clienţilor. Până la finalul zilei, peste 80% din produse sunt deja plecate de pe rafturile noastre. Vorbim despre reduceri de 50%, uneori şi mai mari de 50 la sută şi pentru bugetul unei familii, evident că preţul este interesant".

Scumpirile din ultima vreme i-au făcut pe oameni să caute alimente de bază - lactate, carne ori produse de panificație - mai ieftine. Iar aceste frigidere și rafturi îi ajută să dea mai puţini bani pe mâncare.

Bărbat: "Sigur că te uiţi şi după reduceri, dar trebuie să ai o listă pe care să o respecţi, ca să ai un echilibru între finanţe şi dorinţe".

Pentru că cererea este mare, au apărut la noi și primele aplicații care vând exclusiv astfel de produse din magazine, cafenele şi hoteluri. Sunt produse adunate de la rafturile cu reduceri, ori produse de patiserie sau meniuri de mâncare vândute la final de program la un preţ mai mic. Deocamdată aceste servicii funcționează doar în București, însă în câteva luni vor ajunge și în orașele mari, cum sunt Cluj, Timişoara și Iași.

Grégoire Vigroux, fondatorul unei aplicații cu livrare de mâncare: „Aveţi mâncare care vă expira în 24-48 de ore, la un preţ de 40, până la 80 al sută reducere. În România mâncarea este mai scumpă decât în Germania şi Franța. Acum suntem într-o situaţie în care în nişte cartiere din Bucureşti avem mai mulţi oameni care îşi doresc să cumpere alimente prin aplicaţie, decât oferta disponibilă".

Inclusiv aplicațiile obișnuite de livrare cu mâncare gătită scot acum în prima pagină meniurile cu reduceri. Mulţi oameni caută astfel de produse la prânz, ori înainte de închiderea localurilor.

Tânăr: "De multe ori când intru pe aplicaţii îmi apar prima dată cele de la oferte şi reduceri şi intru să mă uit, să văd ce şi cum".

Vânătoarea de oferte și reduceri se vede inclusiv pe internet, unde au apărut site-uri speciale și pagini pe rețelele de socializare, care afișează coduri de reducere de la diferite magazine și aplicații de livrare.